PANIKA U KONTROLI LETA

KAKO JE SRUŠEN BOEING MH17 Transkript ključnih trenutaka leta: 'Ne vidim ga, nestao je!'

 AFP

AMSTERDAM - Transkript posljednjih trenutaka leta Malaysia Airlinesa MH17 otkrio je paničnu potragu za srušenim zrakoplovom koja je uslijedila nakon što je kontrola zračnog prometa izgubila kontakt s kokpitom.

Prema preliminarnom izvještaju nizozemskih istražitelja koji je objavljen u utorak, Boeing Malaysia Airlinesa srušen je iznad Ukrajine nakon što je ‘zadobio ozbiljna strukturna oštećenja zbog velikog broja visokoenergetskih predmeta koji su probili zrakoplov izvana.’

Iz izvještaja nije jasno je li ga srušila ukrajinska strana ili proruski pobunjenici, no neupitno je da je srušen nekakvom vrstom vojnog projektila.

Let MH17 na liniji Amsterdam-Kuala Lumpur tekao je bez problema i bio je u kontaktu s kontrolorima leta iz Dnjipropetrovska u Ukrajini (DNP).

Netko od pilota je zadnji put odgovorio na uputstva zračne kontrole u 13:19 sati po lokalnom vremenu, no samo nekoliko sekundi kasnije više nisu odgovarali na upite zračne kontrole.

- Malezijski jedan-sedam, kakav je prijem, čulo se na snimci.

- Malezijski jedan-sedam, dozivala je DNP kontrola još nekoliko puta.

Nakon neuspješnog pokušaja kontakta s letom, kontrola iz Dnjipropetrovska kontaktirala je sljedeći kontrolni centar, koji je trebao preuzeti let MH17 pri prelasku na ruski teritorij.

Ruski kontrolni centar u Rostovu (RST) potvrdio je da ne vidi malezijski zrakoplov na radaru, niti ga može kontaktirati.

- Ne odgovara ni na naše pozive, rekli su iz DNP-a. - Još uvijek ih ne vidimo. Vi ste ih prije kontaktirali, oni su odgovorili i onda...

- I to je sve, da, stigao je odgovor iz Rostova.

- Da, nestao je, rekao je DNP kontrolor.

Kontaktirali su i zrakoplov koji je letio u blizini, no posada je odgovorila kako ne mogu vidjeti MH17 na svojem radaru.

Prema preliminarnim rezultatima istrage, svi podaci ukazuju da je let MH17 letio bez ikakvih poteškoća sve do 13:20:03, kada je iznenadno prekinut.

Puni izvještaj očekuje se do sljedećeg lipnja, unutar godine dana od nesreće.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 05:34