MASAKR U CHICAGU

Kako je sedmerostruki ubojica promaknuo zaštitnim mjerama: ‘Nije bilo pritužbi žrtava‘

Državni odvjetnik koji je u utorak optužio Crima, nije mogao objasniti kako mu je moglo biti dopušteno legalno nabaviti oružje

Robert ”Bobby” E. Crimo III

 -/Afp

Muškarac optužen za ubojstvo sedmero ljudi na paradi 4. srpnja u Chicagu promaknuo je zaštitnim mjerama zakona u Illinoisu koji je osmišljen da spriječi ljude za koje se smatra da imaju nasilne sklonosti da nabave oružje, otkrili su dužnosnici u utorak.

Otkrivanje je pokrenulo pitanja o primjerenosti državnih zakona osmišljenih da identificiraju opasnost, unatoč tome što je tužitelj pohvalio sustav kao "moćan" tijekom konferencije za novinare najavljujući sedam optužbi za ubojstvo prvog stupnja protiv 21-godišnjeg osumnjičenika, Roberta, E. Crimoa III.

Narednik Chris Covelli iz ureda šerifa okruga Lake rekao je da je Crimo legalno kupio ukupno pet pušaka, uključujući oružje za koje se sumnja da ga je koristio za ubojstvo, unatoč tome što je dva puta došao u središte pozornosti policije zbog ponašanja koje je sugeriralo da bi mogao ozlijediti sebe ili druge.

Prvi slučaj bio je poziv hitnoj pomoći u travnju 2019. u kojem je prijavljeno da je Crimo pokušao samoubojstvo, nakon čega je u rujnu te godine uslijedio policijski posjet u vezi s navodnim prijetnjama "da će sve pobiti" koje je uputio članovima obitelji, rekao je Covelli.

Prema Covelliju, policija je reagirajući na drugi incident zaplijenila zbirku od 16 noževa, bodeža i mača iz Crimovog doma u Highland Parku u predgrađu Chicaga gdje se u ponedjeljak dogodila pucnjava. No uhićenje nije izvršeno jer vlasti u to vrijeme nisu imale opravdan razlog da ga privedu, dodao je.

"Nije bilo pritužbi koje je potpisala bilo koja od žrtava", objasnio je Covelli.

Kasnije u utorak stigla je zasebna izjava državne policije Illinoisa u kojoj se navodi da je agencija primila izvješće policije Highland Parka u kojem se Crimo proglašava "jasnom i neposrednom opasnošću" nakon navodnih prijetnji rođacima u rujnu 2019.

U to vrijeme, međutim, Crimo nije posjedovao državnu "identifikacijsku karticu vlasnika vatrenog oružja (FOID)" koja bi se mogla opozvati ili zahtjev za FOID na čekanju odbiti. Tako je obustavljena uključenost državne policije u slučaj.

Državna policija također je rekla da nijedan rođak ili bilo tko drugi nije bio voljan "podnijeti službenu pritužbu" ili dati "informacije o prijetnjama ili mentalnom zdravlju koje bi omogućile policiji da poduzme dodatne mjere".

Prošao na provjerama

Tri mjeseca kasnije, s 19 godina, Crimo se prijavio za svoju prvu FOID iskaznicu, pod očevim pokroviteljstvom. Ali budući da protiv Crima nikada nije tražena zabrana nošenja vatrenog oružja ili se vodio neki sudski postupak, "nije bilo dovoljno osnova da se utvrdi jasna i neposredna opasnost i odbije zahtjev za FOID", rekla je državna policija.

Crimo je prošao četiri provjere tijekom kupnje oružja, a sve su provedene 2020. i 2021., dosta kasnije nakon incidenata iz 2019. koji su privukli pozornost policije, navodi državna policija.

Državna policija priopćila je da je jedino kazneno djelo otkriveno tijekom provjera Crima bilo nezakonito posjedovanje duhana 2016. te da se nikada nisu pojavila izvješća o mentalnom zdravlju od pružatelja zdravstvenih usluga.

Državna policija rekla je da su ga policajci koji su posjetili obiteljsku kuću zbog navodnih prijetnji koje je Crimo uputio u rujnu 2019. pitali "želi li ozlijediti sebe ili druge", a da je "on odgovorio ‘ne‘".

"Dodatno i važno, otac je tvrdio da su noževi njegovi i da su bili pohranjeni u (sinovu) ormaru na sigurnom", rekla je državna policija. "Na temelju te informacije, policija Highland Parka vratila je noževe ocu kasnije tog poslijepodneva."

Niz američkih političara u objema strankama pozvalo je na šire donošenje i provedbu zakona osmišljenih za identificiranje opasnosti, koji omogućuju sudovima da izdaju naloge za zabranu prilaska. Time se vlastima omogućuje oduzimanje vatrenog oružja pojedincima ili ih se sprječava da kupe oružje kada se smatra da predstavljaju značajnu prijetnju sebi ili drugima.

Reinhart, državni odvjetnik koji je u utorak optužio Crima, nije mogao objasniti kako je Crimu moglo biti dopušteno legalno nabaviti oružje.

Kongres je prošli mjesec usvojio prijedlog zakona o kontroli oružja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. veljača 2024 20:22