KATAKLIZMA

KAKO JE URAGAN HARVEY POSTAO OLUJA SVIH OLUJA 'Ovo je uistinu bila savršena oluja, spojio se niz smrtonosnih faktora. Znali smo što dolazi...'

 
Poplave koje je izazvao uragan Harvey prije dvije godine
 Richard Carson / U.S. Coast Guard / Adrees Latif / Nick Oxford / Rick Wilking / Reuters / Profimedia, Abaca

Uragan Harvey je tijekom posljednja četiri dana prvo opustošio obalu Teksasa, a potom na širem području Houstona izazvao poplave kakve se ne pamte.

Harvey je najsnažniji uragan koji je pogodio Teksas u više od 50 godina, a kopno je kao oluja kategorije 4 prvo pogodio u petak kasno navečer i do sada je usmrtio najmanje petero ljudi. U međuvremenu je znatno oslabio i izgubio status uragana, ali je sa sobom donio obilne padaline koje su izazvale najgore poplave u povijesti Houstona.

Središte oluje trenutno se nalazi 148 kilometara jugozapadno od grada i trebala bi mu se polako približiti do srijede. S druge strane, jake kiše pogodile su područja udaljena više od 240 kilometara, podignuvši vodostaje rijeka koje sada prijete gradu. U nekim obalnim dijelovima Teksasa ukupne padaline mogle bi do kraja tjedna iznositi 127 cm, što odgovara ukupnoj godišnjoj količini oborina.

Škole, zračne luke i tvrtke u Houstonu su zatvoreni jer su ceste poplavljene, a voda u mnogim četvrtima doseže do prsa. Više od 50.000 ljudi evakuirano je iz dijelova okruga Fort Bend, oko 55 kilometara jugozapadno od Houstona, a rijeka Brazos ovaj bi tjedan trebala dosegnuti vodostaj od 18 metara, 4,3 metra iznad razine izlijevanja. To nije viđeno zadnjih 800 godina.

U skloništa će biti privremeno smješteno više od 30.000 ljudi, po procjenama Savezne agencije za upravljanje izvanrednim situacijama (FEMA).

Zašto je Harvey izazvao takvu katastrofu?

Znanstvenici kažu da se radi o smrtonosnoj "suradnji" nekoliko meteoroloških pojava. Od toplog mora u Meksičkom zaljevu zbog kojeg se intenzivirala kiša, do nedostatka vjetra u višim slojevima atmosfere koji su Harveyja mogli odvući dalje od kopna.

Lošu situaciju pogoršao je i ogromni plimni val, koji je razinu vode u zaljevu oko Galvestona toliko podigao da je potpuno blokirao odvodne sustave u gradu koji su ionako bili zagušeni enormnom količinom kišnice, rekao je za New York Times stručnjak za oluje Hal Needham.

- Plimni val visok 60 do 90 centimetara sam po sebi ne bi bio katastrofalan. Problem je što smo imali kombinaciju čitavog niza faktora, rekao je Needham.

Kako će kiša silovito padati i sljedećih nekoliko dana, prema procjenama Nacionalnog centra za uragane (NHC) u dijelovima južnog Teksasa očekuje se od 35 do 65 dodatnih centimetara vode po metru kvadratnom već ionako poplavljenog područja.

- Ovo je bez presedana - rekao je Dennis Feltgen, glasnogovornik NHC-a.

Ipak, iako svi tvrde da je ovo neviđeno, neke se paralele s prethodnim olujama ipak mogu povući. Šef katedre za klimatologiju na Sveučilištu Georgia J. Marshall Shepherd tvrdi da Harvey podsjeća na tropsku oluju Alison koja je 2001. izazvala poplave u Houstonu. Kao i Harvey, Alison se iznad grada zadržala duže od očekivanja, pri čemu je na područje Houstona pala velika količina kiše.

- Smatram da će ovaj događaj na neke načine daleko nadmašiti ono što smo vidjeli za vrijeme Alison. Atmosfera nam ne pomaže i ne gura Harveyja ni u jednom drugom smjeru. Struje koja bi ga inače odmaknule od te regije naprosto nisu u atmosferi - rekao je Shepard.

- Uragani su zapravo ogromni vremenski "motori" koji pogone tople oceanske vode ispod njih. Kako se Harvey cijelo vrijeme zadržava oko obale Meksičkog zaljeva on i dalje iz njega crpi ogromne količine vlage, što objašnjava zapanjujuće količine padalina kojima svjedočimo, objašnjava Shepard.

- S obzirom na smjer oluje praktički imamo kolosalni mlaz vlage koji se izljeva u regiju Houstona, a pritom zaljev konstantno snabdijeva oluju novim količinama vlage. Ovo bi mogla biti najgora poplava u povijesti SAD-a - dramatično upozorava Shepard.

Iako znanstvenici konstantno pokušavaju objasniti velike meteorološke događaje uz pomoć klimatskih promjena, mnogi tvrde da je po pitanju uragana puno toga i dalje nepoznato. Ono što jest jasno je to da sve više globalne temperature zagrijavaju oceane, zbog čega sve više vode isparava u atmosferu. To nakupljanje vlage pak doprinosi globalnom povećanju broja ekstremnih kiša - objasnio je Kenneth Kunkel s Instituta za klimatologiju na Sveučilištu Sjeverna Karolina.

On dodaje da su oceani u ovo doba godine ionako topli, ali je Meksički zaljev u zadnje vrijeme bio topliji nego inače, što je vjerojatno doprinijelo velikim poplavama.

Nekoliko je pak znanstvenika naglasilo da je nešto poput Harveyja bilo za očekivati. Meteorolozi su prognozirali da će iznad Houstona doći do vrlo vlažne oluje koja će se tu zadržati duže vrijeme.

- Ovo se, nažalost, odvija točno onako kako smo i očekivali prije nekoliko dana - rekao je dr. Shepherd.

On je osobno bio zabrinut kada je vidio izjave u kojima se izrazilo olakšanje kad je Harvey s razine uragana kategorije 4 smanjen na razinu tropske oluje. Prema njemu, to je maknulo fokus javnosti s činjenice da dolaze velike kiše i poplave.

- Ova oluja dolazi s dva udarca. A nas je uvijek više brinuo drugi dio udarca - kiša.

Različiti modeli predvidjeli su različite aspekte oluje. Rick Luettich, jedan od vodećih stručnjaka za predviđanje plimnih valova koje sa sobom donose uragani, pomoću računalnog programa koji je izradio izračunao je da će Harvey podići razinu vode između 2,5 i 3 metra u obalnim područjima, čak i do 3,5 metra u nekim plitkim estuarijima.

No, najviše javne pozornosti i dalje je koncentrirano na kišu koja zasipa područje Houstona rekordnim količinama vode. Vlasti bi se pak trebale pitati zašto nisu ranije naredili evakuaciju ako su se ovakve poplave predviđale nekoliko dana prije nego je do njih došlo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 20:27