MISTERIJ

Kako je meksički milijunaš i plejboj gliserom ubio svog 11-godišnjeg sina

Javier A. Burillo

Javier A. Burillo, 57-godišnji meksički tajkun, član jedne od najbogatijih meksičkih obitelji, uhićen je u nedjelju zbog sumnje u ubojstvo nakon što je njegov 11-godišnji sin umro od posljedica nesreće na obiteljskom izletu brodom u zaljevu San Francisco, priopćila je policija u ponedjeljak, a prenijeli su svjetski mediji.

57-godišnji Burillo navodno je priveden u svojoj vili u Belvedereu, no pušten je iz pritvora u ponedjeljak poslijepodne, uz jamčevinu od milijun dolara.

Michael Cronin, šef nadležne policijske uprave u Tiburonu, objasnio je na konferenciji za tisak da je Burillo priveden zbog sumnje u počinjenje ubojstva, zatim nanošenja štete ili ozljede djetetu te upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola. Nesreća se dogodila kad se Burillo sa svoja dva sina, kasnije preminulim 11-godišnjakom te starijim 27-godišnjakom, vraćao iz San Francisca prema jahtaškom klubu Corinthian u Tiburonu.

Točne okolnosti incidenta nisu poznate, no američki su mediji prenijeli sklepanu sliku događaja prema kojoj je u Burillov brod, 10 metara dugačak Protector, udario val. Zbog udara su u more, kod Angel Islanda nedaleko od San Francisca, pala njegova dva sina, koja su na kraju završila i pod samim brodom.

Nemirno more

Burillo je iz nemirnog mora prvo uspio izvući starijeg sina, koji mu je zatim pomogao da dohvate i mlađeg, te je krenuo prema jahtaškom klubu čiji je inače član. Sam je pozvao policiju i prijavio da je njegov sin ozlijeđen i u nesvijesti. Policija, vatrogasci i hitna pomoć stigli su u klub oko 19 sati uvečer te su utvrdili da je dječak preminuo. Burilla su uhitili u njegovoj vili te ga na licu mjesta podvrgli testiranju. Mediji prenose da je on tada imao razinu alkohola u krvi koja je bila veća od dozvoljenih 0,08 promila.

Burillov stariji sin je odvezen u lokalnu bolnicu. U nesreći je navodno zadobio ozbiljne posjekotine na nozi. Njega su istražitelji također ispitali, no nije otkriveno što im je rekao. Prema pisanju Marin Independent Journala, više detalja o smrti njegova mlađeg brata trebalo bi se doznati krajem tjedna, nakon obdukcije i toksikološkog testa. Ne zna se jesu li Burillovi sinovi nosili prsluke za spašavanje kad su zbačeni s broda.

O samom Burillu inače se ne zna puno. Njegovo puno ime je Javier Burillo Azcárraga i mediji pišu kako se bavi s nekretninama. Navodno je poznat po luksuznim hotelima i restoranima diljem Meksika. Šef policijske uprave Cronin nije želio komentirati njegovo obiteljsko porijeklo, odnosno vezu s obitelji Azcárraga, koja je osnovala medijsko carstvo Grupo Televisa, najvećeg svjetskog producenta i emitera španjolskih programa.

“Ja ga znam kao Javiera Burilla”, rekao je Cronin te dodao da je Burillo bio poznati i voljeni član zajednice Tuburon-Belvedere.

“To je tragedija. U boli smo. Zajednica je šokirana”, ustvrdio je Cronin te rekao da je Burillo bio shrvan, ali je u potpunosti surađivao s istražiteljima.

“Doista ne mogu zamisliti njegovu tugu”, rekao je Cronin.

U medijskim izvještajima koji se bave Burillom, inače stalnim stanovnikom Kalifornije, većinom se navode nekretnine čiji je vlasnik. Primjerice, ističe se da je aktualnu vilu kupio 2004. godine za 10,2 milijuna dolara. On i njegova supruga Rose, s kojom se nedavno rastao, navodno posjeduju i nekretnine u San Diegu i Sausalitu.

Prema pisanju New York Timesa, na što se pozivali ostali medijski portali i listovi, a koji ga doduše navodi kao Xaviera, on je bio (ili još uvijek jest) vlasnik i Case de Campo, resorta i restorana u Cuernavaci te hotela Ritz u Acapulcu. Navodno upravo on stoji i iza nagrađivanog resorta Las Ventanas al Paraiso u San Jose del Cabo na meksičkom poluotoku Baja California. Neki mediji navode da je vlasnik 18 restorana. Šture su informacije i o njegovu privatnom životu.

Biznismen

New York Times spominje da se u veljači 1989. godine vjenčao s Alejandrom Alemán, kćeri bivšeg preminulog meksičkog predsjednika Miguela Alemána. Donedavno je pak bio u braku s ženom po imenu Rose. Zajedno su proveli 20 godina, a zahtjev za razvod je uložen u travnju. Rose se navodno preselila u kuću koju iznajmljuje u Paradise Cayu.

“Javier je član izvanredne i politički moćne obitelji u Meksiku”, napisala je nona u sudskom zahtjevu u kojem je tražila alimentaciju za sebe i njihovog sina, navodno dijete s posebnim potrebama. On je dvije godine pohađao Escuela Bilingüe Internacional u Emeryvilleu, no odnedavno se obrazuje kod kuće.

Javier Burillo je, prema pisanju medija, sin Carmele Azcárraga Milmo, sestre pokojnog Emilija Azcárraga Milmo i kćeri Emilija Azcárraga Vidaurreta, osnivača medijskog konglomerata Televisa. Njegov brat Alejandro Burillo Azcárraga prodao je svoje dionice u kompaniji prije nekoliko godina i slovi kao ugledni biznismen u Meksiku. Burillo je studirao u SAD-u te u Švicarskoj.

Azita Mujica-Beavers, koja živi nedaleko od jahtaškog kluba, tvrdi da Burilla i njegovu obitelj poznaje već desetljećima. Opisuje ga kao “vrlo dobrog obiteljskog čovjeka”.

“On je divan čovjek, voli svoju djecu. To mora da je bila stravična nesreća iz noćne more. Činjenica da ga drže u zatvoru je ludost. Jako sam bliska s obitelji i znam koliko je obožavao svoju djecu”, rekla je, očito prije nego što je on pušten uz jamčevinu. S članovima njegove obitelji je, tvrdi, razgovarala u ponedjeljak. Oni su joj navodno rekli da će stariji sin trebati na operaciju koljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:39