PIŠE INOSLAV BEŠKER

Kako se rimski prosvjed protiv covid potvrda pretvorio u fašističke juriše na sjedišta vlade i sindikata

Manifestacije su u subotu održane u više talijanskih velikih gradova, a najbrojnije u Milanu i, osobito, Rimu
Prosvjed u Rimu
 Afp

Fašistički juriši na sjedišta vlade i sindikata u Rimu iznenadili su u subotu uvečer policiju koja nije uspjela obraniti sjedište Talijanske opće konfederacije rada (CGIL) i koja je u večernjem "prime timeu" grčevito držala liniju južne bojišnice na samo nekoliko metara od ulaza u Palaču Chigi, sjedište Predsjedništva vlade.

Talijanski fašisti. predvođeni bukačima i nasilnicima iz organizacije Forza Nuova (Nova snaga), preuzeli su inicijativu u manifestacijama protiv cijepljenja, potvrdâ o imunosti, te obaveze korištenja tih potvrda za ulaz na radna mjesta počev od sljedećeg petka. Među njima je bio i Giuliano Castellino, vođa Forze Nuove.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca

Manifestacije su u subotu održane u više talijanskih velikih gradova, a najbrojnije u Milanu i, osobito, Rimu. U Metropolitanskome glavnom gradu, kako se pompozno naziva proširena Rimska općina, prosvjednici su – ne pitajući dozvolu okupljanja – u subotu popodne zauzeli prostranu rimsku Piazzu del Popolo, improvizirajući prosvjed sjedenjem (sit-in). Rimska Policijska uprava (Questura), u stalnom kontaktu s ministricom unutrašnjih poslova Lucianom Lamorgese, dala se povući za nos tim miroljubivim početkom.

Kada su prosvjednici, predvođeni notornom fašistima, gruhnuli niz Corso prema sjedištima vlade i Zastupničkog doma, na putu su zatekli samo tri oklopna policijska vozila i nedovoljan broj interventnih policajaca.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca

Dok su se policajci junački angažirali u obrani vlasti i njenih simbola, druga grupa napadača krenula je lateralno niz Corso d'Italia, provalila u sjedište CGIL, devastirala urede i inventar, dok je sami radnici nisu suzbili i izbacili, manji dio njih kroz vrata, veći kroz prozore, u pravoj pravcatoj bitci, ali bez uporabe oružja osim komada namještaja i ponekih zastavnih stjegova.

Tajnik CGIL Maurizio Landini bezrezervno je napadače opisao kao „fašističke skvadriste“. Solidarnost Landiniju i sindikatima te osudu nasilja izrazili su predsjednici Republike odnosno vlade Sergio Mattarella i Mario Draghi. On je provalu fašističkog bijesa nazvao „neprihvatljivim zastrašivanjem“. Ni protiv Draghija manifestanti ne štede uvrede.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca

Policija je onamo, na sjeveroistočnu bojišnicu, prispjela kad je radništvo već razbilo fašiste, jureće podržati svoje kamerate na južnoj i istočnoj bojišnici, niz Corso odnosno Tritonovu ulicu.

Prosvjednici su nadirali izvikujući parole: „Ubojice!“, „Sloboda!“.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca

Policija je uzalud provodila „juriše olakšavanja“, razgonila šmrkovima, prašila suzavcem. Fašisti su im uzvraćali maksipetardama i „topovskim udarima“. Dok su policajci odozgo mlatili pendrecima, dotle su ih fašisti odozdo tetošili udarcima nogu u gojzericama i inoj potežoj obući. Prvo su visoko vili talijanske državne trobojnice, a onda su stjegove s tim barjacima koristili kao poslovične kôce, nastojeći policajcima prebiti ruke s pendrecima. Policija se povlačila „uredno i organizirano“, gubeći teren.

Poprište odlučujuće bitke bila je Piazza Colonna pred Palačom Chigi, gdje su fašisti pokušali ponoviti uspjeh Trumpovih ovogodišnjih bogojavljenskih jurišnika na Kongres USA.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca

Gotovo sve talijanske političke stranke su, naglašavajući pravo građana na manifestiranje svojih stavova, oštro osudile pretvaranje manifestacija u akcije nasilja i razaranja. Iz općeg zbora izdvojio se Matteo Salvini, vođa suverenističke Lige, pitijskom izjavom kojom je zapravo podržao ideale prosvjednika. Možda ga muči bojazan da bi bez toga u drugom krugu djelomičnih lokalnih izbra za osam dana mogao stradati i gore nego je već nagrabusio u prvom krugu.

Snažne osude izrekli su vođe stranaka ljevice i lijevog centra te ministar vanjskih poslova Luigi Di Maio u ime populističkog PoKreta 5 zvjezdica. S desnog centra je nasilnike osudio Antonio Tajani, sada koordinator Berlusconijeva pokreta Forza Italia

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca
.

Jednu od najžešćih osuda izrekla je Giorgia Meloni, šefica postfašističke Braće Italije, sada više jedine nego glavne stranke u oporbi. Meloni se redovito svrstava na stranu snaga reda i poretka. Ona je samo dan ranije istupila povijesnom izjavom: „U DNK Braće Italije nema fašističkih, rasističkih, antisemitskih nostalgija. (…) Za njih tu nema mjesta. (…) Ljevica koristi nostalgičare fašizma kao korisne idiote…“.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca

U Milanu su sukobi oko 5000 manifestanata s policijom kulminirali u tučnjavi kod Glavne željezničke stanice.

image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca
image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca
image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca
image
Prosvjed u Rimu
Riccardo De Luca
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 22:03