FENOMEN

Kako su kineske penzionerke mjesecima izluđivale susjede: ‘Ovdje je nemoguće živjeti!‘

Procjenjuje se da u ovom fenomenu sudjeluje čak 100 milijuna starijih žena
Kineskinje treće životne dobi
 EyePress News/EyePress/ AFP

One su žene srednje i treće životne dobi. Sastaju se u ranim jutarnjim satima ili predvečer na trgovima i u parkovima gusto naseljenih kineskih gradova. Navinu glasnu muziku i počnu plesati, prenosi The Guardian.

Fenomen rasplesanih Kineskinja počeo je predstavljati stvarni problem za javni red i mir raznih kineskih gradova. No problem je teško riješiti jer se mnogi boje suočiti sa spomenutim plesnim skupinama.

Ovaj je neobični problem građane bacio u potragu za rješenjem. I rješenje je nađeno. Uređaj koji na udaljenost onemogućuje rad zvučnika.

- Napokon tišina. Dva su dana mislile da im zvučnik ne radi - hvalio je jedan komentator na Taobaou, kineskoj verziji eBayja, uređaj, a drugi se nadovezao:

- Ovo je fantastičan izum. To nije samo proizvod, to je pokretač socijalne pravde!

Procjenjuje se da u ovom fenomenu sudjeluje čak 100 milijuna starijih žena. Osim što plešu zajedno, one zajedno obavljaju i razne druge aktivnosti. Zajedno kupuju, investiraju, putuju. Ovo je više od aktivnosti u kojima sudjeluju. Budući da su u mirovini, a njihova djeca žive vlastite živote, to je način na koji se povezuju, uspostavljaju prijateljstva i socijaliziraju. Ova je pojava dobra za društvo u cjelini jer pozitivno utječe na zdravlje starijih žena, a time posredno smanjuje troškove u zdravstvu, pišu The Guardian i South China Morning Post.

Ipak, grupno plesanje na trgovima nije bezazleno. ¨ Plesačice¨ redovito navijaju preglasnu glazbu ne misleći na okolinu. Neke su i pomalo agresivne pa su zabilježeni slučajevi svađa sa sportašima koji igraju košarku ili pak nogomet jer su ih Kineskinje pokušale potjerati sa sportskih igrališta, što je znalo rezultirati i intervencijama policije i privođenjima.

U pokušaju da suzbiju ovaj problem, vlasti su donijele i regulative koje dozvoljavaju policiji da novčano kazni one koje remete javni red i mir, no još nije pronađeno pravo rješenje za ovaj izazov.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 05:53