SKANDAL U EU PARLAMENTU

Kako je ‘operirala‘ glamurozna Grkinja: Novac je trpala u džep, alibi su joj bili asistenti

Zadržala je dio njihovih naknada za "lažna" poslovna putovanja te uzela provizije od plaća asistenata, a isto je navodno radila i njezina sunarodnjakinja Maria Spyraki

Eva Kaili

 Simon Wohlfahrt/Afp

Dok se pozornost javnosti posljednjih mjeseci usmjeravala na optužbe o korupciji u kojima je bila umiješana zastupnica Europskog parlamenta Eva Kaili, novootkriveni detalji do kojih je stigao Politico otkrivaju da je grčka zastupnica ujedno suočena i s optužbama za prijevaru u vezi s navodno lažnim plaćanjima za četvero bivših asistenata u Europskom parlamentu između 2014. i 2020. godine.

Istraga je usmjerena na tri potencijalne prijevare: navodno je Europski parlament obmanula o lokaciji i aktivnostima svojih asistenata, zadržala dio njihovih naknada za "lažna" poslovna putovanja koje je organizirala te uzela provizije od njihovih plaća, navodi se u pismu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) predsjedniku parlamenta Roberti Metsoli, u koje je POLITICO imao uvid.

Istraga uključuje i drugu zastupnicu Europskog parlamenta, Mariju Spyraki, koju se optužuje za obmanjivanje institucije o aktivnostima njezinih asistenata i podnošenje zahtjeva za lažne poslovne putne troškove.

Detalji ove istrage pružaju prvi pravi uvid u ovaj slučaj od kada je obznanjen u javnosti u prosincu, samo nekoliko dana nakon što je Kaili pritvorena pod sumnjom da je umiješana u još veći skandal, Qatargate — navodni lanac podmićivanja Europskog parlamenta za koji tužitelji kažu da je uključivao zemlje poput Katara i Maroka.

Otkako su Qatargate osumnjičenici izašli iz pritvora, od veljače nema novih uhićenja, ali pažnja se usmjerila na slučaj prijevare.

Istragu javnog tužitelja slijedi istraga Ureda za borbu protiv prijevara EU-a, poznatog kao OLAF, koja je završena 23. studenog prošle godine. OLAF je potom prenio svoj slučaj na EPPO, kako je objavljeno u prosincu.

image

Eva Kaili

Eric Vidal/Afp

"Trenutna istraga odnosi se na snažne sumnje u ponavljane prijevare i/ili druge ozbiljne nepravilnosti", rekla je europska glavna tužiteljica Laura Kövesi u pismu koje je POLITICO dobio na uvid, a koje je u prosincu poslala parlamentu, i zatražila da se Kaili i Spyraki liše zastupničkog imuniteta.

EPPO se nije želio oglasiti o ovom slučaju. Kaili je, putem odvjetnika, poručila da je obećala vratiti novac koji duguje i pridržavati se svih preporuka. Spyraki je za POLITICO rekla da njezin slučaj nema nikakve veze s Kaili i poručila da nikada nije optužena za primanje mita.

"Nema nikakvog spora oko proračuna na temelju moje odgovornosti kao nadzornice, već sam platila odgovarajući iznos i zatražila da se moj slučaj financijski ponovo procijeni", rekla je.

Javno tužiteljstvo Europske unije 15. prosinca javno je govorilo o istrazi prijevare, nekoliko dana nakon što je Kaili uhićena u Bruxellesu u vezi afere Qatargate. U obavijesti su navedene i Kaili i Spyraki, koja je bila novinarka i bivša glasnogovornica grčke stranke Nova demokracija, povezane s velikom skupinom Europske pučke stranke u Bruxellesu.

Istoga je dana Kövesi poslala zahtjev Metsoli za ukidanje njihovog imuniteta. U dokumentima se također navode četiri bivša člana osoblja Kaili i dva bivša pomoćnika Spyraki kao potencijalni sudionici u različitim shemama prijevare.

No, službenici su javno ponudili malo pojedinosti o istrazi, napominjući samo da nije povezana s aferom "Qatargate", u koju je takođr bio umiješan životni partner Eve Kaili, Francesco Giorgi, kao i nekoliko drugih trenutnih i bivših zastupnika Europske unije.

image

Maria Spyraki

Menelaos Myrillas/Sooc Via Afp

Slučaj EPPO-a također se umiješao u borbu oko ukidanja imuniteta Kaili. Kaili, koja je ovog mjeseca prebačena u kućni pritvor, trenutno se bori protiv zahtjeva tužitelja da joj se oduzme imunitet. Imunitet je posebna privilegija koju imaju zastupnici u Europskom parlamentu, a koja ih štiti od arbitrarnog progona za ono što govore ili rade kao zakonodavci EU-a.

Može se ukinuti nakon preporuke odbora za pravna pitanja i glasovanja svih zastupnika u Europskom parlamentu. Parlament sada započinje taj proces za Kaili, nakon što ga je već pokrenuo za Spyraki. Zastupnici će raspravljati o imunitetu Kaili na sastanku odbora za pravna pitanja u utorak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 08:29