ISTOPILO SE BOGATSTVO

Kako je Musk u godinu dana izgubio 200 milijardi dolara: Mnogi tvrde da je problem u Twitteru, on ima drugu teoriju...

Musk tvrdi da se pravi problem pada vrijednosti njegovih kompanija nalazi u inflaciji i strahu od recesije

Elon Musk

 Olivier Douliery/Afp

Izvršni direktor Tesle, SpaceX-a i Twittera, Elon Musk, postao je prva osoba u povijesti koja je iz svoje neto vrijednosti izbrisala više od 200 milijardi dolara.

Muskovo bogatstvo se u studenome 2021. procjenjivalo na 340 milijardi dolara. Prema posljednjem Bloombergovu indeksu bogatstva, ukupna imovina vlasnika Twittera sada iznosi 137 milijardi dolara. To je ipak dovoljno da Musk zauzme drugo mjesto najbogatije osobe na svijetu, odmah iza Bernarda Arnaulta.

Većina Muskova bogatstva povezana je s Teslom, čije su dionice pale za 65 posto u prosincu 2022. godine. Potražnja za Teslom je oslabila jer je u posljednjih godinu dana sve veća pomama za drugim proizvođačima električnih vozila. Američka kompanija nije dostigla postavljene ciljeve i smanjila proizvodnju u Kini. Tesline isporuke u četvrtom tromjesečju, objavljene u ponedjeljak, nisu dostigle procjene Wall Streeta. Dokazi o padu interesa kupaca automobila za Teslom postali su očiti prošli mjesec nakon što je tvrtka ponudila veliki popust od 7500 dolara za kupnju Modela 3 i Modela Y u pokušaju da očisti svoje zalihe. Ulagače je uznemirio nagli popust, zbog čega su dionice tvrtke pale na najnižu razinu u više od dvije godine.

Dok je pritisak na Teslu rastao, Musk je bio zaokupiran svojim drugim projektom - Twitterom. Nakon što je kupio popularnu društvenu mrežu za 44 milijarde dolara, Musk je povukao nekoliko drastičnih poteza. Prvo je otpustio velik broj ljudi, a zatim je od preostalih radnika tražio da se vrate u urede. Počeo je nasumično mijenjati pravila i uvjete korištenja kako bi opravdao zabranu računa pojedinih novinara koji o njemu pišu kritičke tekstove.

S druge strane, Musk tvrdi da se pravi problem pada vrijednosti njegovih kompanija nalazi u inflaciji i strahu od recesije. Federalne rezerve podigle su 14. prosinca svoju referentnu kamatnu stopu na najvišu razinu u 15 godina. "Tesla radi bolje nego ikada!" poručio je Musk 16. prosinca na Twitteru. "Mi ne kontroliramo Federalne rezerve. To je pravi problem ovdje."

Milijarder je nedavno upozorio i na opasnosti od posuđivanja novca u vrijeme panike na tržištima. "Stvarno bih savjetovao ljudima da nemaju maržni dug na nestabilnom tržištu dionica i znate, sa stajališta gotovine, pričekajte prije nego što krenete u akciju", rekao je Musk u podcastu All-In. "Mogu se dogoditi neke prilično ekstremne stvari na smanjenom tržištu." Muskovo je bogatstvo u studenome 2021. godine dosegnulo vrhunac od 340 milijardi dolara i ostao je najbogatija osoba na svijetu sve dok ga prije otprilike mjesec dana nije prestigao Arnault, francuski tajkun koji stoji iza moćne kuće luksuzne robe LVMH.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:28