BBC OTKRIO DETALJE

Kako je Trump podivljao kad je propustio Putinov poziv: ‘On me zvao, a tek mi sad kažete?!‘

‘Vladimir Putin je jedini čovjek na svijetu koji može uništiti Sjedinjene Američke Države, a ja mu nisam odgovorio na poziv‘
Donald Trump
 Jim Watson

Bivši predsjednici, veleposlanici, političari i njihovi savjetnici u novom dokumentarnom serijalu "Trump Takes on the World" otkrivaju do sad nepoznate detalje o Trumpovim danima u Bijeloj kući.

Dokumentarac nagrađivane redateljice Norme Percy s emitiranjem počinje sutra na BBC-u i u tri dijela obrađuje pristup bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa prema vanjskopolitičkim pitanjima.

U prvom dijelu, koji se bavi Trumpovim odnosom prema Europi, otkriveno je kako je Trump propustio javiti se na telefonski poziv ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu i onda se o tome žalio Theresi May. Bivša britanska premijerka bila je jedna od prvih svjetskih lidera koja je posjetila Bijelu kuću 2017. godine.

"Trump je ju primio za ruku dok su prolazili kroz kolonade i nastavio ju je držati. To nas je iznenadilo, a iznenadilo je i Theresu. Ali, osjećala je kao da ne može samo tako maknuti svoje ruku iz njegove tako da je zaglavila", rekla je u dokumentarcu bivša šefica osoblja britanske vlade Fiona McLeod Hill, "Prva stvar koju mi je nakon toga rekla je: 'Moram nazvati Philipa (suprug op.a.) da mu kažem kako sam se držala za ruke s drugim muškarcem prije nego što to dođe u medije'".

'Pocrvenio je'

Analitičari su Trumpov ponekad bizaran govor tijela okarakterizirali kao pokušaj uspostavljanja dominacije.

No, to nije bio kraj bizarnosti tog dana. Uslijedilo je službeni ručak tijekom kojeg je May pokušala razgovor usmjeriti prema Putinu.

"Htjela je razgovarati s Trumpom jer je čula da je tijekom kampanje govorio neke prilično pozitivne stvari o potencijalnom odnosu s Putinom", rekao je bivši britanski veleposlanik u Washingtonu Kim Darroch. "Htjela mu je reći što ona misli o njemu."

Pitala je Trumpa je li imao prilike razgovarati s Putinom, što je on zanijekao. Tada mu je jedan od savjetnika obznanio da je ruski predsjednik zvao u Bijelu kuću, ali ga nisu uspjeli spojiti s Trumpom pa su zakazali uzvratni poziv.

U sekundi, Trumpovo lice se promijenilo.

"Lice mu nije više bilo narančasto, nego crveno. Poludio je. Bio je bijesan", rekla je Hill, "Rekao je 'Želite mi reći da me je Vladimir Putin zvao, a vi mi to tek sada na ručku kažete?' Atmosfera se u trenu promijenila. Osjećala sam se jako neugodno".

Nakon izljeva bijesa, Trump je postao utučen i, pogrbljenih ramena, odlučio se požaliti Theresi May. Rekao joj je: "Vladimir Putin je jedini čovjek na svijetu koji može uništiti Sjedinjene Američke Države, a ja mu nisam odgovorio na poziv".

U prvoj od tri epizoda dokumentarca pojavljuje se još i bivši francuski predsjednik Francois Hollande koji se prisjetio svog prvog telefonskog razgovora s Trumpom. Dok je Hollande pokušavao temu razgovora usmjeriti na pitanja poput klimatskih promjena, Irana i globalne ekonomije, Trump je samo želio pričati o tome kako voli francusko vino, hranu i kulturu.

'U politici morate plesati'

I Emmanuel Macron je 2018. imao neobičan susret s Trumpom koji mu je prostor oko Bijele kuće pokazivao držeći ga za ruku. Ali, umjesto May, bio je pripremljen na neobično ponašanje američkog predsjednika.

"Rekao sam mu: 'Ne očekuj ništa od Donalda Trumpa. Nemoj misliti da ćeš uspjeti uvjeriti da promijeni svoje mišljenje. Nemoj misliti da ga je moguće preobratiti ili zavesti", savjetovao je Hollande svog nasljednika Macrona.

Hollande je priznao i kako je bio iznenađen što ga je Trump zamolio da mu pomogne u odluci koga da imenuje za svoje savjetnike u prvim danima u uredu, prenosi Independent.

FT još otkriva da, iako Trump u inauguracijskom govoru nije spomenuo saveznike, europski diplomati i političari su bili spremni pružiti mu priliku.

"U politici morate plesati s djevojkama u plesnoj dvorani", poručio je pomoćnik bivšeg predsjednika Europske komisije, Jean-Claudea Junckera.

BBC-jev dokumentarac nije jedini na kojeg treba obratiti pažnju. Redatelj Christopher Stoudt nominiran za Emmy najavio je kako će snimiti dokumentarni film o jednom o najbizarnijih događaja u Trumpovoj kampanji. Radi se o konferenciji za novinare koja je greškom, umjesto u hotelu Four Seasons, održana na parkiralištu istoimene tvrtke za uređenje krajolika, pokraj krematorija i sex shopa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 11:24