KORONAVIRUS

KAKO JE KORONAVIRUS IZAZVAO RAT ZA MASKE Za najtraženiju robu traje neviđena pomama, čak i među velikim silama pljušte optužbe

 
 AFP

Zaštitna medicinska oprema, poput maski i rukavica, trenutačno su najtraženija roba u svijetu, na globalnom tržištu traje bespoštedni rat zbog prave pomame.

Već treći francuski dužnosnik optužio je američke kupce u Kini da su im ispred nosila nadmašili ponudu za vitalne zalihe maski, prenosi The Guardian.

Valérie Pecresse, utjecajna predsjednica pokrajine Île-de-France, koja uključuje Pariz, opisala ja potražnju za zaštitnim maskama kao potragu za blagom.

- Pronašla sam dostupnu zalihu maski za prodaju i Amerikanci, pritom ne govorim o američkoj vladi, su nadmašili našu ponudu, rekla je.

- Ponudili su triput veću cijenu i predložili plaćanje unaprijed. Ja to nisam mogla ponuditi. Ja trošim novac poreznih obveznika i mogu platiti tek prilikom dostave i provjere kvalitete proizvoda, rekla je.

Istaknula je da je ipak uspjela pronaći i kupiti 1,5 milijuna maski zahvaljujući pomoći francusko-kineskih građana na području Pariza.

President of the Ile-de-France region Valerie Pecresse speaks during the meeting of new political party - Le Printemps Republicain - November 30, 2019, Paris (Photo by Daniel Pier/NurPhoto)
NurPhoto via AFP
Valerie Pecresse

Francuska političarka pritom je reagirala na optužbe dvaju predsjednika francuskih pokrajina da su im nepoznati američki kupci ispred nosa oduzeli pošiljku maski, a u jednom slučaju pošiljka je navodno već bila u zrakoplovu koji je trebao poletjeti za Francusku.

- Moramo se grčevito boriti, rekao je Jean Rottner, liječnik i predsjednik francuske Istočne regije, za RTL radio. Njegovo je područje osobito teško pogođeno epidemijom, a intenzivni odjeli u bolnicama su prepuni pacijenata oboljelih od koronavirusa.

Francuski mediji počeli su nazivati pomamu za medicinskom opremom 'rat za maske'.

Nije baš jasno da li nepoznati američki kupci koji su ispred nosa maznuli vrijedne proizvode predstavljaju vladu, pojedinci ili tvrtke, navodi The Guardian. Jedan drugi francuski dužnosnik Renaud Muselier, šef jugoistočne regije Provence-Alpes-Côte d’Azur, rekao je za BFMT da su kupci nastupali u ime Washingtona.

Odgovarajući na takve optužbe, visoki američki dužnosnik rekao je za AFP da su takve izvješća 'apsolutna laž'. Američki State Department nije odgovorio na upit The Guardiana na zamolbu da komentiraju slučaj.

Uslijed velikog nedostatka medicinske opreme u SAD-u, privatne tvrtke počele su sudjelovati u nabavi maski, ulazeći u oštar obračun između vlada.

Američki milijarder Robert Kraft, inače dugogodišnji prijatelj Donalda Trumpa, posudio je ovoga tjedna svoj Boeing 767 guverneru Massachusettsa Charlieju Bakeru koji je tražio način kako da u tu saveznu državu dopremi milijun maski koje je kupio u Kini. Govoreći u četvrtak ispred aviona, kojega inače koriste slavni New England Patriotsi, republikanski guverner se gušio u emocijama.

- Nije tajna da je nabavljanje zaštitne opreme ogroman izazov. Mi ćemo nastaviti osmišljavati načine kako da nabavimo još više opreme za naše pacijente i djelatnike na prvoj liniji borbe. Opreme će trebati sve više.

BOSTON, MASSACHUSETTS - APRIL 02: The New England Patriots plane delivers N95 masks from Shenzhen, China to Logan International Airport to slow the spread of the coronavirus (COVID-19) outbreak on April 02, 2020 in Boston, Massachusetts. New England Patriots owner Robert Kraft and his son Patriots President Jonathan Kraft partnered with Massachusetts Governor Charlie Baker to ship the masks which will be split between Massachusetts and New York.   Maddie Meyer/Getty Images/AFP
== FOR NEWSPAPERS, INTERNET, TELCOS & TELEVISION USE ONLY ==
AFP
Zrakoplov New England Patriotsa

Neke države optužene su za korištenje prikrivenih metoda za nabavku zaliha opreme za borbu protiv epidemije, uključujući zabranu izvoza.

I Brazil je izvijestio da su mu propali nedavni pokušaji nabave zaštitnih rukavica i maski iz Kine.

- Potražnja je prevelika i to je problem, rekao je u srijedu ministar zdravstva Luiz Henrique Mandetta.

Domaće rezerve zaštitnih maski i druge vitalne opreme su rijetkost.

U četvrtak je guverner New Yorka Andrew Cuomo upozorio da ta savezna država ima u svojim zalihama respiratora dovoljno za šest dana te da ne očekuje da će federalne vlasti popuniti taj jaz.

Rat za maske vodi se i unutar Sjedinjenih Država. Prošloga mjeseca Trump je poručio da bi savezne države same trebale osiguravati zalihe, ali su dva guvernera, uključujući Bakera, rekli da gube utrku s Washingtonom.

- Reći ću to ovako, imam osjećaj da ako netko ima priliku prodati opremu tebi i meni, ja ću sigurno izgubiti, rekao je Baker Trumpu na telekonferenciji.

Trump je kasnije rekao da će federalna vlada pokušati odbiti ponude ako dođe do sukoba.

Kako raste globalna potražnja za maskama, tako postaju sumnjive tržišne strategije, osobito kod pošiljki koje bivaju odgođene ili otkazane.

Pošiljka 10.000 maski koja je kupljena za bolnice u Montrealu misteriozno je preusmjerena prema Ohiju prošloga tjedna, kako piše kanadski tabloid Le Journal de Montreal.

Kupac Fan Zhou ih je naručio za Kanadu preko DHL-a te je pokušao kontaktirati tvrtku kako bi saznao zašto su preusmjerene u Cincinnati.

Kako je kanadski premijer Justin Trudeau spomenuo na pressici, DHL je izvijestio Zhoua da je uslijed kompjuterske greške Zhou pomislio da su maske na putu za Ohio, ali zapravo nikada nisu napustile Quebec.

Zhou je za kanadski tabloid rekao da mu je stigao dio pošiljke, ali ne sve, te da mu je sumnjiv odgovor DHL-a na pitanje zašto mu na očekivani datum nije stigla cijela pošiljka.

- To je njihovo objašnjenje, a ne moje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 17:54