HOGANOV PAD

Kako je jedan Irac zatresao sam vrh EU i izblamirao Komisiju: Za sve je kriva večera golf društva

Čini se da je pritisak u Irskoj prema Hoganu bio veći od onoga u Bruxellesu
Phil Hogan
 Kenzo Tribouillard/AFP

Još nije prošlo ni godinu dana od osnivanja Komisije Ursule von der Leyen, a pala je prva ostavka u njenom timu. Povjerenik za trgovinu Phil Hogan, jedan od najvažnijih članova Europske komisije, morao je otići zbog kršenja ograničenja uvedenih u Irskoj za suzbijanje pandemije koronavirusa.

Skandal je nastao nakon što su irski mediji javili da je sudjelovao na večeri golf društva u Irskoj, na kojoj je sudjelovalo 80 ljudi, a nakon dolaska iz Bruxellesa, glavnog grada Belgije koji je na crvenoj listi, nije išao 14 dana u samoizolaciju iako je to pravilo važilo u Irskoj za sve koji dolaze iz te države.

U Irskoj se to vidi kao kršenje ograničenja koja važe za građane koji se moraju žrtvovati kako bi iste poštivali. Takvu žrtvu građana moraju dijeliti i političari, pa je ponašanje povjerenika Phila Hogana viđeno kao nedostatak poštovanja prema građanima i ozbiljan gubitak povjerenja.

Kontorverzije?

- Postalo je s vremenom sve jasnije da su se kontroverzije oko mog nedavnog posjeta Irskoj pretvorile u prepreku za normalno obnašanje moje dužnosti povjerenika i to bi ometalo moj rad u mjesecima koji slijede, posebice u pregovorima s Velikom Britanijom o budućim odnosima. Duboko žalim što je moj put u Irskoj, državi koju sam tako ponosno predstavljao kao javni službenik tijekom gotovo cijelog mog punoljetnog života, izazvao toliku zabrinutost, nelagodu i ljutnju.

Uvijek sam nastojao poštivati pravila vezana uz COVID-19 u Irskoj, poštivao sam sve smjernice, posebno nakon potvrde negativnog testa. Ponavljam moju duboku ispriku irskim građanima zbog grešaka koje sam napravio tijekom mog posjeta - rekao je Phil Hogan u izjavi kojom je objavio ostavku. Ali i dodao nešto u svoju obranu: “Važno je reći da nisam prekršio zakon”. Ali se nije referirao na slučaj dva dana nakon večere kad ga je irska policija zaustavila jer je razgovarao na mobitel vozeći automobil.

Predsjednica Europske Komisije Ursula von der Leyen se danima, dok je afera potresala Irsku više nego Bruxelles, odbijala izjasniti o mogućoj ostavci. No, jučer je, nakon što je ostavka objavljena, bila vrlo jasna:

- U trenutnim okolnostima, dok se Europa bori kako bi suzbila širenje koronavirusa, a Europljani se žrtvuju i prihvaćaju bolna ograničenja, očekujem da će članovi Kolegija biti posebno oprezni u pogledu poštivanja važećih nacionalnih ili regionalnih pravila ili preporuka.

Čini se da je pritisak u Irskoj prema Hoganu bio veći od onoga u Bruxellesu i da je to glavni razlog zbog kojeg je morao otići.

U toj državi su od premijera do raznih ministara i lidera političkih stranaka od samog početka ove priče tražili Hoganovu ostavku, koju su na kraju ocijenili kao “zakašnjelu” jer je oklijevao otkriti sve detalje na samom početku.Hogan ne samo da je bio jedan od ključnih članova Europske komisije, već je bio i kandidat za predsjednika Svjetske trgovinske organizacije. Bio je uspješan i kao povjerenik za poljoprivredu u prijašnjoj Komisiji Jean-Claudea Junckera.

Velika blamaža

No, u odgovornim društvima nikakav uspjeh u karijeri nije izgovor za neodgovorno ponašanje koje javnost ne odobrava.

Osim blamaže za Europsku komisiju, i za političku elitu općenito, Hoganova ostavka dolazi u teškom trenutku za Komisiju.

On je bio ključna osoba u sklapanju trgovinskih ugovora EU s trećim državama, njegova uloga je bila važna i u pregovorima s Velikom Britanijom oko budućih odnosa te u sporovima sa Sjedinjenim Američkim Državama zbog nepredvidljivih mjera koje s vremena na vrijeme poduzima predsjednik Donald Trump prema proizvođačima iz Europske unije. A tu su i dalje brojna pitanja koja treba riješiti s Kinom, otvara se pitanje mogućeg sporazuma s Indijom ...

Muško i žensko

Sada će irska vlada morati predložiti novog kandidata za povjerenika, a Ursula von der Leyen odlučiti hoće li novom irskom povjereniku dodijeliti isti resor trgovine, jedan od najvažnijih u Europskoj komisiji, ili će iskoristiti situaciju kako bi promiješala sastav Komisije i promijenila resore. To bi značilo da bi moglo doći do ozbiljnih promjena u rasporedu dužnosti Kolegija. Naime, ostavke povjerenika su relativno rijetke i uvijek vrlo osjetljive jer utječu na geografsku i političku ravnotežu na kojoj počiva Komisija.

Von der Leyen je rekla da, u skladu sa svojom dosadašnjom praksom, očekuje od irske vlade da što prije pošalje ime kandidata te da bi bilo dobro, s obzirom na važnost ravnopravnosti spolova, da pošalje imena jednog muškog i jednog ženskog kandidata. A zatim slijedi cjelokupna procedura - nakon što Irska odluči koga će poslati u Bruxelles, a predsjednica EK potvrdi resor, slijedi ispitivanje i potvrda pred Europskim parlamentom. Komisija računa da će Europski parlament djelovati brzo i da se neće previše vremena potrošiti za potvrdu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 12:32