NEVJEROJATNO

Kako su nestali miljuni: Avioni vrijedni pola milijarde dolara završili su kao - otpad!

U 15 godina SAD je potrošio oko 8,6 milijardi dolara na akcije protiv narkotika, a uzgoj maka i opijuma dosegnuo je vrhunac 2017. godine
 -/AFP

Kako su Amerikanci uspjeli utući milijarde u Afganistan? Naoružavajući i opremajući afganistansku vojsku i policiju, gradeći institucije i uspostavljajući strukture koje su trebale očuvati mir i nakon povlačenja američkih trupa, SAD su utrošile više od 1 bilijun dolara. Većinu tog novca potrošila je sama američka vojska, piše agencija Bloomberg.

Američki Kongres osnovao je posebnu komisiju koja je 13 godina analizirala uspjehe i neuspjehe američke misije u Afganistanu, pokušavajući kontrolirati na što se baca novac američkih poreznih obveznika. Ratovi su uvijek rupa bez dna, ali pitanje je ipak na što bacate novac.

Američko nadzorno tijelo, odnosno Specijalni glavni inspektor za obnovu Afganistana (Sigar) detektirao je nekoliko katastrofalnih financijskih odluka.

Za 32.000 dolara

Na prvom su mjestu avioni vrijedni 549 milijuna dolara, prodani kao otpad. Amerikanci su afganistanskim zračnim snagama namijenili 20 obnovljenih zrakoplova G222 s dvostrukom turbinom, talijanske proizvodnje.

No, zbog lošeg održavanja na zračnoj luci u Kabulu, 16 aviona ostalo je neupotrebljivo. Na kraju su ponuđeni na prodaju u staro željezo, po cijeni od 32.000 dolara. Nije Amerika samo tako bacila pola milijarde dolara: ministarstvo pravosuđa pokrenulo je istragu, ali su na kraju zaključili da neće pokrenuti nikakav kazneni postupak zbog neuspjelog zračnog programa. Nitko neće odgovarati, milijune je odnio vjetar.

Prilično nerazumljivo zvuči objašnjenje za 28 milijuna dolara za uniforme za afganistansku vojsku. Kad su ih naručili, ispostavilo se da je uzorak na materijalima neprikladan. Službenici Pentagona objasnili su da je dizajn izabrao afganistanski ministar obrane. Ono što su Amerikanci odobrili u lipnju 2017, već godinu dana kasnije ispostavilo se kao neprikladno.

U svibnju 2012. godine Amerikanci su potrošili 500.000 dolara na izgradnju centra za obuku afganistanske specijalne policije u provinciji Logar, ustanovila je nadalje komisija Kongresa. Napravljena je kopija tipičnog afganistanskog sela, kako bi se tu vojnici trenirali za uobičajene vojne akcije pretraživanja i čišćenja terena. No četiri mjeseca nakon dovršetka ispostavilo se da umjetno afganistansko selo prokišnjava, opeke korištene za izgradnju počele su se raspadati.

Važan dio američkih napora je bio osposobiti afganistanske vlasti za rat protiv droge, s obzirom na to da je Afganistan dugo bio najveći svjetski proizvođač opijumskog maka. Trgovina drogom smatra se dodatno destruktivnom jer je to glavni izvor financiranja pobunjeničkih snaga, i time dugotrajni izvor destabilizacije zemlje.

U razdoblju od 15 godina, SAD su potrošile oko 8,6 milijardi dolara na afganistanske akcije protiv narkotika. Rezultat? Porazan, uzgoj maka i proizvodnja opijuma dosegnuli su vrhunac 2017, godine kad je provedena revizija. Prilikom inspekcije, inspektori Sigara napisali su da su proizvodnja i trgovina drogama ostali duboko ukorijenjeni problem.

Nema kantine

Tome treba dodati 3,7 milijuna dolara koliko je Pentagon potrošio za izgradnju kampa za afganistansku vojsku, blizu granice s Turkmenistanom. I ti su objekti izgrađeni, i nikad korišteni. Zašto? Zaboravili su izgraditi kantinu. Bez toga ne može nikako. Za to vrijeme su djeca živjela u blatu.

Njemački državljanin ranjen na putu do zračne luke

Njemački civil pogođen je na putu u zračnu luku u Kabulu, ali nije u životnoj opasnosti i uskoro će izletjeti iz Afganistana, izjavila je jučer glasnogovornica njemačke vlade.

- Talibani u Afganistanu ubili su rođaka novinara Deutsche Wellea tražeći njega, objavila je ta njemačka mreža. Militanti su pretraživali kuću za kućom u potrazi za novinarom, koji sada radi u Njemačkoj, objavio je DW u četvrtak.

Drugi rođak teško je ranjen no ostali su uspjeli pobjeći, rečeno je, bez detalja o incidentu. Glavni ravnatelj DW-a Peter Limbourg osudio je ubojstvo te rekao da ono pokazuje kakva opasnost prijeti medijskim djelatnicima i njihovim obiteljima u Afganistanu.

"Ubojstvo bliskog rođaka jednoga od naših urednika koje su jučer počinili talibani nezamislivo je tragično i svjedoči o akutnoj opasnosti u kojoj su se našli naši djelatnici i njihove obitelji", rekao je.

- Više od 18.000 ljudi odletjelo je iz Kabula nakon što su talibani preuzeli vlast u afganistanskome glavnom gradu, rekao je dužnosnik NATO-a jučer zauzevši se za ubrzanje evakuacije.

Talibani su pozvali na jedinstvo uoči molitvi petkom, prvih nakon njihovog preuzimanja vlasti, te su pozvali imame da uvjere ljude neka ne napuštaju Afganistan u jeku kaotičnih prizora u zračnoj luci, prosvjeda i izvješća o nasilju. U Kabulu je uglavnom mirno, osim u zračnoj luci i oko nje, gdje je od nedjelje ubijeno 12 ljudi, rekli su dužnosnici NATO-a i talibana.

Savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao je u intervjuu za NBC News da je SAD "potpuno fokusiran" na "mogućnost terorističkog napada" skupine kao što je Islamska država za vrijeme evakuacije ljudi. (Ž.T.)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:38