IMENOVANJE PREMIJERA

Kako je kavez od pleksiglasa okončao potencijalnu političku krizu u Češkoj

Dvaput tijekom mog života zemlja je iščekivala svakodnevno priopćenje liječničkog konzilija jer je predsjednik bio bolestan...

Miloš Zeman

 Roman Vondrous

Dvaput tijekom mog života zemlja je iščekivala svakodnevno priopćenje liječničkog konzilija jer je predsjednik bio bolestan. U oba slučaja smo znali da se neće vratiti. Samo što smo u prvom, kad su priopćena stizala iz Kliničkog bolničkog centra u Ljubljani, bili zabrinuti jer nije bilo jasno što će biti s Jugoslavijom kad Josip Broz Tito umre. Ubrzo je postalo jasno.

Drugi su put priopćenja stizala iz Kliničke bolnice Dubrava. I tada smo znali da je sve gotovo, da Franjo Tuđman neće preživjeti, ali nismo bili zabrinuti uopće jer su slijedili izbori. I to je ta supstancijalna razlika demokracije, pa i manjkave kao što je hrvatska, i jednopartijskog sustava kao što je bila Jugoslavija.

Češki predsjednik Miloš Zeman jedan je od obrazaca srednjoeuropskih predsjednika. Koji ili ne postoje, kao mađarski János Áder. Sve odluke donosi Viktor Orbán. Bugarski Rumen Radev je digao na noge američku ambasadu kad je nedavno rekao da je “Krim privremeno ruski”. Čovjek je školovan u SSSR-u, treba ga razumijeti.

Zeman je oštro zagovarao bliske veze s Rusijom i Kinom, a bilo je situacija kad je u javnosti djelovao ali baš kao osoba koja je malo pretjerala s alkoholom.

image

Miloš Zeman

Roman Vondrous

Sve je to manje važno jer odluke donosi vlada, ali je problem nastao kad se zbližio s premijerom Andrejem Babišom. Prije izbora, održanih početkom listopada, najavio je da će dati mandat najjačoj stranci. Što je izazvalo zabrinutost da bi moglo doći do političke krize jer je izbornu pobjedu odnijela koalicija. Babiševa stranka ANO je pojedinačno najjača, ali nema s kime koalirati.

A onda je Zeman završio u bolnici, na intenzivnoj njezi. Do danas nije poznato od čega boluje, ali je ozbiljno. Pa su se javili nova pitanja, što ako ne bude u stanju dati mandat novom premijeru, hoće li svjesno izbjegavati kako bi Babiš što dulje ostao na vlasti.

A onda je Zeman pokazao neočekivanu dozu kooperativnosti i prihvatio izbornog pobjednika. Dobro, prvo je Babiš rekao da ne kani formirati vladu pa nije ni imao kome drugome dati mandat.

U četvrtak je izašao iz bolnice, svi su odahnuli nadajući se da će se proces nastaviti, ali onda se umiješao Covid-19. Zemanu je otkrivena infekcija pa se istog dana vratio u bolnicu.

A onda je odlučeno da pod bilo koju cijenu imenuje premijera jer, ha, star je, bolestan, inficiran.

Iz bolnice je izašao u subotu, a u nedjelju je u svom uredu primio novog premijera Petra Fijalu, čelnika koalicije Spolu, Zajedno.

Da ne bi bilo problema s epidemiološkim mjerama, Zemana su lijepo stavili u kavez od pleksiglasa odakle je ovlastio novog premijera.

image

Miloš Zeman

Roman Vondrous

I tako su zaustavljene sve prepreke početku rada nove češke vlade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 12:45