‘NDRANGHETA

Kako okrutna talijanska mafija zarađuje i na koronakrizi: Infiltrirali su se i među doktore...

U Italiji je već odavno poznato kako se organizirani kriminal veoma zanima i za unosne poslove u zdravstvenoj skrbi
Arhiva
 Marcello Paternostro/AFP

Ovog studenog je istovremeno pokrenut pretres čitavog niza lokacija u Italiji. Protivnik je bio odlično poznat: 'Ndrangheta, kriminalna organizacija iz Kalabrije koja je već odavno nadmašila svoje talijanske rivale poput Cose Nostre ili Mafije. Ali popis lokacija koje je sastavio "lovac" na organizirani kriminal Nicola Gratteri se mogao učiniti čudan: tu nisu bili bordeli, kockarnice i slična legla zločina. Nego apoteke, liječničke prakse i uredi lokalnih političara, piše Deutsche Welle.

Jer na jugu Italije je odlično poznato kako je čitav sustav zdravstvene skrbi prožet organiziranim kriminalom. "Bilo je već mnogo slučajeva korupcije u zdravstvu", kaže državni odvjetnik Kalabrije Gratteri. Jer tamo odlazi mnogo novca, prije svega iz državne blagajne: "Taj sektor čini oko 70% proračuna ove regije", kaže 62-godišnjak. On vodi bitku protiv kriminala već desetljećima i više se niti ne sjeća života bez policijske zaštite - makar se već pokazalo kako tamo čak ni to nije jamstvo za dug život.

Zdravstvo znači i velike novce

U ovom slučaju je kotač istrage pokrenuo jedan od vodećih političara iz regionalnog glavnog grada Catanzara. On je u kućnom pritvoru, a optužen je kako je 'Ndragheti priskrbio dozvolu za trgovanje lijekovima i stvaranje mreže apoteka prije svega u Kalabriji. Tu se prao i novac, a postoji osnovana sumnja kako su mu kriminalci osigurali dovoljno glasova za izbor u regionalni parlament - prilično uobičajeno u tom dijelu Italije gdje kriminalcima nije teško "uvjeriti" siromašne, kome da daju svoj glas.

Osim političara, istraga se vodi protiv dvadesetak članova klana Grande Aracri. A 'Ndrangheta već odavno nije samo u poslu s narkoticima i u komunalnoj službi odvoza otpada, nego se sve više zanima za zdravstvo: "To je područje gdje je došlo do koncentracije različitih interesa", kaže nam Gratteri.

Jer gdje država zakaže, građani traže alternativu. Zato je i kriminalcima u interesu da država ne uspije u svojoj pomoći. "Sustav u kojem ništa ne funkcionira je točno ono mjesto gdje mafijaši sve potkopavaju i pobjeđuju jer nude likvidnost, nadzor i organizaciju", kaže talijanski publicist više knjiga o organiziranom kriminalu, Roberto Saviano.

"Pusti pištolj, ti ćeš biti doktor!"

A na jugu Italije je zdravstvo već dugo u kritičnom stanju. Pod krinkom reformi se u mnogo toga štedjelo do smrti, tvrdi publicist. U Kalabriji je ionako običaj poslove dogovoriti usmeno, a kao i u mnogim drugim dijelovima juga Italije je u proteklim godinama zatvoreno mnogo manjih bolnica i ambulanta.

U ovo doba pandemije se to teško osvećuje: "Pandemije ne stvaraju krize, pandemije radikaliziraju krize koje već postoje", sažima Saviano. A organizirani kriminal u sustav zdravstvene skrbi prodire sustavno i dugoročno: iz tog sektora se čuje kako velik broj djece iz obitelji poznatih kriminalaca studira medicinu ili farmaciju, a i te obitelji su spremne na gotovo sve kako bi "njihov mali" dobio diplomu.

Nije im tek cilj da onda staricama mjere krvni tlak i izdaju tablete za slabo srce, nego da se uspnu u strukturama uprave bolnica. No i Gratteri upozorava kako to ne mora biti pravilo: imati takvog ili onakvog oca još ne znači i biti kriminalac.

Ali u tom sektoru istražitelji otkrivaju čitav niz pronevjera i "poslića": u distribuciji lijekova, prijevozu bolesnika, čak i kod izbora pogrebnika. Tu će samo neki i uvijek isti dobivati narudžbu, makar cijene bile paprene. Tko ne želi, tu ima metoda: ako ne pomaže kuverta s novcem, možda će pomoći i koja pljuska - za početak.

Traži se novi komesar

Državna zdravstvena skrb na jugu Italije - što da se o njoj kaže, usprkos angažiranim djelatnicima. Ali onda su tu i brži, bolji i skuplji tretmani u privatnim klinikama i praksama. Mreža skrbi se najvećim dijelom planira na regionalnoj razini, financira i nadzire. Obzirom da se na jugu zemlje već odavno kuka na zdravstvo, Rim je još prije više godina tamo poslao državnog komesara koji treba vidjeti, zašto je skrb lošija makar je novac isti kao i regijama na sjeveru zemlje.

Ali ni to nije pomoglo: prvi val ove pandemije je uglavnom pogodio sjever Italije, ali sad je došao i na jug. Opća propast skrbi je došla i u medije tako da je vlada u Rimu otpustila dosadašnjeg komesara - ali već tjednima uzaludno pokušava naći novog.

No svima je jasno: racije i policija neće uspjeti slomiti tijesne veze politike, mafije i zdravstva u Kalabrije. Ali i državni odvjetnik kaže: "Mi moramo ostati budni." I obaviti svoj dio posla. No tu će se morati još mnogo toga promijeniti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. svibanj 2023 21:38