PRELJUBNIČKI SKANDAL

Kako je jedna fotografija s plaže razorila brak slavnog rukometaša i španjolske princeze: ‘Imali su život iz snova‘

Cristina de Borbón i Iñaki Urdangarin objavili su da se razvode nakon što je ovaj snimljen kako se drži za ruku s kolegicom s posla

Par je živio život iz snova. Ona je radila u fondaciji La Caixa, a on s Barcelonom osvajao titule. Život im se urušio kada su 2016. godine optuženi za koruptivne radnje

 JAIME REINA/AFP

Kad se 1996. godine na Olimpijadi u Atlanti na prvi pogled zaljubila u rukometnu zvijezdu Iñakija Urdangarina (54), Cristina de Borbón (56), sestra španjolskog kralja, nije mogla ni slutiti koliko će je ta ljubav koštati.

S Iñakijem, za kojeg se udala godinu kasnije, bila je upletena u jedan od najvećih dvorskih skandala zbog optužbi za korupciju, gotovo je potpuno izolirana od ostatka obitelji, a sad ju je on još jednom javno osramotio.

Naime, paparazzi su ga nedavno snimili dok je šetao plažom držeći se nježno za ruku s nepoznatom ženom. Ubrzo se otkrilo da se radi o njegovoj kolegici s posla, Ainhoji ​​Armentiji. Njihov 21-godišnji sin Pablo Urdangarin, koji je krenuo očevim stopama i uspješan je rukometaš, medijima je izjavio kako se 'svi i dalje vole jednako'.

No, idila nije dugo trajala. U kratkoj službenoj izjavi, Urdangarin i de Borbón potvrdili su da su zajednički donijeli odluku o razvodu. "Naša posvećenost djeci ostaje ista. Budući da je riječ o privatnoj stvari, molim vas da poštujete privatnost svih osoba uključenih u ovo", rekli su.

Posebno je zanimljivo da je Urdangarin našao novu ljubav tijekom izdržavanja zatvorske kazne. Naime, on od lipnja 2018. služi šestogodišnju zatvorsku kaznu zbog pranja novca, falsificiranja dokumenata, prevare i pronevjere oko šest milijuna eura, koje je stekao služeći se svojim položajem u kraljevskoj obitelji kako bi dobivao javne ugovore.

Zbog uzornog je ponašanja lani premješten iz zatvora Brieva u Ávili u središtu Španjolske u kaznionicu poluotvorenog tipa Zaballa u Álavi na samom sjeveru zemlje. To mu je omogućilo da se zaposli, a jedina obaveza mu je da se jednom tjedno mora javiti u kaznionicu. Trenutno radi u odvjetničkoj tvrtki Imaz & Asociados, a upravo je tamo i planula njegova nova ljubav.

Cristina i Iñaki vjenčali su se 1997. godine u katedrali u Barceloni pred 1500 tisuća uzvanika, a nakon toga su od njezinog oca, bivšeg kralja Juana Carlosa I., dobili titulu vojvode i vojvotkinje od Palme de Mallorce.

Korupcijska mreža

Par je živio život iz snova. Ona je radila u fondaciji La Caixa. Diplomirala je političke znanosti, a postdiplomski studij završila je na Sveučilištu u New Yorku, dok je praktično iskustvo stekla radeći u sjedištu UNESCO-a u Parizu.

Iñaki je s 18 godina došao u glavni grad Katalonije i u legendarnom rukometnom klubu Barceloni ostao cijelu karijeru. Kao kapetan kluba osvojio je nevjerojatnih šest naslova prvaka Europe i deset titula prvaka Španjolske. S reprezentacijom Španjolske ima dvije bronce s Ljetnih olimpijskih igara (1996. i 2000.).

Cristini, koja je u mladosti bila sportašica, a čak je bila i u jedriličarskom timu koji je predstavljao Španjolsku na Ljetnim olimpijskim igrama 1988. u Seulu, gdje je na završnoj svečanosti nosila zastavu svoje zemlje, imponiralo je što joj je suprug izniman sportaš.

Prvog sina Juana dobili su dvije godine nakon vjenčanja, Pabla 2000., Miguela 2002. i Irenu 2005. godine. Živjeli su na visokoj nozi u sedam milijuna eura vrijednom apartmanu u Barceloni, koji je izgledao kao palača u malom.

Nekoć glamurozna sestra španjolskog kralja, šesta po redu u liniji nasljeđivanja, sa suprugom je 2016. godine bila optužena da su njih dvoje bili dio mreže korupcije te izbjegavali plaćanje poreza, čime su državu oštetili za nekoliko milijuna eura, i to baš u razdoblju kad je Španjolska prolazila kroz najgoru financijsku krizu u posljednjih nekoliko desetljeća.

Cristina je najmlađa kćer bivše kraljice Sofije i kralja Juana Carlosa I. (83), koji je abdicirao 2014. godine, ponajviše zbog toga što su otkrivene financijske nepravilnosti u njegovu poslovanju sa Saudijskom Arabijom te sumnjivi računi u nekoliko banaka.

Svoju ulogu su odigrali i mediji koji su sve više razotkrivali Juan Carlosove brojne tajne izvanbračne veze. Navodno je spavao s više od 5000 žena. Posebno je odjeknula njegova dugogodišnja veza s Corinnom zu Sayn-Wittgenstein, koju je započeo 2004. godine. Njihova je romansa senzacionalno otkrivena 2012. godine kad je Juan Carlos tijekom lova na slonove u Bocvani slomio kuk pa se morao vratiti s putovanja na kojem ga je tada pratila Corinna zu Sayn-Wittgenstein.

