BELIVUK I BELI-VUČIĆ

Kako je Velja postao Vučićeva najveća nevolja: Cure novi detalji veza krvoločnog klana s vladajućim režimom

Za brutalnog gangstera koji je mljeo meso svojih žrtava srbijansko pravosuđe traži kaznu doživotnog zatvora
Aleksandar Vučić i srpski mafijaši
 Afp, Mup Srbije

Srbijansko tužiteljstvo podiglo je optužnicu protiv Veljka Belivuka zvanog Velja Nevolja te njegova "zamjenika" Marka Miljkovića zvanog Marko Mesar i još 31 pripadnika njegova kriminalnog klana, i to na 322 gusto tipkane stranice. Traže doživotni zatvor. No kako se "suđenje stoljeća" približava, tako sve više na površinu isplivavaju i detalji koji izravno povezuju tu brutalnu kriminalnu skupinu s predsjednikom Aleksandrom Vučićem te njegovim bratom Andrejem i sinom Danilom.

Oni su, kako pišu neki tamošnji mediji, imali direktne veze s kriminalcima, a navodno je dolazilo i do susreta i sa samim Aleksandrom Vučićem. Govori se o isprepletenosti mafijaša s režimom, kojem su radili "razne usluge", kako je procurilo u javnost iz iskaza Veljka Belivuka.

Stranačka iskaznica

Neovisni srbijanski portal Nova.rs tako donosi podatak da je Veljko Belivuk u unutarnjem džepu sakoa nosio člansku iskaznicu vladajuće Vučićeve stranke SNS, a sad je još ispalo da su neki od optuženih iz njegova klana ili, kako ih nazivaju po beogradskim medijima, "Veljini vojnici" radili u srbijanskom ministarstvu pravosuđa (!?) te u nekim javnim poduzećima u Pančevu, koje je praktički postalo predgrađe Beograda.

Naime, kako piše Nova.rs, jedan od optuženih, 50-godišnji Nebojša Janković kojega optužnica tereti da je pratio te javljao kretanje i namamljivao žrtve koje su poslije bile otimane, mučene, pa i ubijane, bio je zaposlen u Centralnom zatvoru, a njegova izvanbračna supruga u javnom poduzeću Vodovod i kanalizacija. Dosad nije bio osuđivan, pa je svoj dodatni posao, prema sumnjama tužiteljstva, "znao dobro zamaskirati".

image
Velja Nevolja (desno)
MUP Srbija

Na poslovima internog osiguranja "lica lišenih slobode" u ministarstvu pravosuđa radio je i 42-godišnji Veljin vojnik Željko Kojić, kojeg optužnica tereti za neovlašteno držanje i nošenje vatrenog oružja "za potrebe pripremanja i izvršenja kaznenih djela". Kojić je u istrazi rekao da s oružjem nema veze i da ga je samo popravljao i servisirao.

Izvjesni Vladimir Grek (37) zaposlen je u javnom poduzeću Higijena iz Pančeva i dosad je osuđivan dvaput zbog trgovine narkoticima, a protiv njega se nevezano uz ovo optužnicu već vodi postupak i za nasilničko ponašanje. Tridesetogodišnji Filip Ivanovski radio je u unutrašnjoj kontroli Javnog komunalnog poduzeća Pančevo. Ivanovskog se tereti se za držanje, rasparčavanje i prepakiravanje te stavljanje u promet opijata, ali u optužnici se navodi i da je pratio ljude koje su smatrali pripadnicima suparničkih klanova. Njemu se na dušu stavlja i da je primjenjivao silu prema žrtvama, sudjelovao u otmici te ih ispitivao kako bi dobio potrebne informacije. Ivanovski dosada nije bio osuđivan.

Novi detalji na pomolu?

Mnogi neovisni mediji u Srbiji smatraju da su i ovi podaci tek dio velikog skandala koji je na pomolu jer se očekuje da bi tijekom suđenja na vidjelo mogli doći i mnogi drugi po Vučića i režim kompromitirajući detalji i podaci koji ih povezuju s tim kriminalnim klanom.

Oporbeni čelnik Vuk Jeremić rekao je da će "nakon promjene vlasti u Srbiji" Vučić odgovarati zbog pogodovanja kriminalu u Srbiji, pa čak i da će "Vučić i Belivuk imati prilike u zatvoru raspraviti tko je koga zvao i tko je kome činio usluge".

Vučić je u sve većim nevoljama s Nevoljom, koji je najavio da će na suđenju progovoriti te će, ako on potone, s njim potonuti mnogi. Režim se trudi što više dokazati da s Veljom nema nikakve veze.

Pitanje je može li Vučić preživjeti delikatno suđenje jednom od najbrutalnijih kriminalaca Balkana, koji je, vjerojatno, imao zaštitu režima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 19:57