KRAH

KAKO JE PROPAO AMERIČKI SAVEZ IZVIĐAČA Ogromni pokret zapravo je bio udruga monstruoznih seksualnih predatora, sada su konačno bankrotirali

Od 1944. pa sve do 2016. godine 7819 volontera i vođa izviđača je na strašan način maltretiralo 12.254 maloljetnika
Kamp Ranger organizacije Američkih izviđača
 GEORGE FREY / GETTY IMAGES NORTH AMERICA / AFP

Savez izviđača Amerike (Boy Scouts of America), jedna od najvećih organizacija izviđačkih pokreta u svijetu, pokrenuo je postupak bankrota kako bi dobili više vremena za pregovore o postizanju nagodbe sa žrtvama seksualnog zlostavljanja u svojim redovima.

Pokretanjem stečajnog postupka (chapter 11), Savez će moći nastaviti svoj rad dok se u isto vrijeme bavi reorganiziranjem financija i sklapanjem nagodbi sa stotinama potencijalnih žrtava. I dok Savezu ovaj potez ide na ruku, žrtve koje su optužile članove Saveza za pedofiliju imat će ograničeno vrijeme u kojem mogu podnijeti tužbu i zatražiti kompenzaciju.

U travnju prošle godine otkriveno je da je Savez čuvao podatke, koji datiraju unazad nekoliko desetljeća, o gotovo 8000 svojih zaposlenika i volontera koji su otpušteni iz organizacije nakon optužbi za seksualno zlostavljanje djece. Podatke iz “dosjea perverzije” otkrila je profesorica Janet Warren nakon pet godina istraživanja, a pokazali su da je od 1944. do 2016. godine 7819 volontera i vođa izviđača seksualno zlostavljalo 12.254 djeteta.

Fond za žrtve

Pregovori između Saveza i odvjetnika žrtava naglo su prekinuti u studenome prošle godine djelomično zbog zahtjeva da lokalna vijeća Saveza financijski sudjeluju u kompenzacijskom fondu iz kojeg bi se isplaćivale žrtve. Kako doznaje Wall Street Journal, oko 70 posto svih sredstava Saveza nalazi se u rukama lokalnih vijeća, a ta sredstva uopće nisu uključena u stečajni postupak.

Lokalna vijeća imaju vlastita sredstva, kampove i imovinu te upravljaju timovima u različitih zemljama diljem SAD-a. Sudjeluju u održavanju organizacije “na životu” kroz odbor koji pazi na njezine interese. Ukupno 261 lokalno vijeće zaštićeno je od sudjelovanja u kompenzaciji, iako posjeduju milijarde dolara.

U sudskim zapisima stoji kako je Savez izviđača Amerike izjavio da su im troškovi obrane i rješavanje optužbi za seksualno zlostavljanje postali “neodrživi” te da iz tog razloga moraju podnijeti zahtjev za bankrotom. Od 2017. godine su isplatili više od 150 milijuna dolara za nagodbe i troškove postupka. Godišnji prihodi su im, inače, oko 394 milijuna dolara.

Trenutno je 275 parnica u tijeku, a odvjetnici koji zastupaju žrtve su podnijeli dodatnih 1400 dokaza koji do sada još nisu razmatrani. Oko 90 posto tih dokaza seksualnog zlostavljanja datiraju prije više od 30 godina.

Jedan od odvjetnika žrtava, Michael Pfau, rekao je da su odvjetnici već podnijeli sudske postupke u New Yorku i Pennsylvaniji te da je konačno došao “dan obračuna” sa Savezom.

“Na neki način, ovo je konačno priznanje svim dječacima izviđačima koji su bili zlostavljani. Ovaj je problem toliko velik da ga Savez ne može sam riješiti”, objasnio je Pfau za The Washington Post.

Dodao je da organizacija možda neće moći zaštititi svoja lokalna vijeća jer svakom novom optužbom imenuje se novo lokalno vijeće, kao i lokalne pokroviteljske organizacije poput crkava i škola.

Profesorica s katedre za pravo Sveučilište Indiana, Pamela Foohey, za Post je objasnila kako bi pokretanje bankrota moglo omogućiti žrtvama da dobiju “kolektivan glas” jer bi se kompenzacija potraživala skupno, a ne individualno, od Saveza i njihovih osiguravajućih društava.

Vremenski okvir

S druge strane, zbog pokretanja bankrota, žrtve bi bile primorane u određenom vremenskom okviru podnijeti zahtjev, što bi neke od njih moglo odagnati od pokretanja postupka.

