OTKRILI IZVORI

Kako se pola Europe našlo u beskrajnom lockdownu: Više cjepiva izvezeno nego što ga je podijeljeno članicama

Izvezeno je 136 milijuna doza od 30. siječnja u 43 zemlje, a Japan je najveći primatelj
 Nicolas Tucat/AFP

Europska unija izvezla je oko 37 milijuna doza cjepiva protiv covida-19 više nego što ih je podijelila među 27 zemalja članica, otkrila su dva izvora za Reuters pozivajući se na podatke iz bloka.

EU je izabrala zajednički pristup nabave cjepiva bloku, a prema podacima Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) distribuirano je gotovo 133 milijuna doza cjepiva među članicama EU.

Usporedno, EU je izvezla 136 milijuna doza od 30. siječnja u 43 zemlje. Japan je najveći primatelj s 52,3 milijuna doza, a slijedi ga bivša članica EU, Velika Britanija sa 16,2 milijuna doza, otkrili su izvori nakon što je Europska komisija predstavila te brojke europskim ministrima u utorak. U prosincu i siječnju izvezeno je još oko 34 milijuna dodatnih doza, pokazuju okvirni podaci EU za te mjesece, čime je ukupan broj izvezenih doza iz Unije oko 37 milijuna veći nego što je podijeljeno među zemljama članicama.

Što se tiče najpodrobnijih podataka dostupnih od 30. siječnja kada je EU uspostavila mehanizam za nadzor protoka cjepiva - Kanada, Meksiko, Saudijska Arabija, Švicarska, Turska, Singapur, Kolumbija i Hong Kong su uz Japan i Britaniju 10 vodećih primatelja izvoza EU.

Vlade EU pod pritiskom su da ubrzaju programe cijepljenja, koji zaostaju za kampanjama Britanije i Sjedinjenih Država zbog kašnjenja pošiljki i sigurnosnih razloga, kako bi stavili pod kontrolu treći val zaraza u bloku s 450 milijuna stanovnika.

Britanija i EU međusobno su se optuživale za "nacionalistički pristup cjepivu" kada je blok predstavio sustav praćenja izvoza kako bi utvrdio zašto ne pristižu ugovorene pošiljke cjepiva, osobito od britansko-švedske tvrtke AstraZenece.

Velika Britanija nije isporučila doze cjepiva EU.

Rascjepkano uvođenje cjepiva u EU natjeralo je ekonomiste da smanje svoja očekivanja o ekonomskom oporavku u eurozoni u ovom tromjesečju.

Blok je ranije ovog tjedna najavio da će isporučiti više od pola milijuna doza cjepiva protiv covida-19 Zapadnom Balkanu do kolovoza kako bi pomogao siromašnijim susjedima i suprotstavio se kineskom i ruskom utjecaju u toj regiji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. rujan 2021 21:13