‘SVI SU PROTIV NAS‘

Kako je ICC Bibiju bacio uže: ‘Taman je trebao pasti, a sada je simbol Izraela kao mete antisemitizma‘

Prekida vatre neće biti, a ICC-ov nalog za uhićenje Izraelce i političku elitu samo će okupiti oko Netanyahua

Benjamin Netanyahu (u sredini) s vojnim planerima

 Maayan Toaf/israel Gpo/zuma Press/profimedia/Maayan Toaf/israel Gpo/zuma Press/profimedia

Izraelska politička scena podigla se na zadnje noge - izraelski dužnosnici u ponedjeljak su osudili objavu Međunarodnog kaznenog suda (ICC) da je glavni tužitelj zatražio uhidbene naloge za premijera Benjamina Netanyahua i ministra obrane Yoava Gallanta, nazvavši to "zločinom povijesnih razmjera" i "skandaloznim" potezom, a takvim se ocjenama pridružila i oporba, koja je u posljednje vrijeme, posebno proteklih dana, izvršavala jak pritisak na Netanyahua s krajnjim ciljem njegovog odlaska s mjesta premijera.

I dok svjetski mediji bruje i spekuliraju kakve bi posljedice ovaj razvoj događaja mogao imati za izraelskog premijera, ali i Izrael općenito i njegov rat u Pojasu Gaze, Politico iznosi procjenu da je Međunarodni kazneni sud zapravo Netanyahu učinio veliku uslugu. Naime, kako se ocjenjuje u svom komentaru Jamie Dettmer, veteran vanjskopolitičkih tema i ratni izvjestitelj, baš kad se činilo da bi dani Benjamina Netanyahua na vlasti konačno mogli biti odbrojani, ICC poduzima korake da ga spasi.

Krhki ratni kabinet izraelskog premijera bio je na rubu kolapsa prošlog vikenda, nakon što je umirovljeni general Benny Gantz - član izraelskog ratnog kabineta i izraelski političar koji je vjerojatno najglasniji u pozivanju na zaključivanje Netanyahuove duge i burne političke karijere - zaprijetio da će napustiti vladu ako Netanyahu, u Izraelu poznat pod nadimkom Bibi, ne iznese postratni plan za Pojas Gaze do 8. lipnja.

Ultimatum je pojačao politički pritisak na ratnog izraelskog vođu, a Gantz je upozorio da će povući svoju potporu ako se njegovi zahtjevi ne ispune. "Izbor je u vašim rukama", poručio je Gantz Netanyahuu u televizijskoj izjavi u subotu.

Gantzov nagli obrat

No, zahvaljujući objavi glavnog tužitelja Međunarodnog kaznenog suda Karima Khana u ponedjeljak da traži nalog za uhićenje Netanyahua i Yoava Gallanta, zajedno s trojicom čelnika Hamasa, uključujući i Yahyu Sinwara, vođu ove islamističke skupine u Gazi, čini da je pobuna umirovljenog generala pala u drugi plan.

Ako su se Khan i njegov panel od šest stručnjaka - od kojih je, zanimljivo, pet Britanaca - nadali da će optužujući obje strane za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti moći ih navesti prekid borbi i uvjeriti Izrael da ponovno razmisli o svojoj vojnoj kampanji, ostali su razočarani.

image

Israeli war cabinet member Benny Gantz arrives at the US State Department ahead of a meeting with US Secretary of State Antony Blinken on March 5, 2024 in Washington DC. (Photo by Drew ANGERER/AFP)

Drew Angerer/Afp

Nekoliko minuta nakon što se vijest pojavila, izraelski oporbeni vođa Yair Lapid, jedan od najvećih Netanyahuovih političkih protivnika, osudio je Khana i odbacio njegovu objavu kao "katastrofu". Lapid je rekao svojoj parlamentarnoj frakciji, centrističkoj stranci Yesh Atid, kako se nada da će Kongres SAD-a osuditi Khanovu inicijativu (američki predsjednik Joe Biden zahtjev tužiteljstva ICC-a za uhidbenim nalozima za izraelske čelnike u ponedjeljak navečer nazvao je "skandaloznim" i dodao da između Izraela i Hamasa nema "nikakvog" znaka jednakosti, op.a).

