PIŠE INOSLAV BEŠKER

Kako je Viktor Orbán Papin posjet Budimpešti pokušao iskoristiti za svoju korist

Na razini pučkog spektakla bilo je jasno, barem kako se vidjelo na televiziji, da Madžari kao paladina kršćanstva ipak vide Papu a ne Orbána
Viktor Orban i papa Franjo
 Handout

Poglavar Katoličke crkve papa Frane i predsjednik madžarske vlade Viktor Orbán ipak su se jučer sastali u Budimpešti, ali ne odvojeno, kao ravan s ravnim, nego u sklopu protokolarnog pozdrava madžarskih vlasti rimskom papi. Orbán je prvi objavio, na Facebooku, snimak svog smiješka dok se rukovao s Papom, pokazavši još jednom da taj snimak treba njemu, a ne poglavaru Katoličke crkve.

Pešta - Franina fešta

Unatoč Orbánu, jučer je Pešta bila Franina fešta. Na razini pučkog spektakla bilo je jasno, barem kako se vidjelo na televiziji, da Madžari kao paladina kršćanstva ipak vide Papu a ne Orbána i da se Orbán tu morao prikrpati a ne ravnopravno voditi. Tako ga je, eto, zakačila i opća indulgencija koju je Papa, po tradiciji, udijelio po završetku euharistijskog slavlja: dobio je potpuni oprost dosadašnjih grijeha, pad neizostavnim uvjetom da je prethodno priznao grijehe i skrušio se, naime.

Orbán je Papi, pri rukovanju, rekao: "Ne dopustite da nestane kršćanska Madžarska!" Za svaki slučaj, na misi je čitan ulomak iz poslanice sv. Jakova apostola gdje taj brat Gospodinov kaže: "Što koristi, braćo moja, ako tko rekne da ima vjeru, a djela nema? Može li ga vjera spasiti?

Ako su koji brat ili sestra goli i bez hrane svagdanje pa im tkogod od vas rekne: 'Hajdete u miru, grijte se i sitite', a ne dadnete im što je potrebno za tijelo, koja korist?" Asocijacija na migrante nije slučajna. A u katehezi uz podnevnu molitvu Anđelova pozdravljenja Papa nije propustio još jednom upozoriti na opasnost od nacionalizama.

Lančani most, Lánchid, prvi koji je povezao Budim s Peštom, pružio je priliku i Papi i primasu kardinalu Erdöu da naglase simboliku mostova među ljudima i narodima, te papinski naslov "pontifex", koji primarno znači "mostograditelj".

To je naglašeno i na ekumenskom susretu, kada su se s Papom sastali Židovi, protestanti, pravoslavni i još poneki. Tu je Papa upozorio na opasnost od antisemitizma koji još rovari u Evropi.

Nije uzmanjkalo ni gnušanje nad komunistima, uz spomen ugarskog primasa kardinala Mindszentyja, te poljskog primasa kardinala Wyszyńskoga, koji je baš jučer beatificiran u Warszawi.

Papa je došao u Budimpeštu na samo sedam sati, da bi zaključio LII međunarodni euharistijski kongres. Euharistijski kongres ne donosi zakone, ne usvaja zaključke ni deklaracije, nego demonstrira zajedništvo i snagu Katoličke crkve, kadre na jednome mjestu okupiti katolike s raznih strana oko kršćanskoga Presvetog sakramenta euharistije. To je Statio Orbis, slava svih vjernika oko Gospodinove trpeze s Presvetim. Misu su koncelebrirali dvjestotinjak biskupa rimskoga i istočnih obreda, te više od 1000 svećenika.

Bio je tu, sa strane, i ekumenski patrijarh Vartholomaíos (Bartul), Papin prijatelj i saveznik Vatikana.

Papa Argentinac

Prije toga je Papa obavio trijumfalni mimohod u Orbánovoj državi, ali u prijestolnici koja je premijeru okrenula leđa. Papa Frane se vozio dulje od pola sata u papamobilu Andrassyjevim bulevarom, uz masu koja ni za sv. Ivana Pavla II nije bila gušća, sve do golemoga Trga heroja, gdje je održano veličanstveno misno slavlje.

Na kraju je papa Argentinac, lišen Wojtyłine glosolalijske karizme, izgovorom izmasakrirao početni stih madžarske himne: "Isten, áldd meg a magyart!" (Bože, blagoslovi Madžare!), kako bi ih počastio na njihovu jeziku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:50