UDAR NA ROSATOM

‘Kako su oni dosad izbjegli sankcije? Pa pogledajte te dokumente, jasno je što rade u Ukrajini...‘

Pismo jednog od šefova Rosatoma iz listopada 2022. govori o sastanku s ministarstvom obrane i predstavnicima ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Generalni direktor Rosatoma Aleksej Likačev 

 

 Alexey Savransky/Afp

Velika ruska državna kompanija Rosatom, koja kontrolira oko 30 posto svjetskog tržišta obogaćenog urana i 17 posto tržišta goriva za nuklearne elektrane, dosad je ostala izuzeta od zapadnih sankcija protiv ruskih kompanija i oligarha. No sada su se javile optužbe da podupiru rat u Ukrajini, pa se zbog toga traži da se i oni nađu pod sankcijama, javlja Washington Post.

Rosatom gradi 23 nuklearne elektrane širom svijeta. Rosatom je nudio i Hrvatskoj izgradnju nuklearke.

Washington Post piše da raspolažu dokumentima da je ruski državni nuklearni konglomerat opskrbljivao rusku vojnu industriju tehnologijom i sirovinama za raketno gorivo.

Pismo jednog od šefova Rosatoma iz listopada 2022. govori o sastanku s ministarstvom obrane i predstavnicima ruskog vojno-industrijskog kompleksa.

Na sastanku su bili predstavnici vojnih tvornica Almaz-Antej, proizvođača raketnih sustava; NPK Tekhmaš, koji proizvodi nevođene bombe i višecjevne raketne bacače, Visokotočnije Kompleks, koji proizvodi rakete Iskander; NPO Splav, koji proizvodi raketne bacače Uragan koji ispaljuju kazetne bombe, te nekoliko drugih proizvođača aviona, oklopnih transportera i tenkova. U EU radi 18 nuklearnih elektrana koje je projektirala Rusija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 09:19