REPORT GOJKA DRLJAČE

Kako se države spremaju za 4. val? Britanci idu u potpuno otvaranje, a Izrael najavio ‘booster‘ doze

Većina zemalja u kojima se zbog delta soja formira 4. val nije previše zabrinuta jer cjepiva dobro štite od hospitalizacije i smrti
London, koronavirus, Ilustracija
 Dominic Lipinski/Pa Images/Profimedia

Za samo šest dana, 19. srpnja, Velika Britanija ukinut će najveći dio svih mjera usprkos vrlo jasnom formiranju četvrtog vala pandemije među Britancima. Zakonska obveza socijalnog distanciranja i nošenja maski zamijenit će se preporukama u kojima će se tražiti osobna odgovornost. Svi biznisi, pa i noćni klubovi, otvorit će se bez ograničenja kapaciteta. Vlasti neće nametati kao obavezu posjedovanje potvrde o cijepljenju ili negativnog testa na kovid za posjete klubovima ili slična okupljanja, ali ohrabruju poduzetnike na takvu opreznu poslovnu politiku. Po istom principu britanska vlada preporučuje građanima da nastave nositi maske u javnom prijevozu i zatvorenim prostorima s velikim gužvama, ali i to ostaje na razini savjeta.

Ministar zdravstva Sajid Javid pred parlamentom je branio epidemiološko otvaranje Britanije usprkos rastu slučajeva tezom kako „nema idealnog trenutka za otvaranje“. „Onima koji kažu da je prerano za ovaj korak pitam kada, ako ne sada?“, poručuje Javid. Postepeni povratak zaposlenika na posao Britanija ostavlja za jesen.

Za razliku, Izrael koji bilježi puno blaži rast slučajeva uzrokovan delta sojem, ima oprezniji pristup. Iako su nacija koja se najbrže cijepila, Izrael se odlučio za vraćanje manjeg broja mjera, već su pokrenuli cijepljenje djece te su prva zemlja koja najavljuje treću dozu Pfizerovog cjepiva za najosjetljivije skupine. Radi se o tzv. booster dozama. Ta nova cjepiva bit će prilagođena delta soju tako da, piše u priopćenju Pfizera/BioNTecha, „targetiraju puni vršak proteina delta varijante“. U osnovi se radi o novom cjepivu te se još traži odobrenje regulatora za početak cijepljenja takvom trećom dozom u rujnu.

Većina zemalja u kojima se zbog delta soja formira četvrti val pandemije nije previše zabrinuta jer postojeća mRNA cjepiva jako dobro štite od hospitalizacije i smrti. Ispod je grafikon koji pokazuje rast slučajeva u pojedinim turističkim zemljama EU-a, Izraelu i Hrvatskoj. No, slučajevi rastu tako brzo da opuštenost može nestati s prvim znacima rasta broja hospitaliziranih. Hrvatskoj je problem što ima premalo cijepljenim u 60+ populaciji, za razliku od drugih zemalja na ovom grafikonu, ali dobro je što nam slučajevi (još) ne rastu.

image
Broj zaraza koronavirusom na milijun ljudi
Our World In Data/screenshot

Dio epidemiologa se čudi što Britanija ustraje na punom otvaranju iako im je broj slučajeva dosegao oko 30.000 dnevno. Čini se kako epidemiološke vlasti u Britaniji procjenjuju kako zbog visoke procijepljenosti starijih neće biti zabrinjavajućeg rasta hospitalizacija i smrti. Moguće je da i očekuju kako će brzo širenje virusa u mlađoj populaciji, što se upravo dešava, voditi i do brzog rasta kolektivnog imuniteta, ali tu ostaje pitanje može li i kod značajnog broja mladih 'dugi covid' ostaviti ozbiljne dugoročne posljedice.

Pojedini visokopozicionirani dužnosnici pozivaju premijera Borisa Johnsona da ostavi na snazi obvezu nošenja maski i nakon 19. srpnja, ali njegova reakcija i dalje izostaje. U Britaniji je čak 87 posto odrasle populacije cijepljeno barem jednom dozom, a dvije trećine primilo je dvije doze. Ministar zdravstva Javid tvrdi kako neće doći do rasta hospitalizacija, a potpuno suprotno stajalište zauzeli su u britanskoj Udruzi liječnika iz koje poručuju kako će se zdravstveni sustav iznova preopteretiti prevelikim brojem hospitaliziranih.

Napominju kako već primjećuju i rast hospitalizacija. Istraživanje među 2500 britanskih doktora utvrdilo je kako 90 posto liječnika želi nastavak obaveznog nošenja maski, a 78 posto želi da se nastave nositi u dućanima. Dodatni argument dijela liječnika jest da su tek počeli stizati zaostatke u pregledima drugih pacijenata koji nisu stizali na red zbog lockdowna, a ako opet rastu slučajevi, bolnice će iznova morati zaustaviti dio svojih aktivnosti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 02:58