TEKTONSKI POREMEĆAJI

KAKO SE U 5 GODINA PROMIJENILA SLIKA GLOBALNIH ODNOSA 'Na 70. obljetnicu Dana D negodovali smo zbog Obame, nismo ni slutili što nas čeka'

Iskrcavanje u Normandiji
 REUTERS

Za dokaz koliko su se zapadna politika i transatlantski odnosi promijenili, ne treba gledati dalje od proslave 75. godišnjice savezničkog iskrcavanja u Normandiji idući tjedan.

Prije pet godina, na 70. godišnjici, tadašnji američki predsjednik Barack Obama stigao je u Francusku kako bi svojim saveznicima održao dirljiv govor, posvetu zajedničkoj im žrtvi i sudbini u Drugom svjetskom ratu.

Njegovi su ga republikanski protivnici tada žestoko kritizirali jer je na jednoj od svečanosti snimljen kako žvače nikotinsku žvakaću gumu u očitom pokušaju da suzbije svoju tadašnju ovisnost o cigaretama.

Počevši od srijede, američki predsjednik Donald Trump nazočit će u Britaniji i Francuskoj dvodnevnom obilježavanju 75. godišnjice najveće invazije u povijesti, početku oslobađanja Europe od nacista.

"Nije to isti svijet", kaže bivši francuski diplomat, sada politički analitičar Francois Heisbourg.

I dok su se svojedobno neki europski lideri međusobno potiho žalili da je Obami Europa nisko na listi prioriteta, ni slutili nisu da bi neki budući američki predsjednik mogao aktivno potkopavati Europsku uniju.

U usporebi s Trumpom, koji se raduje brexitu, ne krije da ne voli europsko integriranje i ponižava europske čelnike, Obamina guma za žvakanje čini se kao nepristojnost iz neke druge ere.

Heisbourg najavljuje da će svi tjeskobno čekati da svečanosti završe, strahujući kakvu će bujicu potom Trump proizvesti na Twitteru.

"Trump se 'potrudio' da ga svi vide u tom svjetlu i oni ga tako i vide".

Analitičar Jeremy Shapiro iz Europskog vijeća za vanjske poslove kaže da unatoč svemu odnosi Europe i zapadnih saveznika "nisu katastrofalni".

"Oni i dalje žele biti saveznici, ali nema više onog osjećaja dijeljenja zajedničke sudbine koja ih je prije 75 godina okupila na normandijskim plažama", rekao je.

Nema Putina

Obilježavanje 75. godišnjice Dana D, 6. lipnja 1944., kada se 150 tisuća savezničkih vojnika iskrcalo u sjevernoj Francuskoj, počinje u srijedu ujutro.

Kraljica Elizabeta II. predvodit će ceremoniju u Portsmouthu, u južnoj Engleskoj, na kojoj će biti britanska premijerka Theresa May, francuski predsjednik Emmanuel Macron, kanadski premijer Justin Trudeau, njemačka kancelarka Angela Merkel i Trump, koji dva dana ranije stiže u državni posjet Britaniji.

Tisuće brodova isplovilo je prije 75 godina pod okriljem noći iz Portsmoutha na početku invazije, a britanski dužnosnici kažu da će obilježavanje toga događaja biti vojni spektakl kakav se rijetko viđa. Sudjelovat će 26 zrakoplova RAF-a i 11 britanskih vojnih brodova.

U četvrtak se povorka državnika seli u Francusku, u blizinu pješčanih plaža gdje je savezničke vojnike dočekala kiša metaka i topničkih granata. Samo prvi dan iskrcavanja izginulo ih je više od 10 tisuća.

Ondje neće biti ruskog predsjednika Vladimira Putina, koji je bio pozvan na 70. godišnjicu, 2014., iako su se te godine njegovi odnosi sa Zapadom strmoglavili zbog slanja ruske vojske u istočnu Ukrajinu i pripojenja Krima.

"Te 2014. loši odnosi s Rusijom dali su nešto oko čega se saveznici opet mogu ujediniti", kaže Heisebourg.

Ruski čelnik, čija je vlada sustavno pomagala izboru Donalda Trumpa 2016., kako to piše u izvješću posebnog istražitelja Roberta Muellera, ovaj put nije dobio pozivnicu.

Macronova nada

Europski čelnici i Trump ne slažu se oko mnogo pitanja i bilo koje od njih moglo bi uzrokovati napetosti čak i na ovim svečanostima. Radi se o mogućem nametanju američkih carina na europske proizvode, neslaganju oko klimatskih promjena, vojnih proračuna, politici prema Iranu i o ratu u Siriji.

"Veliki je rizik da će Trump iskoristiti svečanosti kako bi sve podsjetio na europsku ovisnost o SAD-u kada je u pitanju sigurnost i obrana", misli Heisbourg.

Izvor blizak francuskom predsjedniku kazao je da se Macron nada da će u Normandiji imati priliku premostiti neke probleme u odnosima s Washingtonom.

"To je dobra prilika da se proslavi zajednička pobjeda i približe neka stajališta", rekao je izvor.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 15:11