StoryEditor
ZARAZA

KAKO SE KORONAVIRUS, NAKON KONFERENCIJE I TULUMA NA KOJEM SU BILI UZVANICI, PROŠIRIO SVIJETOM Znanstvenici otkrili otkud je krenula epidemija van Kine

 
Koronavirus, Steve Walsh
 AFP

I dok se koronavirus nezaustavljivo širi svijetom, znanstvenici su već neko vrijeme u potrazi za 'nultim pacijentom', osobom koja je smrtonosnu bolest proširila diljem planeta. A vremena je sve manje.

Prema posljednjim informacijama koje je objavio Reuters, 'nulti pacijent' gotovo je sigurno bio sudionik konferencije na kojoj su se okupili zaposlenici tvrtke Servomex iz cijelog svijeta, a koja se sredinom siječnja održala u luksuznom hotelu u Singapuru. Hotelu koji je postao čuven po svojoj lokaciji, ali i po noćnom klubu, poznatom po razuzdanim bakanalijama, u kojem su se nakon napornog dana zaposlenici tvrtke sigurno opuštali.

Niti tri tjedna kasnije stručnjaci ne mogu sa sigurnošću reći tko je osoba koja je koronavirusom zarazila više od deset osoba i zbog koje se bolest proširila u čak pet država diljem svijeta.

Znanstvenicima je važno naći 'nultog pacijenta' kako bi mogli ustanoviti sve koji su potencijalno bili izloženi virusu, ali kako vrijeme odmiče, zadatak im postaje sve teži.

- Jasno je da se ne osjećamo ugodno kad pacijentu dijagnosticiramo bolest, a ne možemo objasniti otkud dolazi. Liječenje nije učinkovito kako bi moglo biti, kaže Dale Fisher iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Naravno, singapurske vlasti odmah su posumnjale na Kineze koji su sudjelovali na konferenciji. No, nijedan od njih nije bio pozitivan na koronavirus.

Stručnjaci su okupljanje biznismena u Singapuru odmah usporedili s događajem iz 2003. godine kada je superkliconoša u jednom hotelu u Hong Kongu proširio SARS diljem svijeta.

WHO je pokrenuo istragu o konferenciji u Singapuru, ali poručuju i da je prerano donositi zaključke o tome je li se upravo ondje koronavirus proširio cijelim svijetom.

Od sastanka u Singapuru prošlo je više od tjedan dana kada je u Maleziji potvrđen prvi slučaj zaraze koronavirusom. Kako inkubacija traje do 14 dana, zaraženi su mogli virus proširiti i prije nego što su primijetili prve simptome bolesti.

Tvrtka Servomex, čiji su zaposlenici sudjelovali na konferenciji, tvrdi da je odmah poduzela potrebne mjere kako se virus ne bi proširio, a koje su uključivale izolaciju za svih 109 zaposlenika koji su sudjelovali na okupljanju u Singapuru.

No, virus se i dalje širio.

Dvoje delegata iz Južne Koreje se potom razboljelo jer su podijelili obrok sa zaraženim Malezijcem, a koji je virus proširio i svojoj sestri te punici. Troje zaposlenika Servomexa iz Singapura također su se zarazili.

A onda su se u Europi počeli javljati prvi slučajevi.

Britanac Steve Walsh je odmah nakon Singapura otišao na skijanje u Francusku gdje je zarazio još pet osoba. Jedan povezan slučaj pojavio se u Španjolskoj, a kad se Britanac vratio kući, i ondje je proširio koronavirus.

Menadžment hotela u Singapuru uvjerava da su proveli detaljno čišćenje prostorija i da kontroliraju zdravstveno stanje zaposlenika i gostiju.

- Svi sada pretpostavljaju da je netko od delegata superkliconoša, no isto tako bi se moglo raditi o čistaču, konobaru ili nekom trećem, kaže infektolog Paul Tambyah dodajući da bi bilo vrlo važno da se 'nulti pacijent' pronađe jer bi mogao otkriti moguće lance prijenosa bolesti.

A kako dani prolaze, tako i nada polako kopni...

- Možda nikad nećemo sa sigurnošću moći reći tko je bio prvi pacijent, kaže singapurski ministar zdravstva Kenneth Mak.

Reuters javlja da je njihov reporter posjetio zgradu Servomexa u Seulu. Zatekao je samo zaštitara na ulazu koji mu je rekao da zaposlenici rade od kuće, a na jednom od dizala uočio je nalijepljenu obavijest na kojoj stoji da je 'u zgradu ušla osoba zaražena koronavirusom'. U blizini je uočio nekoliko ženskih osoba kako međusobno raspravljaju: - Što misliš, u koji je lift pacijent ušao?

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 02:05