“Ako ne bi bili spremni u tom trenutku izaći s tvrdnjom, bili bi zakinuti za pokretanje optužnice i izgubili bi svoj glas. Zbog toga je bankrot koristan Savezu”, objasnila je Foohey.

Novi predsjednik i izvršni direktor Saveza izviđača Amerike, Roger Mosby, u službenoj je izjavi rekao kako će pokretanje stečajnog postupka i fonda omogućiti svim žrtvama pravednu kompenzaciju, dok Savez u isto vrijeme i dalje nastavlja sa svojom misijom.

Ovaj slučaj pokazuje s kolikim oprezom treba pristupati organizacijama koje se bave djecom i konstantno preispitivati zakone za zaštitu maloljetnika. Svijet je početkom ovog stoljeća zgrozilo otkriće da su više desetljeća svećenici i kardinali seksualno iskorištavali djecu u Bostonu te da se sve pokušavalo zataškati. Dnevni list Boston Globe je razotkrio razmjere svećeničkog spolnog zlostavljanja najmlađih. Taj je skandal ozbiljno protresao temelje Katoličke crkve prvo financijski.

Naime, više od 20 katoličkih biskupija u SAD-u moralo je pokrenuti postupak bankrota kako bi mogli isplatiti tisuće žrtava. Između ostalog, morali su prodavati crkve kako bi prikupili sredstva da namire u pravilu izvansudske nagodbe sa žrtvama. No, taj je skandal imao i globalne posljedice jer su se ubrzo počele pojavljivati informacije o zlostaljanju djece i u drugim dijelovima svijeta pri čemu su, primjerice, grozote koje su nekažnjeno radili svećenici u Irskoj u velikoj mjeri utjecale na promjenu stava javnosti prema Crkvi pa je Irska ukinula zabranu pobačaja i omogućila homoseksualne brakove.

U samoj Crkvi je došlo do snažnih unutarnjih sukoba, a papa Franjo je u djelo proveo plan svog prethodnika, Benedikta XVI, o nultoj stopi tolerancije prema zlostavljanju djece.

Kao što slučaj američkih izviđača potvrđuje, svećenici nisu bili jedini zlostavljači. To se zlo širilo u brojnim sferama društvama. Posebno je strašan bio slučaj koji je otkriven u američkoj gimnastici.

I među sportašima

Liječnik nacionalnog saveza za gimnastiku Sjedinjenih Američkih Država, Larry Nassar, seksualno je iskorištavao djevojčice više od 20 godina. Više od 360 mladih gimnastičarki prijavilo je da ih je Nassar seksualno zlostavljao, mnogo puta i dok su njihove majke bile u susjednoj sobi. I Američki gimnastičarski savez bio je primoran pokrenuti stečajni postupak.

Iako je svaki od ovih slučajeva podjednako stravičan, Savez izviđača Amerike zbog broja žrtava, duljine trajanja zlostavljanja i zamršenosti postizanja nagodbi predstavlja dosad najveći i najkompleksniji postupak.

Savez izviđača Amerike osnovan je 1910. godine, od tada je kroz njihove programe prošlo više od 130 milijuna ljudi, a samo prošle godine imali su aktivnih 2,2 milijuna članova. Međutim, otkad su otkriveni brojni slučajevi zlostavljanja, broj članova im je u stalnom opadanju. U prosincu prošle godine Crkva Isusa Krista svetaca posljednjih dana prekinula je suradnju sa Savezom i osnovala vlastiti edukativni program za mlade. Oko 400 tisuća članova je tada izašlo iz Saveza.

U posljednjem desetljeću Savez izviđača Amerike bilježi pad aktivnih članova više od 26 posto.

Kako bi popravili narušeni imidž, Savez je ušao u suradnju s neprofitnom organizacijom 1in6 koja pruža podršku muškarcima koji su bili žrtve seksualnog zlostavljanja. Osim toga, nedavno su mijenjali i vodstvo organizacije pa su otpustili dugogodišnjeg predsjednika i glavnog izvršnog direktora Michaela Surbaugha.

Što se tiče ostalih promjena koje je Savez u 110-godišnjoj povijesti prolazio, neke od istaknutijih su primanje dječaka homoseksualne orijentacije u svoje redove 2013. godine, a potom i primanje osoba homoseksualne orijentacija u redove vođa izviđača. Prije tri godine su počeli primati i transrodne osobe, a prije dvije godine su im se pridružile i djevojke.

Pedofilija je zlo kojem se mora stati na kraj. No, treba uvijek imati na umu da je najviše pedofilije u krugu obitelji - a ona je najčešće neprijavljena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 01:47