ŽRTVA LOŠE STRATEGIJE

Kako je uništena elitna ruska brigada, zaštitnica Moskvina nuklearnog arsenala na Arktiku

Kao što je to bilo slučaj i s drugim jedinicama ruske vojske, i 200. je brigada tek 24. veljače doznala da neće sudjelovati u vježbama već u ratu

Stručnjaci sa Zapada koji dobro poznaju prilike u 200. brigadi kažu da ima sistemske probleme iako je bije reputacija elitne jedinice

 SERGEY BOBOK/AFP

Rat u Ukrajini desetkovao je i praktički uništio 200. zasebnu motoriziranu streljačku brigadu, jednu najzastrašujućih borbenih jedinica ruske vojske, dugogodišnju zaštitnicu Moskvina arktičkog arsenala nuklearnog i ostalog oružja, piše The Washington Post. Dvjestota je bila jedna od prvih jedinica koje su 24. veljače napale Ukrajinu, a sudjelovala je udaru na Harkiv na sjeveroistoku zemlje. Međutim, već se u svibnju morala vratiti u Rusiju kako bi se regrupirala.

Kad je ušla u Ukrajinu, spomenuta brigada sazdana od dvije bataljunske taktičke skupine brojala je više od 1400 vojnika. Kada se krajem svibnja vratila u Rusiju, u njoj je bilo ostalo manje od 900 vojnika. The Washington Post navodi da je među tima koji su se vratili bilo i hospitaliziranih te onih koji su se vodili kao nestali, pa čak i onih koji su se odbili boriti protiv Ukrajinaca.

Dvjestotu je, kako navodi The Post, uništila endemska korupcija i loša strategija, veliku ulogu u njezinoj propasti odigrao je i Kremlj, koji je podcijenio ukrajinsku vojsku. Kao i ostatak vojske, ova nekoć moćna brigada potpuno je demoralizirana i puna neiskusnih rezervista. "Jedva da su na 60 posto svoje snage. Ovaj rat nikako ne ide onako kako je to Moskva htjela", rekao je bivši šef finskih obavještajaca Pekka Toveri.

A onda je situacija za 200. postala još gora. Zapovjednik jedinice u jednoj je borbi zadobio teške ozljede glave, a Ukrajinci su najpotentnije oružje u brigadinom arsenalu ili uništili ili prisvojili. Dvjestota je potom poražena u borbi koja se u srpnju odigrala u selu Hrakove na sjeveroistoku Ukrajine, a bila je i dio ruskih snaga koje su ukrajinski vojnici u rujnu otjerali iz Harkiva. "Jedinica trune", rekao je jedan ruski vojnik koji je sada dio 200. brigade, a koji je u nju ušao nakon što je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin u rujnu naredio mobilizaciju rezervista. Vojnik je dodao da su njemu i drugim rezervistima prije odlaska na bojište dali kacige iz 1941. godine te prsluke bez oklopa.

"Nisu nas ničemu naučili. Samo su nam rekli da smo sada strijelci i dali nam strojnice", ustvrdio je vojnik u razgovoru za The Washington Post. U moru neuspjeha koje je Rusija nanizala u ratu u Ukrajini, propast 200. brigade osobito je upadljiv jer se radi o elitnoj, iskusnoj i dobro opremljenoj jedinici. "Više je se ne može smatrati brigadom koja je spremna za borbu", rekao je jedan europski vojni dužnosnik.

‘Bit će pucanja‘

Unatoč tome što joj je briga za Sjevernu flotu Ruske ratne mornarice i poluotok Kolu glavna zadaća, 200. je brigada bila jedinica koju je Moskva slala na sve važne zadatke. Pomogla je sirijskom predsjedniku Bašaru al-Asadu da ostane na vlasti te sudjelovala u pokušaju Rusa da 2014. Ukrajini otme dio Donbasa.

Kao što je to bilo slučaj i s drugim jedinicama ruske vojske, i 200. je brigada tek 24. veljače doznala da neće sudjelovati u vježbama već u ratu. U 3:00 joj je sati rečeno da će "biti pucanja". Jedinica je već prvog dana rata ostala bez više oklopnih vozila, a deseci pripadnika brigade smrtno su stradali. Jedan je europski obavještajac rekao da je 200. brigada poslana da napadne jednu od jačih ukrajinskih utvrda koju su branili iznimno motivirane ukrajinske snage. Ukrajinski su zapovjednici ponosni na sve poraze koje su im nanijeli. Tko zna kako bi ti okršaji izgledali da je 200. brigada znala gdje ide i što je čeka. The Post navodi da se ta jedinica, a ni mnoge druge, nisu uopće stigle pripremiti za invaziju te da su dobar dio resursa potrošile prije napada.

Zapovjednik brigade, 44-godišnji brigadir Denis Kurilo, ozlijeđen je 22. travnja te je odmah hospitaliziran. Vrlo malo informacija o tim problemima stizalo je do baze brigade. Guverner Murmanske oblasti objavio je 22. ožujka da su u borbama u Ukrajini poginula te tri časnika brigade i jedan zapovjednik. Dokumenti čiju su vjerodostojnost za The Post potvrdili zapadni sigurnosni dužnosnici kažu da je 200. brigada nakon povlačenja u Belgorodsku oblast u svibnju brojala 892 vojnika. Europski sigurnosni dužnosnici koji pomno prate 200. brigadu rekli su da je ona u rat ušla s između 1400 i 1600 vojnika. Jedan je dužnosnik rekao da je moral jedinice nakon svih tih gubitaka bio katastrofalno loš te da tada nikako nije bila spremna za ozbiljnije borbe s Ukrajinicima.

