PANIKA U TEHERANU

Kako je Mossad doveo do totalnog raspada sustava u Iranu: ‘Vlada paranoja, sve je puno krtica‘

Nedavni napadi sugeriraju da Izrael ima tajnu špijunsku mrežu unutar Irana i da su iranske sigurnosne službe nemoćne da je razbiju
Prizor s mjesta atentata na Mohsena Fakhrizadeha, ajatolah Ali Hamenei i nuklearno postrojenje Natanz
 Profimedia/Sipa Press, Abacca Press

U manje od devet mjeseci, atentator na motociklu upucao je zapovjednika Al Qaide kojem je pruženo utočište u Teheranu, glavni iranski nuklearni znanstvenik ubijen je mitraljezom na seoskoj cesti, a dvije odvojene, misteriozne eksplozije potresle su ključni iranski nuklearni objekt u pustinji, udarivši u samu srž napora te zemlje za obogaćivanjem urana, piše New York Times.

Konstantni napadi, za koje obavještajni agenti kažu da ih izvodi Izrael, istaknuli su lakoću kojom su izraelske obavještajne službe doprle duboko unutar iranskih granica gdje opetovano udaraju na najčuvanije ciljeve, često uz pomoć onih Iranaca koji su promijenili stranu.

Posljednji val napada nakon više od dva desetljeća sabotaže i atentata, razotkrio je neugodne sigurnosne propuste i ostavio iranske čelnike da se s nelagodom osvrću preko ramena dok vode pregovore s administracijom Joea Bidena s ciljem obnove nuklearnog sporazuma iz 2015. godine.

"Utočište špijuna"

Šef parlamentarnog strateškog centra rekao je da se Iran pretvorio u 'utočište špijuna'. Bivši zapovjednik Zbora gardijske islamske revolucije pozvao je na reviziju sigurnosno-obavještajnog aparata u zemlji. Zakonodavci zahtijevaju ostavku najviših sigurnosnih i obavještajnih dužnosnika.

Najalarmantnije za Iran, rekli su iranski dužnosnici i analitičari, bilo je to što su napadi otkrili da Izrael ima učinkovitu mrežu suradnika unutar Irana i da iranske obavještajne službe nisu uspjele pronaći krtice.

'To što su Izraelci uspjeli tako drsko pogoditi Iran, izuzetno je neugodno i pokazuje slabost za koju mislim da se slabo rješava unutar samog Irana', rekla je Sanam Vakil, zamjenica ravnatelja Programa za Bliski Istok i Sjevernu Afriku u Chatham Houseu.

Napadi su također obavili zemlju paranojom zbog čega se sad u svakoj nesreći vide strane spletke.

Tijekom vikenda iranska državna televizija prikazala je fotografiju muškarca za kojeg su rekli da je Reza Karimi (43) i optužili ga da je 'počinitelj sabotaže' u eksploziji u nuklearnom postrojenju za obogaćivanje urana Natanz prošlog tjedna. Ali bilo je nejasno tko je on, je li djelovao sam i je li to uopće njegovo pravo ime. U svakom slučaju, pobjegao je iz zemlje prije eksplozije, priopćilo je iransko Ministarstvo obavještajnih poslova.

U ponedjeljak, nakon što su iranski državni mediji izvijestili da je Brig. General Mohammad Hosseinzadeh Hejazi, zamjenik zapovjednika Snaga Quds, stranog ogranka Revolucionarne garde, umro od bolesti srca, pojavile su se neposredne sumnje na zločin.

image
Postrojenje Natanz za obogaćivanje urana u Iranu
/AFP

Meta špijuna

General Hejazi već je dugo meta izraelske špijunaže, a sin drugog istaknutog zapovjednika Quds Forcea na Twitteru je inzistirao da Hejazijeva smrt 'nije bila povezana sa srcem'.

Glasnogovornik Revolucionarne garde nije smirio tenzije kad je rekao da je general umro od kombiniranih učinaka nedavne infekcije Covidom-19 i izloženosti kemijskom oružju tijekom iransko-iračkog rata.

General bi po tome bio treći visoki iranski vojni dužnosnik koji je ubijen u posljednjih 15 mjeseci. Sjedinjene države ubile su general-bojnika Kasima Sulejmanija, vođu Quds postrojbi, u siječnju prošle godine. Izrael je u studenom izvršio atentat na Mohsena Fakhrizadeha, glavnog iranskog nuklearnog znanstvenika i brigadnog generala Revolucionarne garde.

Čak i ako je general Hejazi umro prirodnom smrću, gubitak tri glavna generala značajan je udarac.

Napadi predstavljaju nastavak dugotrajne kampanje obavještajnih službi Izraela i Sjedinjenih država za podrivanjem onoga što smatraju prijetećim aktivnostima Irana.

