VAL IZBJEGLICA

Kako se Poljska nosi s krizom: Svaka obitelj koja primi Ukrajince dobiva 10 eura dnevno

Svaki samac koji stigne kao izbjeglica dobiva 120 eura jednokratne potpore, a obitelji 80 eura po članu
 Louisa GOULIAMAKI/AFP

Od početka ruske agresije do 11 sati u ponedjeljak, u Poljsku je ušlo 1,085.000 izbjeglica iz Ukrajine, uglavnom žene i djeca. Poljska se, saznajemo od Bartosza Marcinkowskog, načelnika Političko-ekonomskog odjela Veleposlanstva Republike Poljske u Zagrebu, dobro snalazi u ulozi kriznog domaćina. Svjesni su, kažu, da će broj izbjeglica svakim danom i dodatno rasti.

Dio izbjeglica smještaj je pronašao kod rodbine, jer u Poljskoj je i dosad živjelo više od milijun Ukrajinaca, a veliki je broj smještaj pronašao kod Poljaka koji na Google Mapsu označavaju mjesta sa slobodnim krevetima.

- Na karti Europe Poljska zapravo nije vidljiva, cijela je prekrivena pribadačama i obavijestima o pomoći. U Poljskoj nije uspostavljen nijedan izbjeglički kamp - kažu iz veleposlanstva. Među izbjeglicama je zasad 400.000 djece. Za ukrajinske su mališane domaćini već osigurali besplatne jaslice i vrtić, jednako državne i privatne, a mogu se odmah upisati i u školu.

- Roditelji ih u bilo kojem ih trenutku mogu upisati u školu. Prije tjedan dana bilo je upisano 2700 ukrajinske djece. U odnosu na broj djece među izbjeglicama, postotak je mali, ali jasno nam je da se djeca prvo moraju odmoriti i osloboditi traume vezane uz bijeg iz vlastite zemlje. Stvaraju se stotine pripremnih jedinica za djecu koja ne znaju poljski, a pokrenuta je i besplatna nastava poljskog jezika. Napravljeni su popisi učitelja koji znaju ukrajinski i ruski, kao i popisi volontera koji mogu pomoći u školovanju svojih sunarodnjaka iz Ukrajine.

Ministarstvo obrazovanja također je dodijelilo 180 milijuna PLN (oko 36,5 milijuna eura) za dodatne psihološke i pedagoške nastave. Poljska također priprema informatičku podršku za djecu koja će biti udaljena iz Poljske i sudjelovati u ukrajinskom obrazovanju. To se uglavnom odnosi na djecu iz zapadne Ukrajine, gdje vojne operacije nisu toliko intenzivne i gdje je aktivno učenje na daljinu – kaže. Izbjeglice iz Ukrajine u Poljskoj imaju i besplatnu zdravstvenu skrb, u jednakom omjeru kao i Poljaci, a od 7. ožujka posebnim su aktom koji je izglasala Vlada ostvarili i pravo na rad.

- Cilj je osigurati ljudima normalan život, a i Poljskoj treba na tisuće radnika – govori načelnik u Veleposlanstvu. Poljska će izbjeglicama isplatiti jednokratnu potporu- za samca 120 eura, a obiteljima 80 eura po članu - a po djetetu mlađem od 18 godina mjesečna je potpora 120 eura. Zakon predviđa stvaranje rezerve za posebne namjene u iznosu od 8 milijardi PLN (1,6 milijardi eura). Predviđamo financijsku potporu ne samo za izbjeglice iz Ukrajine nego i za poljske građane koji pružaju utočište izbjeglicama - potporu u iznosu od 10 eura dnevno u razdoblju od 2 mjeseca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:21