MAJSTOR ZANATA

KAKO JE IZGLEDAO BIJEG IZ PORTORIKA Avion ušao ravno u uragan Irmu, sletio na aerodrom, pokupio 170 putnika i odletio s njima na sigurno

 
 Bill Abott / FlightRadar Twitter screenshot / Alvin Baez / Reuters

Uragan Irma, najjači ikad zabilježen iznad Atlantika, usmrtio je dosad najmanje trinaest osoba na karipskim otocima te se i dalje kreće prema američkoj saveznoj državi Floridi.

Uz tragični gubitak ljudskih života, Irma je uništila veliki dio infrastrukture i domova na spomenutim otocima, zbog čega je tamošnje stanovništvo ostalo bez krovova nad glavom. Kako se uragan bližio Portoriku, tamošnje vlasti su uz već ranije provedenu evakuaciju stanovništva u skloništa isključile veliki dio električne mreže na otoku, dok su vlasti na Bahamima zatvorile aerodrome.

Već i prije zatvaranja zračnih luka na karipskim otocima zahvaćenim uraganom, većina pilota izbjegavala je to područje u širokom luku kako se ne bi našli u paklenom obruču Irme. No, nisu svi piloti bili tako oprezni, piše Guardian.

Boeing 737 američke aviokompanije Delta Airlines, na letu DL431, uputio se ravno prema uraganu i u srijedu oko 18 sati po lokalnom vremenu sletio na Međunarodni aerodrom Luis Muñoz Marín, smješten pokraj glavno grada Portorika San Juan. U tom trenutku snažni vjetrovi i kiše već su stigli do otoka. Prema podacima Delta Airlinesa u trenutku slijetanja vidljivost je bila oko 15 kilometara, a vjetar je puhao brzinom od 45 km/h, maksimalno 52 km/h.

Usprkos tome što su se približavali ekstremni vjetrovi, Delta Airlines je uvjete procijenila kao "znatno ispod operativnih limita zrakoplova" u trenutku slijetanja zrakoplova. Samo 40 minuta kasnije pilot je s ukrcanih 170 putnika poletio s aerodroma, ovaj put kao let DL302, prema podacima kontrole leta. Prema satelitskim fotografijama, "vanjski" obruči Irme zahvatili su područje aerodroma i polijetanje i izbjegavanje ultra snažnih vjetrova bilo je moguće samo uz vrlo precizno navigiranje kroz zračni prostor nezahvaćen uraganom.

- Naša meteorološka ekipa je najbolja u svojem poslu. Dobro su proučili vremenske podatke i put oluje te u suradnji s posadom i kontrolorom leta odlučili da zrakoplov može sigurno poletjeti i izbjeći oluju. Posada na letu, kao i zaposlenici aerodroma bili su sjajni - brzo i sigurno su okrenuli zrakoplov tako da je mogao poletjeti prije nego je uragan zaprijetio - rekao je zaposlenik Delta Airlinesa Erik Snell.

Bio je to zadnji let koji je napustio Portoriko na koji je uragan Irma žestoko udario. "Bijeg" zrakoplova na letu DL302 od uragana Irme pratili su avio-entuzijasti putem softwarea FlightRadar - jedan od njih je preko Twittera u četiri slike pokazao kako je zrakoplov vješto navigirao između vanjskih dijelova Irme i njenog središta prije nego je u potpunosti otišao izvan "dohvata" najjačeg uragana iznad Atlantika.

Zrakoplov je naposljetku sigurno sletio u New York u srijedu kasno navečer po lokalnom vremenu.

Podsjetimo, Irma je uragan pete, maksimalne kategorije već 38 sati, što je najduže zabilježeno vrijeme u meteorološkoj povijesti, objavila je u četvrtak francuska nacionalna meteorološka služba Meteo France u trenutku kad je Irma kao uragan pete kategorije bila klasificirana 33 sata bez prestanka. Irma je time oborila rekord supertajfuna Haiyana, koji je 2013. pogodio Filipine istom brzinom vjetrova (295 km/h), ali na 24 sata.

- Takav intenzitet, u tolikom trajanju, nije zabilježen u svijetu otkako postoje mjerenja - objavio je Meteo France.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:42