VIKTOR VEKSELBERG

KAKO SE U CENTRU AFERE ZBOG KOJE STREPI TRUMP NAŠAO ČOVJEK KOJI JE RAZGRANAO BIZNIS I U RH Vlasnik našeg čuvenog hotela postao prijetnja Bijeloj kući

Viktor Vekselberg
 Arhiva

Michael Avenatti, odvjetnik Stormy Daniels koja tvrdi da joj je Michael Cohen, odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, isplatio 130.000 dolara da ne govori o njihovu seksualnom odnosu, objavio je kako je Cohen primio 500.000 dolara od tvrtke povezane s ruskim oligarhom.

Novac je isplaćen od siječnja do kolovoza prošle godine na račun njegove paravan tvrtke, a uplatu je obavila kompanija Columbus Nova koja je pod kontrolom ruskog oligarha Viktora Vekselberga, istog onog koji ima nekretnine u Hrvatskoj (vlasnik je dubrovačkog hotela Belvedere) i blizak je ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu, a prošli je mjesec stavljen pod sankcije američke vlade.

Njega je ispitao tim posebnog istražitelja Roberta Muellera kad je početkom ove godine privatnim zrakoplovom sletio u New York. Nije poznato što je iznio istražiteljima, ali CNN tvrdi da je ispitivan o isplatama Trumpovu odvjetniku.

U igri i nećak

A tu je i dodatni element: formalni vlasnik Columbus Nove je Andrew Intrater, Vekselbergov nećak koji ima američko državljanstvo. On je Trumpovoj inauguracijskoj kampanji i Republikanskoj stranci donirao ukupno 300.000 dolara. Inače je ta tvrtka bitno suzdržanija u donacijama: 2008. je za predsjedničku kampanju demokrata Billa Richardsona dala 1200 dolara, a Zakladi Clinton je donirala između 50 i 100 tisuća dolara.

CNN navodi još jednu moguću povezanost Vekselberga i Trumpove predsjedničke kampanje. On je od 2007. pa od ožujka 2012. godine bio dioničar i član Upravnog odbora aluminijske kompanije Rusal koju je kontrolirao Oleg Deripaska. A taj je oligarh, također blizak Putinu, koji je imao razgranate poslove u Crnoj Gori dok ga odande nije potjerao sadašnji predsjednik Milo Đukanović, istodobno s Vekselbergom stavljen pod američke sankcije što je njegovu već posrnulu kompaniju dovelo u teške probleme.

Tu je i Manafort

Za Trumpov je problem važnije što je Deripaska imao poslovne veze s prvim šefom predsjedničke kampanje Paulom Manafortom protiv kojega je već podignuta optužnica. Deripaska je čak podigao tužbu protiv Manaforta. I još jedan element koji otkriva CNN: tvrtka Lamesa Investments, pod kontrolom Vekselbergove kompanije Renova, preuzela je značajan udjel u Bank of Cyprus u isto doba kad je Wilbur Ross, tada privatni investitor, uložio u tu banku. Ross je ministar trgovine u kabinetu Donalda Trumpa.

Konačno, Vekselberg je bio na večeri u Moskvi u prosincu 2015. godine zajedno s umirovljenim američkim generalom Michaelom Flynnom koji je poslije postao Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost, ali je morao dati ostavku zato što je neovlašteno kontaktirao tadašnjega ruskog ambasadora Sergeja Kisljaka u razdoblju od izborne pobjede do inauguracije. A ni ona nije prošla bez ovog milijardera koji se obogatio na ruskoj nafti i plinu: u siječnju 2017. godine bio je ondje, a New York Times je objavio kako mu je ulaznicu dao nećak Intrater.

Cohenovoj tvrtki Essential Consultants, preko koje je isplatio novac Stormy Daniels (prije nego što je stigao Vekselbergov novac) - a za koji je Rudolph Giuliani izjavio da je poslije podmiren s Trumpova osobnog računa - stigle su i druge uplate. Među njima su 400.000 dolara od švicarske farmaceutske tvrtke Novartis (Trump je bio rekao da će napraviti velik pritisak na farmaceute kako bi smanjili cijene, ali od tog obećanja ništa) i 200.000 od telekomunikacijskog diva AT&T (koji želi odobrenje za spajanje s Time Warnerom). Obje su tvrtke potvrdile da su obavile uplate i da je riječ o poslovnom odnosu.

Veza istraga

Preko Essential Consultantsa je neposredno prije izbora pa do siječnja ove godine, kako prenosi The New York Times, prošlo ukupno četiri milijuna dolara. Američki mediji sada otvoreno povezuju dvije istrage protiv predsjednika Trumpa: onu o dosluhu Trumpove kampanje s Rusijom te saveznu istragu protiv Cohena kojemu je obavljen pretres stana i ureda. Ugledni tjednik The Atlantic ističe da je “Avenatti povezao točke u jednom tweetu”.

Dio analitičara Trumpovu odluku o izlasku iz iranskoga nuklearnog programa tumači kao nastojanje da skrene pozornost s ovog skandala koji je postao ozbiljnija prijetnja čak i od veza njegova zeta Jareda Kushnera s ruskim ulagačima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 20:32