GOSPODAR RATA

Kako jedan čovjek može biti tako važan Moskvi: ‘Taj potez razotkriva i Putinovu slabost‘

Mnogi vjeruju da je Bout, dok je djelovao u Africi, održavao bliske veze s članovima ruske elite koja je sada bliska Putinu

Viktor Bout nakon razmjene s Brittney Griner

 -/Sputnik/Profimedia/-/sputnik/Profimedia

Razmjena zatvorenika između SAD-a i Rusije u četvrtak je posve nesrazmjerna i dolazi u najnevjerojatnijem trenutku, ali možda je upravo intenzivan pritisak ovog trenutka razlog zašto se zamjena američke košarkaške zvijezde za ruskog trgovca oružjem dogodila upravo sada.

S općeg gledišta, u četvrtak razmijenjeni Brittney Griner i Viktor Bout optuženi su zbog posve različitih zločina. Griner je osuđena i poslana u rusku kažnjeničku koloniju zbog posjedovanja jednog grama ulja kanabisa. Bout je, pak, navodno najuspješniji trgovac oružjem proteklih desetljeća, koji je svojim aktivnostima raspirivao sukobe u Africi i izvan nje, a osuđen je na američkom sudu zbog planova za ubijanje Amerikanaca.

No, okolnosti i politički pritisak na obje strane preokrenuli su tu neravnotežu, piše u svom komentaru Nick Paton Walsh, urednik rubrike međunarodne sigurnosti na CNN-u. Griner je postala iznimno značajna za Amerikance - temelj toga je u njezinim tvrdnjama o nevinosti i očitom napadu na nju kao na geopolitičkog pijuna uoči ruske invazije na Ukrajinu - što je administraciji američkog predsjednika Joea Bidena nametnulo zadatak da započne pregovore s Kremljom u trenutku najgorih američko-ruskih odnosa, barem kada se gleda razdoblje od kraja ‘Hladnog rata‘.

‘Babaroga‘ i ‘gospodar rata‘

Boutova prekomjerna važnost za Rusiju uvijek je bila velika zagonetka. Stoga se postavlja pitanje kako jedan čovjek može biti toliko vrijedan Moskvi da ona provede desetljeća tražeći njegovo oslobađanje na svim razinama na kojima može, a da se pritom navodno radi samo o nedužnom, iako utjecajnom globalnom igraču i trgovcu koji nije imao sreće, kao što je sam tvrdio. Drugo pitanje jest tko je zapravo taj lik koji sve optužbe poriče.

Walsh navodi da je intervjuirao Bouta 2009. godine, nakon višemjesečnih pregovora dok je bio u zatvoru u Bangkoku. Navodi kako se radi o rječitom poliglotu, šarmantnom čovjeku koji može beskonačno dugo s oduševljenjem pričati o popisu globalno utjecajnih političkih aktera s kojima je u osobnim odnosima.

Vidio je, kako navodi, snimke Bouta u Kongu i diljem Afrike, gdje se držao prilično blizu tamošnjih sukoba. Optužen je od strane brojnih analitičara i u istragama Ujedinjenih naroda za široku distribuciju lakog oružja diljem tog kontinenta tijekom 90-ih i ranih 2000-ih, što je on negirao. Bilo je i optužbi da je naoružavao čak i Al-Kaidu, što je također negirao. Bilo je malo toga za što nije bio optužen i svega nekoliko stvari koje nije poricao. Postao je svojevrsna ‘babaroga‘ i fokus filma "Gospodar rata" sa slavnim glumcem Nicolasom Cageom u glavnoj ulozi.

‘Ležao‘ zbog urote, ne konkretnog nedjela

To je povijest njegove karijere i reputacija čovjeka koji je postao poznat kao "trgovac smrću". Ono zbog čega je proveo 14 godina u zatvoru i zbog čega je izručen Sjedinjenim Državama rezultat je složene istrage američke Agencije za suzbijanje droga (DEA), u kojoj je bio prevaren i navučen da pristane isporučiti oružje američkim agentima, koji su se pretvarali da su kolumbijski teroristi - radilo se o oružju namijenjenom za ubijanje Amerikanaca.

Čudno je, navodi Walsh, da je nakon svih zločina za koje je optužen, ono zbog čega je završio u zatvoru bila urota, a ne konkretno nedjelo.

On je, kako navodi Walsh, zasigurno utjecajan igrač i poduzetnik. Bio je vojni prevoditelj sa sovjetskom prošlošću, a neki tvrde da je radio u ruskoj obavještajnoj službi i da je Moskvi omogućio prednost u opskrbi oružjem diljem svijeta kako bi ojačao geopolitičke ciljeve Kremlja. Neki sugeriraju da je djelovao rame uz rame s važnim Rusima koji su sada bliski predsjedniku Vladimiru Putinu. To bi moglo objasniti zašto su ga Amerikanci tako intenzivno tražili. On nikada nije bio bilo tko.

Bouta i njegovu ekipu uvijek je obavijala neka čudna mistika. On bi rekao da je nevin što se svega tiče, ali imao je zanimljiv život - uvijek je bilo ‘namigivanja‘ koje se čovjeku često uputi kad netko zna da u nekoj priči postoji više od onoga što se otvoreno govori.

Putinova pobjeda i razotkrivanje slabosti

U ovom trenutku je mnogo veće iznenađenje kako je do te razmjene zatvorenika došlo tijekom ruske invazije i razaranja Ukrajine. To, navodi Walsh, govori o dvije stvari - da Moskva i Washington mogu poslovati iako ruske bombe ubijaju nedužne ukrajinske civile, dok Sjedinjene Države opskrbljuju Ukrajinu oružjem koje ubija ruske vojnike, te da nuklearne sile mogu raditi na drugim škakljivim pitanjima dok meci lete. To je dobra stvar za sve na planetu, smatra Walsh, jer znači da hladne glave prevladavaju, a temeljni interesi pobjeđuju.

No, to također pokazuje određene Putinove slabosti. U trenucima dok se razmeće nuklearnom retorikom protiv Zapada, on također pristaje na diplomatski dogovor na najvišoj razini kako bi došao do osobe od goleme, kompleksne važnosti za rusku elitu, obavještajnu zajednicu i nacionalni ponos.

Riječ je o čovjeku za kojeg su možda čuli mnogi obični Rusi, a svakako je od mitološke važnosti za rusku elitu. On nije netko koga bi Moskva ‘ostavila‘.

Ovdje se radi o ljudima kojima se Putin želi dodvoriti. Mnogi vjeruju da je Bout, dok je djelovao u Africi, održavao bliske veze s članovima ruske elite koja je sada bliska Putinu, iako je Bout i to negirao. No, pitanje jest je li zato SAD potrošio toliko vremena i novca da ga uhiti i jesu li mislili da bi mogao promijeniti stranu, s time da ništa od toga možda nikada neće saznati.

U svakom slučaju, ova razmjena zatvorenika predstavlja Putinovu pobjedu, ali ona je postignuta po cijenu razotkrivanja njegove slabosti i njegove potrebe da drži zadovoljnom vojnu elitu na koju se oslanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:51