VELIKA BITKA

Kako je Njemačka u 45 dana pokorila prvu silu Europe: Hitlerov najbolji general skovao je suludi plan...

O tome što je prethodilo Bitci za Francusku, kako je Mansteinov plan proveden u djelo, objašnjava naš stručni sugovornik Matija Blaće

Njemački tenkovi u Francuskoj 1940. i general Erich von Manstein (snimljen 1941.)

 Profimedia

Napadom na Poljsku 1. rujna 1939. godine Njemačka je započela drugi veliki rat u Europi u samo 25 godina - kasnije će se taj datum smatrati početkom Drugog svjetskog rata. Hitlerove snage Poljsku su pokorile za samo 35 dana, uz "pomoć" Staljina koje je na tu zemlju 17.9.1939. navalio s istoka. Zbog invazije na Poljsku 3. rujna Njemačkoj su rat objavile Francuska i Ujedinjeno Kraljevstvo. No, ozbiljniji sukob nacističkih snaga i te dvije države još nije počeo, već su mu prethodili mjeseci takozvanog "lažnog rata".

Konačno, 10. svibnja 1940. Njemačka je pokrenula napad na Nizozemsku, Belgiju i Francusku i to na temelju plana generala Mansteina, poznatog pod nazivom "Fall Gelb". Bio je to početak Bitke za Francusku tijekom koje je Teći Reich za samo 45 dana pokorio veliki dio Zapadne Europe i nakon koje je Francuska bila prisiljena potpisati primirje s Hitlerom. De facto je ta zemlja, prije rata smatrana možda i najvećom kopnenom vojnom silom na svijetu, bila prisiljena kapitulirati, a na dijelovima njenog teritorija uspostavljena je kvislinška Višijska Francuska kojom je, barem na papiru, upravljao maršala Philippe Petain.

O tome što je prethodilo Bitci za Francusku, zašto se Hitler odlučio za Mansteinov plan, kako je on proveden u djelo na terenu, kako se postavila francuska obrana (uz pomoć britanskih saveznika), zašto u konačnici nije uspjela izdržati napad i koje su bile neposredne posljedice ove bitke, u specijalnoj epizodi podcasta Prva linija priča naš stručni sugovornik Matija Blaće.


Video snimku podcasta pogledajte ispod


Prethodne epizode podcasta Prva linija možete pogledati OVDJE.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 12:30