Glavni među njima su nuklearni program za koji Iran tvrdi da je mirnodopski, iransko ulaganje u posebne milicije širom arapskog svijeta i njegov razvoj precizno vođenih raketa za Hezbollah, militantni pokret u Libanonu.

Izraelski vojni obavještajni dokument iz 2019. godine govori da je general Hejazi vodeća osoba u posljednje dvije aktivnosti, kao zapovjednik libanonskog korpusa postrojbi Quds i vođa projekta vođenih raketa. Glasnogovornik Revolucionarne garde, Ramezan Sharif, rekao je da Izrael na njega želi izvršiti atentat.

Atentati još od 2007.

Izrael radi na podrivanju iranskog nuklearnog programa, koji smatra smrtnom prijetnjom. Vjeruje se da je Izrael započeo atentate na ključne osobe u programu 2007. godine, kada je jedan nuklearni znanstvenik u tvornici urana u Isfahanu umro zbog misterioznog curenja plina.

image
Postrojenje Natanz za obogaćivanje urana u Iranu
Ay-collection/Sipa Press/Profimedia

U godinama nakon toga, ubijeno je šest drugih znanstvenika i vojnih dužnosnika za koje je rečeno da su ključni za iranske nuklearne napore. Sedmi je ranjen.

Drugi najviši zapovjednik Qudsa, Rostam Ghasemi, rekao je nedavno da je za dlaku izbjegao pokušaj izraelskog atentata tijekom posjeta Libanonu u ožujku.

Ali atentati su samo jedan od alata u kampanji koja djeluje na više razina i frontova.

2018. godine Izrael je izveo noćni napad kako bi iz skladišta u Teheranu ukrao pola tone tajnih dokumenata iz iranskog nuklearnog programa.

Napadi i subverzija na svim razinama

Izrael je također organizirao akcije diljem svijeta, pronalazeći u drugim zemljama opremu namijenjenu Iranu. Uvijek su je spremni uništiti, sakriti transpondere u ambalaži ili instalirati eksplozivne uređaje koji će se aktivirati nakon što se oprema postavi u Iranu, kazao je bivši visoko rangirani američki obavještajac.

Bivša izraelska obavještajna operativka rekla je da bi, kako bi kompromitirali takvu opremu, ona i još jedan policajac prošli su pored tvornice i odglumili neku krizu poput prometne nesreće ili srčanog udara, a žena bi potom zatražila pomoć od stražara. To bi joj omogućilo dovoljan pristup objektu da identificira njegov sigurnosni sustav kako bi drugi tim mogao provaliti i onesposobiti ga, rekla je obavještajka pod uvjetom da ostane anonimna, jer nije bila ovlaštena razgovarati o tajnim operacijama.

U intervjuu za iransku državnu televiziju prošlog tjedna, bivši iranski šef za nuklearnu energiju otkrio je porijeklo eksplozije u nuklearnoj elektrani Natanz u srpnju. Eksplozivi su bili zatvoreni u radnom stolu koji je bio postavljen u tvornici nekoliko mjeseci ranije, rekao je Fereydoon Abbasi-Davani, bivši šef iranske Organizacije za atomsku energiju.

Eksplozija je odjeknula tvornicom koja proizvodi novu generaciju centrifuga, vraćajući iranski program nuklearnog obogaćivanja nekoliko mjeseci unatrag, rekli su dužnosnici.

image
Teheran
Atta Kenare/AFP

Sofisticirana operacija

Eksplozija u pogonu u Natanzu prošlog tjedna, rekao je, rezultat je 'vrlo sofisticirane' akcije u kojoj su počinitelji mogli istodobno isključiti napajanje centrifuga i iz glavne električne mreže i iz rezervnih baterija. Iznenadni prekid napajanja izbacio je centrifuge iz kontrole, uništivši ih na tisuće.

Alireza Zakani, voditelj parlamentarnog istraživačkog centra, rekao je u utorak da su u drugom slučaju strojevi iz nuklearnog postrojenja poslani u inozemstvo na popravak i vraćeni u Iran s 300 kilograma eksploziva spakiranim unutra.

Izraelu bi bilo teško izvesti ove operacije bez unutarnje pomoći Iranaca, a to je možda ono što Iran najviše muči.

Sigurnosni službenici u Iranu procesuirali su nekoliko iranskih državljana tijekom proteklog desetljeća, tereteći ih za suučesništvo u izraelskim operacijama sabotaže i atentata. Kazna za takav zločin je pogubljenje.

Ali infiltracije su također narušile reputaciju obavještajnog krila Revolucionarne garde, koje je odgovorno za čuvanje nuklearnih postrojenja i znanstvenika.

