MAČKA S 9 ŽIVOTA

Kako je i zašto oslobođen Silvio Berlusconi? Da bi sud došao do bizarnog zaključka trebalo je proći čak 11 godina!

Tako završava duga saga koja je koincidirala s političkim sumrakom tajkuna i političara tipičnoga za Italiju poslije pada Berlinskog zida

Silvio Berlusconi

 Piero Cruciatti/Anadolu Agency Via Afp

Silvio Berlusconi (86) i 20 njegovih plaćenih ljubavnica, sudionica "elegantnih večera" zvanih i "bunga bunga", oslobođeni su danas na sudu u Milanu teške optužbe: da je Berlusconi njima plaćao da lažno svjedoče o prirodi njegova odnosa s najglasovitijom među njima, u početku tih veza maloljetnom Karimom El Mahroug (30), samozvanom "Ruby Srcolomkom".

Berlusconiju, talijanskom senatoru, bivšemu četverostrukom premijeru, osnivaču, vlasniku i predsjedniku vladine strane Forza Italia prijetila je kazna do 6 godina zatvora zbog korupcije pravosuđa, ali sud je odlučio da ni on niti ijedna od dvadeset mladih žena koje je angažirao i izdržavao, nisu počinili to kazneno djelo.

Je li im Berlusconi plaćao? To nije osporeno. Je li ih nagovarao da lažno svjedoče? Može biti, nije utvrđeno, još manje opovrgnuto. Jesu li svjedočile lažno? Nema sumnje. Kako onda nema kaznenog djela?

Zato, kaže sud, što su one pozvane pred sud kao svjedokinje, a to je bila pogreška. Trebalo ih je zvati kao suoptuženice – a optuženici imaju pravo i lagati u svoju obranu. Dakle, nije bilo lažnog svjedočenja, nego, eventualno, laganja pri branjenju – a to nije samo po sebi kazneno djelo.

Nije osporeno ni da je "Ruby" olakšala Berlusconija za 5 milijuna eura da bi tvrdila da s njime nikada nije činila "bunga-bunga".

Smatrana je dugo maloljetnom prostitutkom koja je najunosnije naknadno unovčila svoje spolne usluge, barem dok Virginia Roberts Giuffre nije navodno za 11 milijuna dolara olakšala britansku kraljicu Elizabeth II, nedugo prije njezine smrti, kako bi odustala od tužbe protiv njezina sina princa Andrewa, navodnog korisnika njezinih draži u ergeli Jeffreyja Epsteina, dok je Virginia bila maloljetna.

Ali 20 dama su protuzakonito pozvane kao svjedokinje (a ne okrivljene kao kriminalke), pa onda ni sam čin njihova svjedočenja nije bio zakonit, što znači da nije zakonita ni optužba da su lažno svjedočile. A ako one, u smislu zakona, nisu svjedočile lažno, onda ni Berlusconi im nije, u smislu zakona, platio da svjedoče lažno. I tako, u smislu zakona, optužba nije imala smisla.

Da bi sud došao do toga smislenog zaključka, trebalo je jedanaest godina.

I tako je završio proces "Ruby ter", duga saga koja je koincidirala s političkim sumrakom Silvija Berlusconija, tajkuna i političara tipičnoga za Italiju poslije pada Berlinskog zida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:16