NEPRAVEDNO OPTUŽENA

Kako je kućna pomoćnica na sudu pobijedila milijunaša: ‘Bila je to bitka Davida protiv Golijata‘

‘Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine‘, rekla je Parti
Parti Liyani i Liew Mun Leong
 Screenshot: Youtube/Afp

Ona je bila kućna pomoćnica iz Indonezije koje je zarađivala 600 dolara mjesečno radeći za iznimno bogatu singapursku obitelj. On je bio njezin poslodavac, titan singapurskog poslovnog establišmenta i predsjednik nekih od najvećih tvrtki u zemlji.

Jednog je dana njegova obitelj optužila kućnu pomoćnicu za krađu. Prijavili su je policiji i pokrenuli sudski postupak koji je pokrenuo veliko zanimanje javnosti zbog optužbi za ukradene luksuzne torbice, DVD uređaj i odjeću.

image
Liew Mun Leong
Mike Clarke/AFP

Ovog je mjeseca Parti Liyani konačno oslobođena.

'Drago mi je da sam napokon slobodna. Za ovo sam se borila četiri godine', rekla je novinarima. No njezin je slučaj potaknuo brojna pitanja o nejednakosti i pravdi u Singapuru, a mnogi se se pitali kako je uopće moguće da je bila proglašena krivom, piše BBC.

Parti je počela raditi u kući Liew Mun Leonga 2007. godine. U kući je tada živjelo više članova njegove obitelji, uključujući i njegovog sina Karla.

U ožujku 2016. Karl Liew i njegova obitelj su se odselili. Iz sudskih je dokumenata vidljivo da je od gospođe Parti u više navrata zatrađeno čišćenje nove kuće i ureda, što je zapravo kršenje tamošnjih zakona i propisa o radu, a na što se i ona žalila. Nekoliko mjeseci kasnije, obitelj Liew joj je rekla da je otpuštena zbog sumnje da krade od njih.
Kada joj je Karl Liew rekao da više ne radi za njega, shvatila je zašto.

image
Liew Mun Leong
Roslan Rahman/AFP

'Ljut si jer sam odbila čistiti tvoj zahod', rekla mu je.

Imala je samo dva sata da se spakira, a obitelj je poslala njezine stvari u Indoneziju. Otišla je kući istoga dana.

Dok se pakirala, zaprijetila je da će singapurskim vlastima reći i za kršenje propisa o radu te da su od nje tražili i da čisto Karlovu kuću. Obitelj Liew je odlučila provjeriti sve njezine spakirane kutije te su ustvrdili da su u njima pronašli predmete koji pripadaju njima. Prijavili su je policiji, a ona je za to doznala tek pet tjedana kasnije kad je u Singapur došla potražiti novi posao. Uhićena je čim je sletjela u Singapur.

Dok je trajala istraga, ona nije mogla raditi pa je bila smještena u skloništu za migrante.

Optužena je za krađu raznih predmeta: čak 115 komada odjeće, luksuznih torbica, DVD uređaja i skupocjenog sata. Zajedno je vrijednost navodno ukradenih predmeta bila oko 34.000 dolara.

Tijekom suđenja je tvrdila da su ti predmeti bili u njezinom vlasništvu ili da ih nije ona stavila u svoje kutije.

2019. je proglašena krivom i osuđena na dvije godine i dva mjeseca zatvora. Na tu se presudu žalila, a slučaj se povlačio po sudu do rujna ove godine, kada ju je singapurski sud napokon oslobodio.

Sudac je zaključio da je obitelj imala 'neprimjeren motiv' kad je podnijela prijavu protiv nje, a bilo je problema i s načinom na koji su policija, pa čak i tužitelji i drugi suci vodili taj slučaj.

Sudac je imao razloga vjerovati da je obitelj podnijela prijavu protiv kućne pomoćnice kako bi ju spriječili da ona prijavi njih zbog nelegalnog traženja da čisti i drugu kuću u koju se preselio njihov sin.

Sudac je zaključio i da je nekoliko predmeta koje je Parti navodno ukrala, već bilo oštećeno ili pokvareno, te da ona nije imala razloga ukrasti ih takve. Primjerice, DVD uređaj koji je obitelj već spremila za baciti jer više nije radio.

Tužitelji su kasnije priznali da su znali da uređaj ne radi, no nisu to istaknuli kao dokaz tijekom suđenja.

Sudac je također doveo u pitanje vjerodostojnost svjedočenja Karla Liewa, koji ju je optužio za krađu ružičastog noža kojeg je on navodno kupio u Velikoj Britaniji i donio u Singapur 2002. godine. No kasnije je priznao da zbog dizajna taj nož nije mogao biti proizveden u Britaniji prije 2002.

Tvrdio je i da je velik dio odjeće koju je ona spakirala, zapravo njegova. Kad su ga na sudu upitali kako to da je ženska odjeća njegova, rekao je da se voli odijevati u žene, no sud mu to nije povjerovao.

Policija nije došla na lice mjesta odmah, nego tek pet tjedana nakon prijave. Nisu ni ponudili tumača koji govori indonezijski, već su joj dali tumača koji govori malajski, a optužena taj jezik ne poznaje.

Mnogi u javnosti su ovaj slučaj percipirali kao primjer bogate elite koja maltretira siromašne i bespomoćne.

Iako je na kraju pravda ipak pobijedila, ovaj je slučaj uzburkao javnost i njihovo povjerenje u pravedan i nepristran sustav.

Gospođi Parti je na kraju dozvoljeno ostati u Singapuru kako bi se borila za sebe u tom slučaju, a sve zahvaljujući pomoći nevladine organizacije i njezinog odvjetnika koji joj rad nije naplatio.

'Bila je to bitka Davida protiv Golijata, i David je na kraju pobijedio', rekao je odvjetnik.

Naposlijetku će se sada oslobođena Parti vratiti kući u Indoneziju, a svojim bivšim poslodavcima - oprašta.

'Želim im samo poručiti da ovakvo što ne naprave i drugim zaposlenicima', rekla je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 21:03