INSAJDERSKI IZVJEŠTAJ

Kako je Putin razbjesnio najbliže suradnike: ‘Ništa nisu znali, sad su svi u k***u‘

Neimenovani visoki dužnosnik ruske vlade kazao je kako je većina Putinovih suradnika bila šokirana kada su čuli vijesti da je pokrenut sveobuhvatni vojni napad na Ukrajinu

Vladimir Putin

 Yuri Kadobnov/AFP

Dužnosnici Kremlja nisu znali da se predsjednik Vladimir Putin priprema izvesti vojnu invaziju Ukrajine, te su se pripremili samo za sankcije koje su očekivali za priznanje Luganska i Donjecka, tvrdi ruski neovisni istraživački portal Agentstvo (Agencija).

U razgovoru s neovisnim portalom, neimenovani visoki dužnosnik ruske vlade kazao je kako je većina njih bila šokirana kada su čuli vijesti da je pokrenut sveobuhvatni vojni napad na Ukrajinu, za što se nitko od njih nije pripremao. - To je s**bano! - navodno se čulo u Kremlju kada su svi doznali za invaziju.

Stres-testovi

Putinov kabinet navodno je izveo opsežnu ekonomsku analizu i pripremio se apsorbirati sankcije koje bi im EU i SAD uvele kao odgovor na priznanje neovisnosti odmetnutih proruskih regija Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine.

U tjednima prije invazije, održano je više sastanaka ruskog kabineta u kojem se raspravljalo o potencijalnim sankcijama, te su se izvodili stres-testovi u velikim tvrtkama za slučaj da zapadne države odluče isključiti Rusiju iz bankarskog sustava SWIFT.

Ekonomski razlozi već su i ranije zaustavili pojedine agresivne poteze Kremlja. Procjene i scenariji koje su izradili vladini gospodarski stručnjaci su, primjerice, odvratili vladu od pripajanja Donjecka i Luganska u ožujku 2014. godine. Bivši vladin dužnosnik kazao je za Agentstvo kako se od tog poteza odustalo jer ruska ekonomija u tom trenutku nije bila spremna za gospodarski udarac koji bi uslijedio.

Ekonomska utvrda

Rusija se nakon 2014. počela pretvarati u "ekonomsku utvrdu", spremati rezerve stranih valuta, držati svoj vanjski dug na niskoj razini i voditi politiku proračunskog viška, zbog čega su vladini stručnjaci krajem veljače vjerovali da bi Rusija mogla lako podnijeti sankcije uvedene zbog priznanja ili čak i pripajanja Donjecka i Luganska.

Sugovornici ruskog portala tvrde kako nitko nije mogao biti pripremljen za razinu sankcija koja je stvarno uslijedila - od zamrzavanja ruskih deviznih rezervi do povlačenja gotovo svih zapadnih tvrtki s ruskog tržišta.

Na pitanje kakvo je aktualno raspoloženje među članovima vlade, izvor je kazao kako su "svi u k**cu," no i cinično je dodao kako nitko ne može podnijeti ostavku i napustiti vladu jer bi to bila izdaja. "Možeš izaći jedino u zatvor," kazao je.

Iza portala Agentstvo stoji poznati ruski novinar Roman Badanin, bivši glavni urednik novinske agencije RBK i neovisnog TV kanala Dožd (TV Rain). Pobjegao je iz Rusije prošle godine kada je njegov istraživački medij Proekt država proglasila "nepoželjnom organizacijom", nakon čega je u izgnanstvu osnovao Agentstvo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:04