MACRON UPOZORAVA

Kako se nositi s Moskvom? ‘Ako ne budemo složni, Putin će biti u iskušenju krenuti u invaziju‘

Komentari francuskog predsjednika sugeriraju da bi moglo doći do podjela između SAD-a i Europe oko toga kako se ophoditi s Rusijom

Ukrajinska vojska

 Aleksander Gayuk

Francuski predsjednik Emmanuel Macron upozorio je u petak kako bi američka predviđanja da će Rusija napasti Ukrajinu mogla postati "samoispunjavajuće proročanstvo".

Washington je u više navrata upozoravao na to da Moskva pojačava svoju vojnu prisutnost u blizini ukrajinske granice uoči moguće vojne akcije i prijetio je sankcijama Moskvi u ozračju sve ratobornije retorike ruskog predsjednika Vladimira Putina.

"Mislim da je naš primarni cilj izbjeći bilo kakvu nepotrebnu napetost, ono što ću nazvati samoispunjavajućim proročanstvom", rekao je Macron na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s novim njemačkim kancelarom Olafom Scholzom na njihovom prvom sastanku.

"Ono što svi želimo, Europljani i Amerikanci, jest pokazati da posvećujemo veliku pozornost situaciji. Ali ne smije doći do eskalacije, ni na koji način", dodao je.

Macronovi komentari, pak, mogli bi pokrenuti bojazan od mogućih podjela između SAD-a i njegovih europskih saveznika oko pitanja kako se ophoditi s Moskvom, za što je Kijev upozorio da bi samo ohrabrilo Putina, prenosi The Telegraph.

image
Ludovic Marin

"Ono što želim reći je da će Putin, ako Zapad sada ne pokaže usuglašenost, biti u većem iskušenju da pribjegne ratu", rekao je ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba za Telegraph ovog tjedna.

Macronovi komentari dolaze u trenutku u kojem je predsjednik Joe Biden ovog tjedna preuzeo izravniju ulogu u diplomaciji između Ukrajine i Rusije, za koju se pretpostavlja da je povezana sa željom Kijeva da se pridruži NATO savezu.

"Zbog temeljnih interesa europske sigurnosti treba službeno odbaciti odluku NATO summita u Bukureštu 2008. da će 'Ukrajina i Gruzija postati članice NATO-a'", navelo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u petak u svom najizravnijem priopćenju o tom pitanju do sada.

Američki predsjednik Joe Biden ovoga je tjedna pružio uvjeravanja Putinu o razgovoru na visokoj razini zajedno s najmanje četiri glavna saveznika u NATO-u i Moskvom kako bi se "raspravljalo o budućnosti ruske zabrinutosti u odnosu na NATO".

Također je u četvrtak više od sat vremena telefonom razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem, obećavajući da će na Moskvu udariti teškim sankcijama ako napadne Ukrajinu.

Washington je također pozvao Njemačku da se posluži prijetnjom ukidanjem projekta plinovoda Sjeverni tok 2 kao sredstvom protiv Moskve kako bi spriječila mogući sukob.

image
Ludovic Marin

No, Ursula von der Leyen, predsjednica Europske komisije, zaobišla je to pitanje u petak.

"Važno je reći da energija nikada ne može biti sredstvo za izvršavanje pritiska te da se mora osigurati energetska sigurnost Europe i njezinih susjeda", rekla je Von der Leyen.

Njemački kancelar Scholz također se osvrnuo na situaciju na ukrajinskoj granici, rekavši da Europa promatra sa "zabrinutošću".

"Ono što je jasno jest da bi Njemačka, Europska unija i mnogi drugi sigurno reagirali ako došlo do narušavanja granice", rekao je Scholz na tiskovnoj konferenciji s Macronom.

"No, jednako je jasno da je naš zadatak u ovom trenutku upravo to spriječiti", dodao je.

Scholz je pozvao na nove razgovore između Njemačke, Francuske, Rusije i Ukrajine, poznatih kao Normandijska četvorka.

image
Ludovic Marin

"Imamo dobar temelj koji treba oživjeti", rekao je.

"Rusija mora smiriti situaciju, poštivati ​​suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine i vratiti se diplomaciji. Kriza zahtijeva političko i diplomatsko rješenje", poručio je, pak, glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg.

Dodao je kako savez nastavlja podržavati nastojanja Ukrajine za pridruživanje NATO-u.

Tijekom razgovora s Macronom u petak, Scholz je također obećao da će obnoviti francusko-njemački savez u srcu EU-a.

"Radi se o tome kako možemo učiniti Europu jakom, europski suverenitet i sve što ide uz to. Riječ je o ekonomskim pitanjima, pitanjima sigurnosti i vanjskoj politici".

Bio je to prvi kancelarski Scholzov put u inozemstvo, samo dva dana nakon prisege.

"Bilo nam je bitno da se sastanemo brzo nakon što sam preuzeo dužnost. Važno je da djelujemo u istom smjeru, da radimo zajedno. I zato to nije bio samo prijateljski posjet, već se raspravljao o svim temama o kojima će se razgovarati i u bliskoj budućnosti", zaključio je Scholz.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 12:48