SVE KAO NARUČENO

Kako se Vučić opet osokolio: Kurtijev ‘faux pas‘ sjeo je poljuljanom režimu kao kec na desetku

Vučiću je samo ovo trebalo. Naime, ovo njega vraća u život jer skreće pažnju s antirežimskih prosvjeda, a ne da ga dodatno ugrožava

Prizori sukoba na Kosovu; Aleksandar Vučić; Albin Kurti

 Afp/Profimedia/

Ponovno se zakuhalo na sjeveru Kosova. Ponovno nasilje, barikade, suzavac, sukobi, pucnjava. Sve kao naručeno. Kriza koja je, došlo "kao kec na desetku" u ovom delikatnom trenutku za režim Aleksandra Vučića. Naime, zadnjih tjedana, nakon stravičnih i tragičnih masakara u beogradskoj osnovnoj školi Vladislav Ribnikar i u okolici Mladenovca, koji su potakli najveće antirežimske prosvjede u zadnjih nekoliko godina, Aleksandra Vučić bio je u Knockdownu.

Režim se zaljuljao pod pritiskom spontanog građanskog otpora, ali onda mu je svjesno ili nesvjesno (ne) očekivano pojas za spašavanje bacio njegov arhineprijatelj kosovski premijer Albin Kurti.

image
-/Afp

Zadnji događaji na sjeveru Kosova, koje provučićevski mediji, još dodatno raspiruju, pomogli su Vučiću da se pribere te da skrene pozornost s prosvjeda, na njegovu omiljenu temu - spašavanje Srbije i "požrtvovne borbe" za Srbe na Kosovu. Naime, dok su albanski autoprijevoznici s Kosova u Beograd prevozili sendvič-mitingaše, Kurti je pokušao, silom, instalirati u općinama sa srpskom većinom lokalnu vlast sa zadnjih izbora na kojima je izašlo manje od 4 posto glasača.

Podsjetimo, Vučić je naredio svim srpskim predstavnicima da napuste lokalne organe vlasti na tom području, Kurti je organizirao onda izbore i sve se pretvorilo u farsu koja sliči na dogovor.

image
-/Afp
image
-str/Afp

Apsurd je da su Srbi, koji kao ne priznaju Kosovo kao neovisnu državu, uvijek sudjelovali na tamošnjim izborima, a sada odjednom to ne žele, ali ne prihvaćaju ni novoizabranu vlast, koja je izabrana s apsurdnom izlaznošću. Vučić je to jedva dočekao, počelo je odmah s blokadama i nemirima, te su antivučićevski prosvjedi odmah pali u drugi plan, a prorežimski mediji vješto su odmah dohvatili mantru da su oni koji bi se sada usudili prosvjedovati, naravno - izdajnici i "prodaju Kosovo". Nasilje na sjeveru su osudili NATO, šef misije EU na Kosovu, članice Kvinte, ambasadori SAD i Britanije, ali Vučić im sada "čita bukvicu", jer se sada malo pribrao.

Takvu podršku od strane Kurtija nije očekivao (ili možda jest), a ovaj svojim potezom pokazuje da je napravio veću grešku u koracima. Ovo nasilje dalo mu je mogućnost da se trgne, jer je to njegov uobičajeni politički habitus i način funkcioniranja.

image
-/Afp
image
Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Vučić se osjeća ponovno osokoljen, što se vidjelo po njegovom zadnjem nastupu na televiziji povodom događaja na Kosovu. On misli, odnosno uvjeren je da će mu ova situacija pomoći, u prvom redu kod kuće da primiri prosvjede koji su mu opasno pokucali na vrata. Albin Kurti je svakako napravio politički "faux pas", ako je to tako onda nije dorastao situaciji, a ako je to učinio svjesno onda pokazuje i nesposobnost. Vučiću je samo ovo trebalo. Naime, ovo njega vraća u život, a ne da ga dodatno ugrožava. Loša procjena. Dakle, Vučić je iskoristio Kurtijev volej da (vidjet ćemo koliko će to biti efikasno) ublaži svoj poljuljani status u sudačkoj nadoknadi. Svi srbijanski mediji sada vrte samo Kosovo i ugroženost Srba te odlučan stava Vučića, koji je izveo performans i podigao borbenu gotovost srpske vojske. No, i to je kako znamo tek lakrdija, jer on to radi stalno, a zna se da srpska vojska, prema Kumanovskom sporazumu, ne smije, ne samo na Kosovo, nego ne smije ni blizu kosovske granice.

image
-/Afp

Sjetimo se da je ranije, kada je Vučić teatralno posezao za tim, uvijek iz NATO-a dobivao upozorenje da ne provocira jer riskira sukob s NATO-om ili njihov dodatni angažman na Kosovu. No, kako god bilo, nova eskalacija sukoba na sjeveru Kosova, samo odgađa i oteže daljnji dijalog u Bruxellesu, a sada pomaže Vučiću, da makar, na kratko, a možda i na duže, otupi ili razvodni prosvjede koji su ga, po prvi put, ozbiljno ugrozili. Vučić će i dalje jašiti na novoj eskalaciji na Kosovu, ali pitanje je koliko će mu to stvarno pomoći da odvrati nove najavljene prosvjede protiv njegovog režima jer ga nasilje na Kosovu spašava od eskalacije krize na domaćem terenu.

Srbija ulazi u turbulentno razdoblje, a Vučić je dobio određeni intermezzo. No, teško je povjerovati da ovim novim napetostima na sjeveru Kosova može potpuno skrenuti pažnju s unutarnje krize režima, što bi on htio.

Zahtjeva osnivanje Zajednice srpskih općina. No, u tom zalaganju za ZSO, (Kurti bi to riješio po "hrvatskom modelu" prava srpske zajednice u Hrvatskoj, a Vučić bi radije novu Republiku Srpsku) Vučić i nesvjesno zapravo priznaje da je Kosovo neovisno, kada traži autonomiju za tamošnje Srbe, premda stalno govori da ne priznaje Kosovo kao zasebnu državu i smatra ju i dalje dijelom Srbije. Što će ti onda ZSO, odnosno autonomija, ako je to dio Srbije!? No, naravno ovo je tek ironična opaska, jer je i Vučić svjestan da je Kosovo ono što jest - neovisna država, a nikakav dio Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2023 06:52