"Pitala sam ga kako njegova žena gleda na našu vezu, a on mi je odgovorio da njih dvoje vode odvojene živote te da je nedavno prekinuo jednu drugu dugogodišnju izvanbračnu vezu", ispričala je Corinna nakon što su prekinuli. On ju je upoznao sa svojim prijateljima i djecom, a ona njega sa svojim sinom iz braka s Casimirom zu Sayn-Wittgensteinom, čiju je titulu zadržala kad se od njega razvela.

Neoprostivi skandali

S Juanom Carlosom se sastajala na imanjima u Madridu, odlazila na putovanja... Nakon nekoliko godina veze, Juan Carlos ju je čak i zaprosio, a iako nije pristala jer je bila svjesna koliko bi to naškodilo monarhiji, shvatila je to kao njegov znak ljubavi. No, onda ju je 2009., nakon što se neko vrijeme nisu viđali jer se ona brinula za teško bolesnog oca, kralj nazvao i rekao da prekida njihovu vezu i da se već tri godine viđa s drugom.

"Bila sam slomljena. No, nakon nekog vremena ponovno smo se vidjeli i otada smo prijatelji. Kad je 2010. otišao na operaciju, tražio je da ga pratim u bolnicu. Poslije sam ga još povremeno posjećivala, a onda s njim otišla i na zlosretni safari", otkrila je.

Španjolska, koja je tada bila u dubokoj gospodarskoj krizi povijesnih razmjera, nije mu mogla oprostiti sve skandale.

Juan Carlos je nakon što su na površinu opet izbile neke njegove financijske malverzacije 2020. godine napustio domovinu. Porezne vlasti pokrenule su novu istragu o njegovim tajnim prihodima, off-shore računima, lukavo sakrivenim troškovima letova privatnim zrakoplovima i kreditnim karticama na tuđe ime.

Posljednje dvije godine živi u Ujedinjenim Arapskim Emiratima gdje, kako izvještavaju španjolski mediji, uživa u luksuzu. Živi na otoku Zaya Nurai koji se nalazi na 15 minuta vožnje brodom od Abu Dhabija. Njegov dom je vila sa šest spavaćih soba, sedam kupaonica, bazenom i privatnom plažom.

Njegov odvjetnik prenio je izjavu bivšeg kralja kako će surađivati s istražiteljima, a rekao je i da je kralj uplatio pozamašan iznos u državnu blagajnu.

"Juan Carlos uputio me da otkrijem da je poreznim vlastima svojevoljno dao izjavu o prihodima koja je rezultirala podmirenjem poreznog duga od 4.395.901,96 eura", navodi odvjetnik.

Lažni računi

Carlosova supruga Sofia, s kojom je u braku od 1963., odlučila je ostati u Španjolskoj s ostatkom obitelji, odnosno njihovim kćerima Cristinom i Elenom te sinom, kraljem Felipeom VI., koji pokušava vratiti prilično narušeno povjerenje naroda u kraljevsku obitelj.

Vojvoda od Palma de Mallorce, kakva je službena titula Iñakija Urdangarina, šest milijuna eura je namaknuo tijekom dvije godine, od 2004. do 2006., preko neprofitne nevladine organizacije za promicanje obiteljskog zdravlja kojom je u to vrijeme upravljao.

Novac kojeg su on i suučesnici pronevjerili prali su putem Noos instituta, neprofitne sportske organizacije u kojoj je Cristina bila članica odbora, a Urdangarin predsjednik. Kad su se pojavile prve optužbe, u studenom 2011. godine, javnost se brzo okrenula protiv njih. Tadašnja španjolska kraljica Letizia Ortiz, bivša novinarka i voditeljica koja se 2004. udala za Felipea VI., savjetovala je suprugu da se odmaknu od njegove sestre. Inzistirala je da Juan Carlos izađe u javnost s priopćenjem da su "svi isti pred licem pravde".

Doznalo se da je Cristina lažno naplaćivala račune na ime Instituta i da je nakon toga zahtijevala porezne olakšice bez pokrića - za iznajmljivanje vlastitog doma, pripremanje dječjih zabava, odlazak na safari u Afriku i rođendanski catering.

Javne ustanove i tvrtke su na račun Urdangarinove neprofitne udruge uplaćivale znatne novčane priloge, a najveći dio tog novca, umjesto u kampanjama za promicanje obiteljskog zdravlja, završavao je na računima tvrtki čiji je osnivač bio Urdangarin ili osobe blisko s njim povezane. Oni su spomenutoj neprofitnoj organizaciji fakturirali usluge koje uopće nisu izvršene ili su izvršene po višestruko nižim cijenama. Urdangarin je tako prisvojio dio od ukupno šest milijuna eura koliko je fondacija od regionalnih vlada Valencije i Balearskih otoka dobila za organiziranje raznih događanja, poput sportskih seminara. Cristina je, iako je bila osumnjičena, izbjegla kaznu.

Unatoč svemu, odbila se odreći svog prava na prijestolje, a službeno je državljanka Švicarske i danas živi u Ženevi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. svibanj 2022 22:02