UTJECAJ NA SINA

Kako je nasilni otac oblikovao diktatora: Pisma otkrila dosad nepoznate detalje iz Hitlerova djetinjstva

Do sada je bilo malo poznatih izvora o Hitlerovom djetinjstvu u pokrajini Gornjoj Austriji
Klara i Alois Hitler, roditelji Adolfa Hitlera
 Austrian Archives/Apa-picturedesk Via Afp

Otac Adolfa Hitlera bio je autoritativan čovjek koji je tukao svog sina, a Hitlerova majka Klara imala je "borbeniji" karakter nego što je to ranije pretpostavljala većina povjesničara.

Opisi su to koji se spominju u prvoj biografiji oca nacističkog diktatora Adolfa Hitlera "Hitlerov otac: Kako je sin postao diktator". Knjiga se temelji na ranije nepoznatim pismima pronađenim na tavanu u austrijskom gradiću koje je prikupio povjesničar Roman Sandgruber. On je zaključio da je psihologija oca imala velikog utjecaja na sina Adolfa.

Do sada je bilo malo poznatih izvora o Hitlerovom djetinjstvu u pokrajini Gornjoj Austriji. Čak je i identitet njegova djeda po očevoj strani i dalje tajna. Sandgruber, profesor povijesti sa Sveučilišta u Linzu, proučavao je 31 pismo koje je napisao Hitlerov otac Alois, rođen Schicklgruber. Alois je bio samouk službenik koji je radio u carinskoj službi u Austro-Ugarskoj. On je kasnije promijenio svoje prezime u ono njegova očuha.

Pisma su napisana početkom 1895. godine, kada je Adolf Hitler imao šest godina te su bila upućena graditelju cesta Josefu Radlegeru. Njegov otac je u to vrijeme kupio farmu od oko 20 hektara u Hafeldu blizu Linza od Radleggera. Pothvat je bio neuspjeh jer je Aloisu odbijen bankovni zajam i dvije godine kasnije je imovina prodana. Nakon toga se Alois s obitelji preselio u unajmljeni stan u obližnjem gradu Lambachu.

Adolf Hitler rođen je u austrijskom mjestu Braunau am Inn 1889. godine. Bio je sin Aloisa i njegove treće i 23 godina mlađe supruge Klare Pötzl, koja mu je ujedno bila rođakinja. Sandgruber je zaključio da je Hitler već u mladosti razvio antisemitske i nacionalističke ideje te je osporio tvrdnje nekih povjesničara da je Hitlerova mržnja prema Židovima nastala nakon što se preselio u Beč. Hitler se preselio u austrijsku prijestolnicu 1908. godine s ciljem da postane umjetnik.

U pismima Hitlerov otac opširno opisuje obiteljske prilike i financijske poteškoće. Sandgruber je rekao da su ga pisma natjerala da preispita lik Klare Hitler koja je često opisana kao pokorna domaćica. Alois Hitler prvotno je zaposlio Klaru kada je imala 16 godina kao kućnu pomoćnicu. Klara je umrla od raka dojke 1907. godine. Usprkos tvrdnjama da je majka bila protivnica Židova, kratko prije smrti liječio ju je židovski liječnik koji se kasnije preselio u Sjedinjene Američke Države kako bi pobjegao od nacističkog režima. U jednom pismu Radleggeru Alois je napisao: "Moja supruga uživa u poslu i razumije ekonomiju kućanstva, a ni ja nisam besposlen".

Sandgruber je za Der Spiegel napisao da se ponovno mora razmotriti uloga Klare u Hitlerovom djetinjstvu. "Klara Hitler često je prikazivana kao nježna domaćica. Zanemaruje se da je ona također bila upraviteljica imanja te da je njezin novac korišten za kupnju farme. Ono što Alois piše baca na nju potpuno novo svjetlo. No Alois je imao snažniji utjecaj na njihovog sina."

U Mein Kampfu Hitler piše: "Obožavao sam oca, ali volio sam majku". Kakav otac takav sin - i otac Adolfa Hitlera bio je samouk i preambiciozan, piše austrijski povjesničar. Sandgruber je rekao da je Alois bio "zastrašujuće autoritativan" otac koji je često premlaćivao sina te se brutalno odnosio prema supruzi.

"Alois je bio ambiciozna osoba oblikovana činjenicom da se rodio izvan braka te nije znao tko mu je otac", napisao je Sandgruber. Radlegger je čuvao pisma Hitlerova oca koja su ostala na njegovom tavanu do prije pet godina. Pronašla ih je njegova praunuka koja ih je poslala Sandgruberu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. ožujak 2024 23:34