ZVIJEZDA U USPONU

KAKO JE GAY GRADONAČELNIK POSTAO OPORBENA IKONA U KONZERVATIVNOJ POLJSKOJ Upoznajte čovjeka kojega nagovaraju da pokuša slomiti radikale na vlasti

Robert Biedroń
 Peter Andrews / REUTERS

Radikalno desna vlast u Poljskoj tu je zemlju stavila na europsku periferiju kada se radi o pitanjima pobačaja, imigracije i demokracije. Međutim, kako piše Politico, karizmatični 40-godišnji gradonačelnik grada Słupska na obali Baltika postaje predvodnik kontrakulturnog pokreta.

Robert Biedroń, jedini otvoreno gay gradonačelnik u cijeloj državi, postao je jedan od vodećih glasova opozicije nacionalističkoj stranci Zakon i pravda, pobudivši nadu među liberalnim komentatorima koji su sugerirali da bi se trebao kandidirati za predsjednika na izborima 2020. godine.

Biedroń u svojem djelovanju promovira te se rukovodi sekularnim i liberalnim vrijednostima, što je suprotno većini vladajućih poljskih političara. U Biedrońovoj gradskoj vijećnici nema zaštitara između ulaza i njegova ureda, a nije neobično i da ga stranke na hodniku zaustavljaju kako bi s njim porazgovarali. Gradonačelnik Słupska u želji da bude blizak sa svojim sugrađanima povremeno u grad donese crveni kauč i tu prima stranke.

'Cijeli dan provodim u dvorcu', kaže Biedroń, referirajući se na gradsku vijećnicu, koja je uistinu smještena u dvorcu. 'Ne namjeravam se zatvoriti i u mentalni dvorac. Ne mogu donositi odluke ako ne osjećam kako grad diše', kaže.

Osim što želi održavati stalni kontakt s građanima, Biedroń pokušava Słupsk, grad od 90 tisuća stanovnika izvući iz dugova. Słupsk je peti najzaduženiji grad u Poljskoj, a Biedroń, inače politolog, pokušava smanjiti deficit grada koji trenutno iznosi 63 milijuna eura.

U namjeri da posluži kao primjer drugima, Biedroń je prestao automobilom ići na posao te si je smanjio plaću. Uklonio je i portret pape Ivana Pavla II. iz svog ureda kao znak svoje odanosti sekularnoj državi te se jednom słupskom učitelju u razredu pojavio s migrantskom obitelji kako bi mogli debatirati o toj problematici. Biedroń se nedavno obrušio i na iznimno konzervativni zakon o pobačaju prema kojem bi taj zahvat bio u potpunosti zabranjen - čak i u slučajevima silovanja, incesta ili deformacije fetusa. Valja napomenuti da su poljske vlasti dale za naznačiti da bi mogle odustati od tako striktnih odredbi nakon velike bure kako u domaćoj, tako i u međunarodnoj javnosti.

Dugogodišnji aktivist za LGBT prava, Biedroń je postao prvi otvoreno gay zastupnik u Sejmu, poljskom parlamentu i to kao kandidat pokreta Palikot. Tijekom svog mandata u nekoliko je nvarata, kaže, bio pretučen na ulici. 'Znao sam da je to jedini način. Da se nisam direktno suočio s ljudima oni onda ne bi imali šansu promijeniti mišljenje o gay populaciji', rekao je Biedroń.

Premda u Poljskoj gay osobe ne mogu sklopiti ni civilno partnerstvo ni brak, mnogi su homoseksualni parovi putovali u Słupsk Biedrońu kako bi on solemnizirao njihove zajednice.

Biedroń je izbore za gradonačelnika 2014. godine dobio vodeći osobnu kampanju bez znatnih financijskih ulaganja te je također iskoristio srdžbu koju građani Słupska osjećaju zbog toga što se o njihovom gradu rijetko priča na nacionalnoj razini.

'On je jedan od najzanimljivijih poljskih političara. Sve stranke koje nisu ksenofobične, nacionalističke i uskogrudne bi se trebale boriti za njega', napisao je Witold Gadomski, kolumnist uglednih poljskih dnevnih novina Gazete Wyborcze.

Poljska je danas duboko podijeljena zemlja. Stranka Zakon i pravda prošlogodišnje je izbore i parlamentarnu većinu osvojila s 37,6 posto glasova na nacionalnoj razini zahvaljujući specifičnom izbornom zakonu. Biedroń upravo postaje glas ljudi koji se ne slažu s konzervativnim stavovima vladajućih o pobačaju i migrantima.

Słupsk je jedan od gradova koji bi po svemu trebao biti utvrda Zakona i pravde, no njegova turbulentna povijest pomogla je smanjenju utjecaja religije i većem liberalizmu nego što je to slučaj u drugim sličnim mjestima u Poljskoj. 'U Słupsku su svi izbjeglice', kaže Biedroń referirajući se na činjenicu da je do kraja Drugog svjetskog rata Słupsk bio dio Njemačke. Nakon 1945. godine Słupsk su naselili Poljaci, Ukrajinci i drugi kada su Nijemci otišli.

Biedroń je iznimno popularan u svom gradu, no put do popularnosti na nacionalnoj razini neće biti lagan. Liberalna opozicija trenutno je duboko podijeljena bez jasnog vođe koji bi predvodio borbu protiv stranke Zakon i pravda.

Słupski je gradonačelnik opovrgnuo nagađanja da se planira kandidirati na nacionalnoj razini te je rekao da je zadovoljan tu gdje je. No, konzervativna politika koja je u Poljskoj sve popularnija u narodu Biedrońa je učinila puno vidljivijim nego što je to bio prije. Unatoč tome, on kaže da trenutno za njega postoji samo njegov grad. 'Dok sam bio zastupnik u parlamentu, pričao sam o ideologiji. No, kao gradonačelnik, vjenčavam parove, s ljudima sam kada plaču, kada umiru i kada im se rađaju djeca. Moram biti pragmatičan', kaže Biedroń.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. svibanj 2024 10:41