PUTINOVI PLAĆENICI

Kako je odbačeni tablet razotkrio zloglasnu rusku paravojnu postrojbu koja harači Libijom

Prema izvorima renomiranog medija, radi se o grupi plaćenika s pozadinom iz ruskih vojno-obavještajnih struktura
Borbe u Libiji / Ilustracija
 Abdullah Doma/AFP

Od 2011. godine, kako je s vlasti svrgnut pukovnik Muammar Gaddafi nakon više od četiri desetljeća na vlasti, Libija je skliznula u građanski rat. Već više godina bjesne borbe brojnih frakcija i plemenskih paravojski, a unazad nekoliko godina krvavih borbi isplivale su dvije glavne frakcije - glavna vlada u Tripoliju, koju priznaje UN, te pobunjenici pod vodstvom generala Khalife Haftara, kojeg, između ostalih, podržava i Rusija.

BBC je donio veliku priču o involviranosti ruskih plaćenika iz tzv. Wagner grupe, koja se bori na Haftarovoj strani, i koja se već nekoliko godina nalazi pod povećalom svjetske javnosti zbog brojnih svjedočanstava o navodnom počinjenju ratnih zločina, kao i povezanosti sa strukturama iz vojnih i obavještajnih sektora Rusije.

Pojavili se još u Ukrajini

Prva pojava Wagner grupe zabilježena je u borbama na strani proruskih separatista u Ukrajini, kada je 2014. Rusija anektirala Krim, a otad su se borili na brojnim pozornicama promičući ruske interese - u Siriji, Mozambiku, Sudanu i Srednjoafričkoj Republici, premda ih Rusija nikad nije službeno priznala. Dapače, službeni stav najveće zemlje svijeta jest taj da ne zna ništa o spomenutoj grupi čije postojanja Putinova administracija opovrgava.

Prema navodima nekih od bivših članova, grupa je brojala i do 10 tisuća članova, a njih se oko tisuću borilo na strani generala Haftara od travnja 2019. godine, sve dok nije nastupio prekid vatre u listopadu 2020. godine. Razlozi za priključivanje postrojbi su obično bili financijske prirode ili su se naprosto ljudi s podebljim ratnim iskustvom odlučili staviti u 'neslužbenu' službu države.

Umiješanost Wagner grupe u sukobima u Libiji dosad je bila uglavnom predmet brojnih špekulacija, sve dok nije otkriven Samsung tablet, kojeg je ostavio borac uključen u ratna djelovanja plaćeničke paravojske. Na njemu su se, na ruskom jeziku, nalazila kodna imena boraca kojima je moguće ući u trag, a osim toga, postojala je i lista oružja koji su članovi potraživali, a koju je - prema svjedočenjima stručnjaka - moguće dobiti samo od etabliranih struktura vojnih sila kao što je ruska vojska.

Na popisu potrebite vojne opreme tako su se našla četiri tenka, stotine kalašnjikova kao i kompleksan radarski sustav dostupan samo u skladištima ruske vojske, kako tvrdi vojni analitičar s kojim je BBC stupio u kontakt. Također, tablet - koji je u posjed BBC-ja došao posredstvom libijskih obavještajaca - sadržavao je informacije o uključenosti plaćenika u miniranje civilnih područja i postavljanje eksplozivnih zamki, što bez adekvatnog znakovlja predstavlja ratni zločin.

Ratni zločini

Upravo su ratni zločini nešto što se pripadnicima zloglasne postrojbe stavlja na leđa. Tako BBC spominje vojnika libijske vojske čiji je prijatelj, unatoč predaji, propucan dvaput u trbuh te je odveden, kao i trojica drugih prijatelja koji su odvedeni istog dana te ih spomenuti vojnik otad nije vidio. Drugo svjedočanstvo uključuje tamošnjeg seljaka koji je masakr svoje obitelji preživio na način da se pravio mrtav. Preko njegovog svjedočanstva, BBC je uspio identificirati navodnog ubojicu. BBC je došao i do bivšeg pripadnika kontroverzne paravojne grupe koji je priznao kako nisu ostavljali svjedoke i zarobljenika budući da "nitko ne želi hraniti još jedna usta".

Drugi ekspert kojeg je kontaktirala velika britanska medijska kuća spomenuo je ime Dmitryja Utkina, bivšeg pripadnika GRU-a, ruske vojne obavještajne službe za kojeg se vjeruje da je osnivač Wagnera obzirom da je upravo to bilo njegovo kodno ime unutar bivše službe. BBC je pokušao kontaktirati Utkina, no bez uspjeha. Spomenuti geopolitički ekspert naveo je i ime Jevgenija Prigožina, bogatog biznismena bliskog predsjedniku Vladimiru Putinu u kontekstu direktora kompanije Evro Polis, koju je američka vlada 2018. godine kaznila nazivajući ju tvrtkom u vlasništvu Rusije zaduženom za zaštitu sirijskih naftnih polja, a koja je pod kontrolom Prigožina.

Brojni zapadnjački istraživački novinari vezuju Prigožina s Wagnerom i Evro Polisom, premda je njegov glasnogovornik odbacio sve navode, dodajući kako Prigožin nije čuo za nikakva kršenja ljudskih prava u Libiji počinjenih od strane Rusa, uz komentar kako vjeruje da se radi o "apsolutnoj laži".

Rusko ministarstvo vanjskih poslova za BBC je izjavilo kako Rusija čini sve u njenoj moći da promiče prekid vatre i rješenje nestabilne političke krize i situacije u Libiji. Također, dodali su kako su svi detalji o uključenju tzv. Wagner grupe bazirani na lažnim podacima te da za cilj imaju diskreditiranje službene ruske politike prema Libiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:49