POVUČENI MILIJARDER

Kako je nasljednik kralja natikača Klaus Alex Birkenstock bacio oko na nekretnine po Jadranu

Alex navodno provodi vrijeme skupljajući nekretnine u gradovima kao što su Miami i New York


Hotel Bellevue u Splitu

 Božidar Vukičević/Cropix

Bogatstvo Klausa Alexa Birkenstocka (54), novopečenog vlasnika splitskog hotela ‘Bellevue‘, magazin ‘Forbes‘ procjenjuje na milijardu i 600 milijuna dolara što ga svrstava među 2000 najbogatijih ljudi na svijetu. Spomenuta procjena ‘Forbesa‘ izrađena je na temelju dostupnih podataka o prodaji pretežitog vlasničkog udjela njemačke kompanije ‘Birkenstock‘, u čijem je portfelju renomirani istoimeni brend cipela, sandala i natikača, francuskoj kompaniji ‘LVMH‘ Bernarda Arnaulta, najbogatijeg, opet prema ‘Forbesu‘, poduzetnika na svijetu s imetkom od 211 milijardi dolara.

Magazin barata s podatkom da je obitelji Birkenstock, a uz Klausa Alexa tu su još dva brata, Christian i Stephan, Arnault za većinski paket dionica spomenute kompanije u svibnju 2021. platio četiri milijarde i 870 milijuna dolara.

- Niti jedan od braće Birkenstock nema mnogo veze s biznisom kompanije. Alex navodno provodi vrijeme skupljajući nekretnine u gradovima kao što su Miami i New York. Izgradio je veliku kuću na jezeru Tegernsee, gradu u južnoj Njemačkoj poznatom po toplicama, koja uključuje dvokatno podzemno parkiralište s 20 mjesta.

Za Christiana kažu da živi u blizini sjedišta tvrtke. Treći brat, Stephan, prodao je svoj udio 2013. - navodi ‘Forbes‘ čiji opisi životnih navika obitelji Birkenstock potvrđuju njihovu naglašenu samozatajnost. Žive daleko od ‘svjetla pozornice‘, ne pojavljuju se na društvenim događanjima, nisu skloni skandalima, gotovo da nema ni njihovih javno dostupnih fotografija..

Braća Birkenstock naslijedila su obiteljski biznis koji je 1774. u gradiću Neustadt u njemačkoj saveznoj pokrajini Rheinland-Palatinate utemeljio Johann Adam Birkenstock. Procjenjuje se da je krajem 19.stoljeća dizajniran zaštitni znak tvrtke, famozne natikače, koje su već 1925., u eri Konrada Birkenstocka, prodavane u svim dijelovima Europe. U SAD su stigle šezdesetih godina prošlog stoljeća.

Do ubrzanja razvoja ‘Birkenstocka‘ kao korporacije dolazi u posljednjih 25 godina pod vodstvom menadžerskog tandema Markus Bensburg-Oliver Reichert. Od 2012. kompanija je ustrojena kao grupacija od 38 tvrtki. Bensburg i Reichert istureni su i ispred kompanije prema javnosti te iznose planove i inovacije kompanije, dok su u ‘zavjetrini‘ vlasnici, članovi obitelji Birkenstock uključujući i Klausa Alexa.

Za nekretninske poslove Klausa Alexa Birkenstocka u Hrvatskoj se saznalo 2017. kada je u Splitu kupio derutni hotel ‘Ambasador‘, srušio ga i izgradio novi. Transakcija s ‘Ambasadorom‘, prema dostupnim podacima, išla je preko tvrtke ‘Retoi‘, koja je i kupac hotela ‘Bellevue‘. Suosnivači ‘Retoia‘ su Tonći Medić i tvrtka ‘Žnjanske hridi‘, čiji su pak osnivači Klaus Alex Birkenstock, njemačka kompanija ‘AB – Beteiligungs‘, povezana s poslovnom grupacijom ‘Birkenstock‘, i poznati splitski građevinski poduzetnik Zvonko Kotarac.

Klaus Alex Birkenstock je u osnivačkim papirima ‘Žnjanskih hridi‘ prijavio adresu u Brelima. Tvrtka je osnovana 2013., a prema trenutnom stanju ‘AB – Beteiligungs‘ jedini je vlasnik ‘Žnjanskih hridi‘, dok je direktor Tonći Medić. U 2021. tvrtka je ostvarila prihod od 212 tisuća kuna, no puno su važniji podaci o njezinoj imovini. Kapital ‘Žnjanskih hridi‘ iznosi 263 milijuna kuna, a riječ je, u najvećem dijelu o dugotrajnoj financijskoj imovini, odnosno ulaganjima u druge tvrtke, te, u manjem dijelu, o vrijednosti nekretnina i zemljišta u vlasništvu tvrtke od 2,3 milijuna kuna.

Hotel ‘Ambasador‘, koji je sredinom devedesetih u pretvorbi kupio najveći nogometni trener s ovih prostora Tomislav Ivić, pripojen je ‘Žnjanskim hridima‘ 2016.. Tomislav Ivić preminuo je 2011., a hotel je uz puno poteškoća godinama pokušavala osposobiti za poslovanje Ivićeva obitelj. Tek je ulaskom Birkenstocka ‘u igru‘ revitalizacije hotela uspjela u investicijskom pothvatu u vrijednosti 17 milijuna eura.

U vlasništvu Klausa Alexa Birkenstocka u Hrvatskoj je i tvrtka ‘To je to‘ s sjedištem u Brelima i direktorom Tonćijem Medićem. I u ovom slučaju nije riječ o tvrtki koja ima velike prihode (u 2021. uprihodila je oko 860 tisuća kuna), dok joj je imovina od 23 milijuna kuna sadržana u građevinskom zemljištu i zgradama. Prije sedam godina u medijima se pojavila informacija da je Klaus Alex Birkenstock kupio zgrade bivše tvornice sardina u Trpnju na Pelješcu s idejom da tamo napravi hotel, no nije poznato da li nešto radi po tom pitanju.

Kada su u pitanju spomenuti nekretninski poslovi vlasnika splitskog ‘Ambasadora‘ u SAD-u, ‘New York Times‘ izvijestio je 2012. o kupoprodaji luksuznog penthousa od 6000 ‘kvadrata‘ u Miamiju između Birkenstocka i talijanskog kupca vrijednoj 25 milijuna dolara. Isti izvor navodi da je Birkenstock kupio 2009. penthouse u Miamiju za blizu deset milijuna dolara, ostvarivši profit na toj nekretnini od 15 milijuna dolara. Američki portali specijalizirani za ponudu luksuznih nekretnina svojedobno su oglasili prodaju Birkenstockova penthousea u New Yorku, u blizini Svjetskog trgovačkog centra za 13 milijuna dolara. Prema istome izvoru, Birkenstock je taj penthouse kupio za 5,6 milijuna dolara

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 22:50