"Čišćenje" obavještajne službe

Bivši zapovjednik garde zatražio je 'čišćenje' obavještajne službe, a iranski potpredsjednik Eshaq Jahangiri rekao je da bi jedinica odgovorna za sigurnost u Natanzu trebala 'odgovarati za svoje neuspjehe'.

Zamjenik šefa parlamenta Amir-Hossein Ghazizadeh Hashemi rekao je u ponedjeljak iranskim medijima da više nije dovoljno za takve napade kriviti Izrael i Sjedinjene države: Iran bi trebao očistiti vlastitu kuću.

Kao publikacija povezana s gardom, Mashregh News, prošlog je tjedna objavila: 'Zašto je zaštita nuklearnog postrojenja obavljena tako neodgovorno da je dva puta udarena iz iste rupe?'

No, Revolucionarna garda odgovara samo iranskom vrhovnom vođi, ajatolahu Aliju Hameneiju, i do sada nije bilo govora o preslagivanju odozgo.

Nakon svakog napada Iran se mučio da odgovori, ponekad tvrdeći da je identificirao odgovorne tek nakon što su napustili zemlju ili rekavši da su i dalje na slobodi. Iranski dužnosnici također inzistiraju na tome da su osujetili druge napade.

Pozivi za odmazdom postaju sve glasniji nakon svakog napada. Konzervativci su vladu predsjednika Hassana Rouhanija optužili za slabost ili za podređivanje sigurnosti zemlje nuklearnim pregovorima u nadi da će dovesti do oslobađanja od američkih sankcija.

Ukidanje sankcija prioritet

Doista, iranski dužnosnici prešli su na ono što su nazivali 'strateškim strpljenjem' u posljednjoj godini Trumpove administracije, računajući da ih je Izrael nastojao uvesti u otvoreni sukob koji će eliminirati mogućnost pregovora s novom administracijom demokrata Bidena.

I Rouhani i ministar vanjskih poslova Mohammad Javad Zarif rekli su da neće dopustiti da napadi izbace pregovore iz tračnica jer je ukidanje sankcija prioritet.

Također je moguće da je Iran pokušao uzvratiti, ali nije uspio.

Iran je optužen za podmetanje bombe koja je eksplodirala u blizini izraelskog veleposlanstva u New Delhiju u siječnju, a 15 militanata povezanih s Iranom uhićeno je prošlog mjeseca u Etiopiji zbog planiranja napada na izraelske, američke i emiratske mete.

No, svaka otvorena odmazda riskira snažan izraelski odgovor.

'Ne žure s započinjanjem rata', rekao je Talal Atrissi, profesor političkih znanosti na Libanonskom sveučilištu u Bejrutu. 'Odmazda znači rat.'

Suprotno tome, vrijeme izraelskog najnovijeg napada na Natanz sugerira da je Izrael nastojao, ako ne potpuno uništiti, a ono barem oslabiti pregovaračku moć Irana. Izrael se usprotivio nuklearnom sporazumu iz 2015. godine i protivi se njegovom uskrsnuću.

SAD po strani

Sjedinjene države, želeći pregovarati s Iranom u Beču, rekle su da nisu bile uključene u napad, ali ga nisu ni javno kritizirale.

A ako su ponovljeni izraelski napadi utjecali na poticanje nacionalne paranoje, rekao je obavještajni dužnosnik, to je bila sporedna korist za Izrael. Dodatni koraci koje je Iran poduzeo skeniranjem zgrada i uvođenjem uređaja za nadzor i provjeru zaposlenika kako bi otkrio potencijalne špijune, usporili su posao obogaćivanja urana, rekao je dužnosnik.

Uobičajena je pretpostavka da niti jedna strana ne želi totalni rat i računa da stvari na drugoj strani neće eskalirati. Ali u isto vrijeme, tajni rat u sjeni između Izraela i Irana pojačao se izraelskim zračnim napadima na milicije u Siriji koje podržava Iran, kao i napadima na brodove.

No dok Iran muči oslabljena ekonomija, raširene Covid-19 infekcije i drugi problemi uzrokovani lošim vladanjem, vrši se pritisak da se uskoro postigne novi sporazum o uklanjanju ekonomskih sankcija, rekla je Sanam Vakil iz Chatham Housea.

'Ovi napadi manjih razmjera u sivim zonama otkrivaju da Islamska Republika hitno mora natrag dobiti J.C.P.A.', kako bi se oslobodili resursi za rješavanje ostalih problema, rekla je, referirajući se na nuklearni sporazum, službeno nazvan Zajedničkim sveobuhvatnim planom djelovanja (Joint Comprehensive Plan of Action - J.C.P.A).

(Priredila: Silvija Novak)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:35