SPOR

Kako je sin Hitlerova pobočnika postao povod za tihi njemačko-poljski rat: ‘Ovo nismo ni naslućivali‘

Njemački veleposlanik u Poljskoj već 3 mjeseca čeka na agrement. Promatrači procjenjuju da je to posljedica antinjemačke politike PiS-a
Arndt Freiherr Freytag von Loringhoven
 Dan Materna/Mfdnes + Ln/Profimedia

Mandat Rolfa Nickela, njemačkog veleposlanika u Poljskoj od 2014., je istekao krajem lipnja. Mjesec dana prije je Berlin i službeno zatražio agrement, dakle službenu potvrdu vlade, za Nickelovog nasljednika, diplomata Arndta Freytaga. Da ova, inače rutinska praksa, neće trajati kao što je to uobičajeno dva tjedna, nego tri mjeseca, tada nitko nije ni naslućivao, piše Deutsche Welle.

Poljska strana odbija komentirati ovu zadršku i novinarima poručuje kako se ovakve prakse ne komuniciraju s medijima. 64-godišnji Arndt Freytag von Loringhoven je obavljao dužnost voditelja političkog odjela Veleposlanstva u Moskvi, bio je veleposlanik u Češkoj, potpredsjednik Njemačke obavještajne službe i do nedavno koordinator tajnih službi unutar NATO-a i slovi kao „krupna riba" njemačke diplomacije. Njegov odlazak u Varšavu se trebao poklopiti s njemačkim preuzimanjem predsjedanja Vijećem EU.

Berlin i Varšava ne surađuju

Odugovlačenje poljskog ministarstva vanjskih poslova je mnogima neobjašnjivo. Bivši zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Kowal, trenutno zastupnik oporbe u poljskom parlamentu, smatra da ovaj slučaj opterećuje, ionako osjetljive, njemačko-poljske odnose. On je mišljenja da u trenutku kada EU mora jedinstveno odgovoriti na situaciju u Bjelorusiji, ovakvo ponašanje šteti ugledu Poljske.

„Njemačka je najvažniji partner Poljske u političkom i gospodarskom smislu i stoga ovakvo ponašanje naspram novog veleposlanika nema nikakvog smisla", kaže Kowal. Pravi problem za Poljsku su „autoritativni režimi na istoku, a ne susjed Njemačka".

Sličnog je mišljenja i Bartosz Wielinski, glavni urednik lijevo-liberalnog dnevnika Gazeta Wyborcza. „Ovi procesi su prethodno dogovoreni. Postoji u diplomaciji praksa kako poniziti drugu stranu, tako što ćete je pustiti da dugo čeka u čekaonici. To je uvreda za budućeg veleposlanika", smatra Wielinski.

On ukazuje i na mnogobrojne tekstove medija koji stoje pod utjecajem vladajućih konzervativaca, a koji tematiziraju biografiju oca potencijalnog veleposlanika Freytaga koji je krajem rata obnašao funkciju Hitlerovog ađutanta (pobočnika).

Ovakvi tekstovi su tu kako bi stvarali negativnu atmosferu. Pritom se zapostavlja činjenica da je Bernd Freytag von Loringhoven nakon rata na suđenju oslobođen bilo kakvih optužbi te da je nakon rata služio kao časnik Bundeswehra.

Drugi mediji pak potencijalnom veleposlaniku predbacuju njegove aktivnosti u tajnim službama ta ga optužuju za „špijuniranje". „Berlin u Poljsku šalje dobro istreniranog špijuna", poručuju desni aktivisti preko interneta.

Medijski rat

Bartosz Wielinski to doživljava kao posljedicu antinjemačke retorike vladajućeg PiS-a tijekom posljednje predizborne kampanje. Nedugo uoči posljednjih predsjedničkih izbora u Poljskoj je predsjednik Andrzej Duda napao njemačke medije, konkretno švicarski tabloid Fakt (koji se djelomično nalazi u vlasništvu njemačke medijske kompanije Axel Springer) koji je poljskog predsjednika kritizirao zbog toga što je pomilovao jednog osuđenog pedofila. Duda je ovo opisao kao „njemački napad na poljske izbore".

Duda je napao i dopisnika dnevnika Die Welt (također Axel Springer) iz Varšave Philippa Fritza jer je ovaj, kako je rekao, napisao da bi Dudin konkurent Rafal Trzaskowski bio bolji predsjednik zato što, za razliku od Dude, ne ustraje na isplati ratne odštete Njemačke Poljskoj. Fritz je međutim samo napisao kako je Trzaskowski skeptičan glede reparacija.

Prije nekoliko dana je poljski premijer Mateusz Morawiecki službeno prosvjedovao protiv jednog članka koji je tematizirao strahote u poljskim logorima tijekom poljsko-sovjetskog rata 1920. Članak je izišao u časopisu Newsweek Polska koji se također nalazi u vlasništvu njemačkog Axel Springera, piše Deutsche Welle.

„Sudeći po ovom medijskom ratu, odugovlačenje imenovanja novog veleposlanika bi se još moglo produljiti", zaključuje Bartosz Wielinski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. ožujak 2023 08:51