PODIGNUTA OPTUŽNICA

Kako je pao glavni američki lovac na strane špijune: ‘Obožavao je luksuz, a izdala ga je pijana ljubavnica‘

Održavao je veze sa stranim političarima i poslovnim ljudima iz Albanije i Rusije te rado radio usluge ako je netko bio voljan dobro platiti

Charles McGonigal

 Michael M. Santiago/Getty Images Via Afp

Charles McGonigal imao je obitelj, veliku kuću u otmjenom američkom predgrađu i dobar posao na čelu kontraobavještajne službe u New Yorku. Sve se činilo idealnim. No javnost sada, iz savezne optužnice koja je protiv njega podignuta, saznaje da mu to nije bilo dovoljno.

McGonigal je, piše u velikoj temi ugledni američki dnevnik New York Times, imao zadatak blokirati i iskorijeniti svaki pokušaj krađe sigurnosnih i gospodarskih tajni u meki svjetske špijunaže, gradu koji nikada ne spava. Umjesto toga, održavao je veze sa stranim političarima i poslovnim ljudima iz Albanije i Rusije te rado radio usluge ako je netko bio voljan dobro platiti. Tako barem stoji u sudskim papirima.

Najteži dio slučaja odnosi se na optužbe da je radio za ruskog oligarha Olega Deripasku, a s obzirom na to da su odnosi Moskve i Washingtona trenutačno na najnižim granama od hladnog rata, zanimljivo je pitanje je li glavni američki lovac na strane špijune i sam bio strani špijun, pita se NYT.

Istraga trajala nekoliko godina

Istraga tog medija pokazuje da će prije biti riječ o običnoj ljudskoj pohlepi, nego o međunarodnim intrigama. Zanimljiv detalj je i to da je moguće kako je njegova ljubavnica, s kojom se nakratko skućio u New Yorku, napustivši suprugu i dvoje djece, kumovala istrazi protiv njega. Ljubavnica, koja je imala problem s alkoholom, u jednoj je pijanoj epizodi napisala e-mail FBI-u u New Yorku, navodeći kako bi se možda trebali pozabaviti njezinim partnerom.

Istraga protiv McGonigala trajala je nekoliko godina, bez pronađenih dokaza da je izdao američke nacionalne tajne. Ipak, jasno je da je koristio svoj položaj da se obogati, na različite način pomažući svojim kompanjonima. Čemu tolika potreba za novcem? Ni tu nema odgovora. No, njegovi kolege i krug ljudi u kojem se kretao ističu da je uvijek volio najbolje njujorške restorane, najskuplja odijela i cipele.

Pedesetpetogodišnji McGonigal umirovio se 2018. godine iz državne službe i prešao u jednu nekretninsku kompaniju, na mjesto potpredsjednika osiguranja. Tada je njegova suradnja sa strancima pogotovo postala bjelodana. Kolege su ga tada već istraživali. Došli su do dokaza da je prikrivao svoje financijsko stanje i aktivnosti u Europi, pogotovo u Albaniji. Također, i da je kršio američke sankcije nametnute Deripaski i prao novac. Maksimalna moguća kazna za optužbe iz slučaja je 20 godina zatvora, no nije izgledno da će baš toliko i dobiti.

Albanske veze

Dok je držao govore o moralu i trenirao kadrove kako postupati, sam je već primao mito od albanskih državljana, a upravo je takvo licemjerje najviše frapiralo njegove bivše kolege. Za to vrijeme bio je na čelu ureda čiji su agenti analizirali kineske i ruske hakerske akcije te je na dohvatu imao osjetljive državne informacije.

Albanskog biznismena Agrona Nezu upoznao je 2017. godine u jednom restoranu na Manhattanu. Neza mu je vrlo brzo posudio 225.000 dolara. McGonigal je održavao bliske veze i s Edijem Ramom, premijerom Albanije. Tvrdi da je to bilo u sklopu projekta reformiranje korumpirane albanske vlade, no čini se da je prije bilo obrnuto.

Veze s Deripaskom svakako su bile najriskantnije koje održavao s istaknutim ličnostima iz istočne Europe. Deripaska je, naime, poslovno surađivao s Paulom Manafortom, koji je vodio Trumpovu kampanju.

McGonigal je optužen da je, među ostalim, pokušao srediti pripravništvo u njujorškoj policiji kćeri Deripaskina pomoćnika. Vjeruje se da je riječ o Jevgeniju Fokinu. Upoznao ih je ruski diplomat koji je postao tumač na američkim sudovima.

Kada je počeo raditi za Brookfield Nekretnine, McGonigal je počeo raditi za Deripasku, tvrde tužitelji. Pomagao mu je da se riješi sankcija. Svaki mjesec dobivao je 25.000 dolara od odvjetničke kompanije za rad s time u vezi, a plaćao mu je neizravno Deripaska, navode tužitelji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 22:01