‘PLANIRANI ATENTAT‘

Kako je Putinov omiljeni novinar zaključio da ga žele ubiti: ‘Prišla su mi dva debela gada, znate što su vikali?‘

Solovjov je također rekao da nije primijetio da su ga pratili te je zahvalio FSB-u što mu je spasio život

Vladimir Solovjov (desno) i uhićenje muškaraca koji su ga, prema tvrdnjama FSB-a, željeli ubiti

 Profimedia

Tijekom sastanka u ponedjeljak u Uredu glavnog tužitelja u Moskvi, ruski predsjednik Vladimir Putin najavio je uhićenje nekoliko osoba koje su navodno planirale ubiti istaknutog ruskog državnog televizijskog novinara Vladimira Solovjova, de facto glasnogovornika Kremlja.

Putin tvrdi da je ruska obavještajna služba (FSB) zaustavila djelovanje terorističke skupine koja je planirala napad i ubojstvo istaknutog novinara. Putin je rekao da su zavjeru orkestrirali ''viski diplomatski dužnosnici u Europi i SAD-u''.

Također, rekao je da je Zapad zbog neuspjele informativne kampanje o ratu u Ukrajini ''pribjegao teroru i organizirao ubojstvo novinara''.

''Znamo imena sponzora iz zapadnih obavještajnih agencija, prije svega iz CIA-e Sjedinjenih Država koje surađuju s ukrajinskim sigurnosnim službama''.

Ruski istražni odbor kasnije je objavio da su šestorica muškaraca navodno planirala dignuti u zrak Solovjovljev automobil.

Ruski državni medij na Telegramu je objavio snimku u kojoj se prikazuje kako FSB obavlja uhićenja te snimke agenata koji pretražuju i oduzimaju imovinu koja je navodno pronađena u stanu osumnjičenih.

Na snimci se može vidjeti niz ''artikala'' iz stana: fotografija Adolfa Hitlera, šest ukrajinskih putovnica netaknutog izgleda, plava perika i potpuno nove majice s motivima svastika. Na originalnoj snimci su također prikazane tri kopije videoigrice Sims na krevetu i knjiga s prijetećim natpisom: ''Ubij da bi živio i živi da bi ubio'', čiji se potpis nije mogao razaznati.

Na društvenim mreža su korisnici komentirali da igra SIMS i knjiga mogu biti znakovi zavjere FSB-a koji pokušava prema Putinovom planu odigrati scenu u kojoj će optužiti Ukrajince i Zapad za pokušaj ubojstva poznatog novinara. Službeni videozapisi koje je FSB objavio na YouTube kanalu isključili su knjigu i zamaglili slike Sims videoigre.

Direktor ruske špijunske službe Aleksandar Bortnikov rekao je u ponedjeljak za ruski kanal Rossiya-1 da je skupina od šest ruskih neonacista dosita planirala ubiti Vladimira Solovjova po nalogu ukrajinskih sigurnosnih službi. Solovjov je u intervjuu za RIA Novosti rekao da nije primijetio da su ga pratili te je zahvalio FSB-u što mu je spasio život. No, dva dana prije uhićenja Solovjov je ipak tvrdio da su mu tijekom jutarnjeg trčanja prišli nepoznati muškarci.

''Danas sam trčao niz nasip, kada su dva debela gada prošla kraj mene na svojim biciklima vičući ''Slava Ukrajini'', rekao je tijekom svoje popularne informativne emisije Solovyov live.

Solovjov, koji podržava rusku invaziju te koji je zbog zapadnih sankcija ostao bez svojih talijanskih vila, optužio je ukrajinskog predsjednika Volodímira Zelenskog da je predvodio zavjeru za njegovo ubojstvo te je tvrdio da je na meti jer je židovski novinar (Inače, i sam Zelenski je Židov, op.a.)

Rusija-1 izvijestila je da su ''neonacistički ubojice'' priznali da su planirali ubojstvo i drugih državnih medijskih osoba, poput televizijskog voditelja Dmitrija Kiseljova, šefice RT-a Margarite Simonyan, njezinog supruga Tigrana Keosayana i proputinovske stručnjake Olgu Skabeevu i Evgenija Popova.

U svojoj večernjoj emisiji u ponedjeljak Solovjov je raspravljao o navodnoj zavjeri ubojstva. Nasmijao se rekavši da je morao davati intervjue o uhićenjima te dodao kako je predsjednik Ukrajine zacijelo organizirao taj plan zbog ljubomore.

Solovjov kojeg se često uspoređuje s ''Putinovim glasom'' . U svojim je emisijama podupirao Putinov režim te je u svojim medijskim objavama na državnom kanalu Rusija 1 često koristio proratnu retoriku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 11:26