Lapid je ranije tjednima pozivao Netanyahua da pristane na nove izbore, a sada se, kako procjenjuje autor, čini još manje vjerojatno da će se to dogoditi. "Nalozi za uhićenja ICC-a su potpuni moralni promašaj", napisao je Lapid na X-u. "Ne možemo prihvatiti skandaloznu usporedbu između Netanyahua i Sinwara, između čelnika Izraela i čelnika Hamasa", dodao je.

Gantz je vrlo brzo slijedio ovaj primjer. "Povlačenje paralela između čelnika demokratske zemlje odlučne da se obrani od prezira vrijednog terora s vođama krvožedne terorističke organizacije (Hamas), duboko je iskrivljavanje pravde i očigledan moralni bankrot", rekao je Gantz.

Izrael vodi rat u Gazi otkako su militanti Hamasa ubili oko 1200 Izraelaca i uzeli još najmanje 250 talaca u upadu u Izrael 7. listopada prošle godine. U izraelskim napadima na područje pod palestinskom kontrolom koji su uslijedili poginulo je najmanje 35.000 ljudi, prema brojkama ministarstva zdravstva u Gazi, koje vodi Hamas, a koje daje zasebne podatke o žrtvama za borce i civile.

Broj poginulih izazvao je međunarodnu zabrinutost, a Južna Afrika je optužila Izrael za provođenje genocida u slučaju koji vodi Međunarodni sud pravde, također sa sjedištem u Haagu.

‘Nije samo protiv Netanyahua, nego i države i obrane‘

Nadav Shtrauchler, bivši strateg Netanyahuove kampanje, rekao je za Politico da bi Khanova izjava mogla samo pomoći njegovom bivšem šefu, tako da natjera oporbene političare i kritičare da se okupe u njegovu obranu. Većina Izraelaca smatrat će da Khan cilja na Izrael, a ne samo na Netanyahua, upozorio je. "Ljudi ovo ne vide kao nešto što je samo protiv Netanyahua - to je protiv države i njezine obrane", rekao je.

image

Yair Lapid, čelnik izraelske opozicije

Shtrauchler je predvidio da će reakcija izraelske javnosti na Khanovu objavu odražavati njezin odgovor na napore američkog predsjednika Joea Bidena i drugih američkih demokrata poput Chucka Schumera, vođe većine u Senatu, da nagovore izraelsko vodstvo da se obveže na dvodržavno rješenje za Palestince. "Demokrati i administracija pokušali su natjerati Netanyahua u određenom smjeru, ali to je imalo upravo suprotan rezultat", rekao je.

Iako tužitelj ICC-a možda nije imao na umu politiku, kaže kako će "rezultat biti potpuno isti - ojačat će Bibijev položaj".

Rodbina nekih Izraelaca koje Hamas još uvijek drži u zarobljeništvu u Gazi, a koji su također aktivni u Forumu obitelji talaca i nestalih, koji je posljednjih mjeseci sve glasnije kritizirao Netanyahua, pozdravili su izdavanje naloga protiv visokih dužnosnika Hamasa, ali su reterirali od "povlačenja jednakosti između izraelskog vodstva i terorista Hamasa".

"Vezivanje Bibija sa Sinwarom - to je nešto što je Izraelcima jako teško progutati", rekao je za Politico Ehud Olmert, bivši izraelski premijer i žestoki Netanyahuov kritičar. To će, kako je objasnio, kod Izraelaca samo pojačati osjećaj stjerivanja u kut. "Uzmete ubojicu, čovjeka koji šalje svoje momke da pokolju nedužne Izraelce, i povežete ga s premijerom Izraela koji je odgovoran za protuofenzivu, to je nešto što Izraelci ne mogu prihvatiti", rekao je Olmert. "To ide u prilog Netanyahuu. Izraelci već govore: ‘Gledajte, svi su oni antisemiti. Svi su protiv nas‘", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. svibanj 2024 15:19