Među ta 892 vojnika nalazi se i 21 ozlijeđeni, šest nestalih te devet njih koji su odbili boriti se. U dokumentu stoji da bi se 200. brigadi trebalo pridružiti 138 vojnika, no nije navedeno kakvu su obuku prošli. U spomenutom dokumentu stoji i da je Kurilo iz bolnice pušten u kolovozu te da su njegovi zadaci privremeno povjereni jednom drugom zapovjedniku.

‘Nisu znali gdje bi bježali‘

Ti su gubici rezultirali dvama problemima s kojima se 200. morala suočiti u lipnju - morala je pronaći pojačanja u Murmanskoj oblasti i vratiti se u Ukrajinu. Zapadni dužnosnici kažu da je prije povratka na bojište oformila volonterski bataljun. Brigada je koncem proljeća vratila u Ukrajinu te zauzela pozicije u blizini ukrajinsko-ruske granice. Iako desetkovana, ukrajinski su vojni dužnosnici rekli da je jedinica i dalje bila bolje organizirana od proruskih separatista s kojima su se ukrajinske snage borile kod Harkiva. Taras Ševčenko, zapovjednik artiljerijsko-izviđačke jedinice u sklopu 127. zasebne brigade teritorijalne obrane Ukrajine, rekao je da se njegova jedinica u selu Veliki Prohodi sukobila s 200. brigadom te da su ih Rusi dobrano namučili prije nego što su ih nasamarili.

Ševčenko i njegovi vojnici najednom su prestali pucati na prilično sposobne ruske strijelce, što su ovi protumačili kao znak da se mogu opustiti. "Počeli su se sunčati, tuširati na otvorenom. Trčkarali su okolo bez oklopa i kaciga. Ukrajinci su to iskoristili te ih 40 minuta granatirali svim mogućim oružjem koje su imali na raspolaganju. Idućeg su dana po noći jurnuli na 200. brigadu. "Nisu znali gdje bi bježali", rekao je Ševčenko. Njegova je jedinica potom oslobodila Velike Prohode, a ukrajinski je zapovjednik rekao da su mu seljani rekli da je oko 100 Rusa poginulo u sukobu s njegovom jedinicom. "Rekli su mi da umrli tijekom noći, da su njihovi ostavili da iskrvare jer ih nisu mogli evakuirati", dodao je Ukrajinac.

Stručnjaci sa Zapada koji dobro poznaju prilike u 200. brigadi kažu da ima sistemske probleme iako je bije reputacija elitne jedinice. The Washington Post piše da su pripadnici brigade često imali problema s disciplinom te da zapovjednici ne brinu o moralu svojih vojnika. Tri su pripadnika brigade umrla 2020. godine - jedan je počinio samoubojstvo, a drugi se ugušio bljuvotinom. Rat u Ukrajini samo je, čini se, pogoršao već prisutne probleme. Zapadni su dužnosnici rekli da neki članovi jedinice tijekom prvih nekoliko mjeseca rata uopće nisu htjeli sudjelovati u borbama. Četiri su vojnika iz 200. brigade prijavljena ruskim vojnim tužiteljima zbog ilegalne prodaje eksploziva i napuštanja vojnog vozila. U dokumentima o tim incidentima stoji da ih tužitelji zbog toga nisu izveli pred sud, no ne i zašto su tako odlučili.

‘Potpuno su uništeni‘

Još se uvijek ne zna koliko je pripadnika 200. brigade poginulo u ratu u Ukrajini. Murmanska je oblast krajem kolovoza izglasala zakon koji je djeci poginulih i ranjenih ruskih vojnika omogućio besplatne školske obroke. Tisuću dvjesto sedamdeset i četiri učenika ostvarili su pravo na tu povlasticu. Službenije brojke stradalih pripadnika 200. brigade od te za sada nema.

Dvjestota je brigada tijekom bitke za Harkiv koja se odigrala u rujnu pretrpjela još gubitaka te je sada neprepoznatljiva. Ukrajinci koji su se s njima sukobili u Harkivu kažu da je ostala bez otprilike 70 posto svoje opreme. "Od njih nije ostalo ništa. Potpuno su uništeni", rekli su Ukrajinci. Zapadni se dužnosnici slažu. "Rekonstrukcija 200. brigade trajat će godinama", rekao je jedan europski obavještajac. Zapovjednik brigade Denis Kurilo 17. je rujna postao zamjenik zapovjednika jedne druge motorizirane streljačke divizije.

Ostaci 200. brigade uočeni su u Luganskoj oblasti, a tamo su, čini se, ponijeli i probleme koji ih muče od samog početka rata - nedisciplina i neodgovornost. Najmanje 20 pripadnika brigade ozlijeđeno je u nedavnim sukobim s Ukrajincima u Luganskoj oblasti. Satelitske snimke pokazuju, a izraelski mediji navode da je Rusija u zračnu bazu blizu Finske prebacila eskadrilu nuklearnih bombardera. Zapadni dužnosnici drže da će se Rusija u narednim mjesecima više osloniti na prijetnje nuklearnim oružjem, a manje na desetkovane jedinice poput 200. brigade. "Naša je granica u Murmanskoj oblasti potpuno gola", rekao je jedan od spomenutih 20 ozlijeđenih vojnika za The Post. "Prazne su. Tamo nema nikoga."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 06:33