PROCURILI DETALJI

Kako je Macron zbog Borisa u Zagrebu dobio slom živaca: Klaun, glupan, cirkusant! Tužno...

Francuski tjednik objavio je navodnu Macronovu reakciju nakon tragedije u La Mancheu, u kojoj je poginulo 27 migranata

Boris Johnson i Emmanuel Macron

 Christopher Furlong/AFP

Francuski predsjednik Emmanuel Macron nazvao je Borisa Johnson 'klaunom' koji je u privatnom razgovoru priznao da, kreirajući lažne ratove s Francuskom, pokušava osigurati dobro mišljenje javnosti, kako bi prikrio negativni utjecaj Brexita, tvrde francuski mediji, prenosi Telegraph.

Satirički i istraživački tjednik Le Canard Enchaîné u svome 'ozbiljnom' dijelu najnovijeg izdanja tvrdi da je Macron kritizirao Johnsona tijekom svog posjeta Hrvatskoj, samo nekoliko sati nakon što se 27 migranata utopilo kad je njihov maleni brod potonuo usred La Manchea.

Ovaj incident rasplamsao je 'rat' između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske oko toga tko bi trebao više učiniti kako bi se zaustavili prijelazi preko La Manchea, što je dovelo do tragedije.

- Čim je stigao u Zagreb 26. studenog, Macron je s Borisom Johnsonom telefonski razgovarao o tragediji u Calaisu, piše Le Canard.

Tijekom ovog razgovora, savjetnici francuskog predsjednika shvatili su da je Johnson na Twitteru već objavio "pismo koje je upravo poslao Macronu, ali ga francuski predsjednik još nije pročitao", tvrdi tjednik.

U tom su pismu izneseni britanski prijedlozi da se uspostavi zajednička patrola i sklopi novi bilateralni sporazum koji bi omogućio automatski povratak onih koji su prešli kanal. Britanija bi prihvatila djecu bez pratnje roditelja.

Macron je ove zahtjeve, ali i objavu pisma, ocijenio 'neozbiljnima'.

Nakon toga Francuska je britanskoj ministrici unutarnjih poslova Priti Patel poručila da više ne vrijedi poziv na sastanak o migrantskoj krizi u La Manchu, na kojem su trebali sudjelovati ministri iz Francuske, Belgije, Nizozemske i Njemačke.

Prema napisima Le Canarda, bijesni Macron je nakon poziva manjoj skupini savjetnika u Zagrebu rekao: "Bojo razgovara sa mnom, prizemljen je, sve je u redu, vodimo odrasli razgovor, i onda nam neelegantno 'zabije'. Uvijek isti cirkus."

Tjednik dalje citira Macrona koji je Brexit i naknadni trgovinski sporazum, potpisan 24. prosinca 2020., označio kao "početnu točku" konstantnih napetosti između Ujedinjenog Kraljevstva i Francuske.

“Vrlo brzo, shvatio je da je situacija katastrofalna za Britance. Nema benzina na pumpama, nedostaje gomila stvari”, rekao je navodno Macron.

“Postavlja se kao žrtva, od Francuske pravi žrtveno janje, svaku jednostavnu situaciju pokušava pretvoriti u složeni problem. U ovoj smo situaciji od ožujka. Učinio je to u 'ratu oko kobasica', ribarstva i aferi s podmornicama (u kojoj je Francuska izgubila od SAD-a i UK-a zbog velikog sporazuma s Australijom)."

Dalje navode kako je Macron rekao da Johnson "u četiri oka kaže da mu je žao što se ovako ponaša, ali priznaje kako prije svega mora osigurati dobro mišljenje javnosti".

Kako su napetosti oko migrantske krize nastavile rasti, Macron je prošle subote navodno rekao: “Vrlo je tužno vidjeti da veliku zemlju, s kojom smo mogli toliko toga učiniti, vodi klaun."

“Ponaša se kao neki glupan”, navodno je dodao Macron.

Elizejska palača za Telegraph nije htjela komentirati ove navode te su dodali kako "nema planiranog sastanka između Macrona i Johnsona".

Međutim, francuski premijer Jean Castex trebao bi ovog tjedna poslati pismo u Downing Street, u kojem će iznijeti francuski prijedlog za novi sporazum o migracijama s Europskom unijom nakon Brexita.

Ministar unutarnjih poslova, Gérald Darmann, rekao je u ponedjeljak navečer kako je Francuska spremna započeti razgovore, ako Britanci u sve uđu "ozbiljno".

Očekuje se da će Francuzi ponuditi sporazum kojim bi se Britaniji dopustilo da vratiti jednog migranta za svako dijete izbjeglicu iz Calaisa koju pristanu primiti. Velika Britanija to će vjerojatno odbaciti jer nije dovoljno kako bi odvratilo migrante od opasnog pokušaja prelaska kanala.

Ujedinjeno Kraljevstvo želi da Francuska pristane uzeti natrag sve migrante koji prijeđu kanal La Manche, što bi uništilo poslovni model krijumčara ljudi. Zauzvrat, Ujedinjeno Kraljevstvo ponudilo bi da primi neku djecu bez pratnje s obiteljskim vezama u Britaniji. Downing Street je inzistirao na tome da sporazum o povratku, kako je Johnson iznio pismu, bude "najveće sredstvo odvraćanja" za migrante koji pokušavaju prijeći La Manche.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:26