BITKA ZA DONBAS

Kako su se Rusi ipak doveli u red na ukrajinskoj bojišnici: ‘Prešli su na taktiku kotlova‘

Ruskim naporima pomaže i kraći opskrbni put preko obližnje granice s Rusijom, kao i gusta mreža željezničkih pruga u Luhansku

Granatiranje Lisičanska u Luhanskoj oblasti

 Aris Messinis/Afp

Nakon nekoliko tjedana zastoja, ruska je vojska, čini se, napokon pronašla način kako napredovati u Donbasu - intenzivnim granatiranjem nesofisticiranom artiljerijom zbog čega su se iscrpljeni ukrajinski branitelji morali povući, piše Guardian.

Volodimir Zelenski rijetko govori o broju žrtava, no prošle je nedjelje ipak kazao kako u Donbasu na prvoj crti 'pogiba između 50 i 100 ukrajinskih vojnika', što bi moglo značiti i do 3000 mjesečno u ovom jezivom ratu iscrpljivanja. Ranjenih obično bude tri ili četiri puta više, što su ozbiljni gubici za ukrajinske trupe kojih je, prema procjenama, u Donbasu prije rata bilo oko 30.000 - iako je u međuvremenu njihov broj povećan zbog mobilizacije.

- Ruske snage su približavanjem gradu Severodonjecku i okolnim selima osvojile više prostora prošli tjedan nago u svim naporima u svibnju, priopćio je Institut za ratne studije.

- Granatiranje Severodonjecka se eksponencijalno povećava, kazao je Serhij Hajdaj, guverner Luhanske oblasti koja je sada 95 posto pod kontrolom Rusa. Procjenjuje da u napadu na grad sudjeluje oko 10.000 ruskih vojnika s 2.500 komada oružja i opreme.

Promjena taktike

Rusko napredovanje nije dramatično, ali ocrtava novu taktiku. Napustili su pokušaje okruživanja ukrajinskih snaga u Donbasu, što je uključivalo i neuspješan prelazak rijeke prošli mjesec. Umjesto toga sada su se usredotočili na manja okruženja - odnosno 'kotlove' - i koncentraciju na Severodonjeck.

To je potvrdio i vojni čelnik samoproglašene proruske republike Donjeck Eduard Basurin, koji je kazao kako su ruske snage počele s manjim okruživanjem ukrajinskih snaga kako bi onemogućile pristup logistike i pojačanja, umjesto da ih pokušavaju opkoliti u većem krugu.

Ruskim naporima pomaže i kraći opskrbni put preko obližnje granice s Rusijom, kao i gusta mreža željezničkih pruga u dijelovima Luhanska koje su ruske snage okupirale 2014. Osim toga, stalno stižu i dodatne snage prethodno zauzete neuspješnim pokušajima zauzimanja Kijeva.

Promjena se dogodila nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin zadužio generala Aleksandra Dvornikova da vodi borbu. Zloglasni 'koljač iz Sirije' zapovijedao je i motoriziranom divizijom koja je razorila Grozni kasnih 90-ih. Dvornikov je istu taktiku sada primijenio i u Ukrajini.

Nick Reynolds, stručnjak za kopneno ratovanje iz think tanka RUSI, što je engleska kratica za Kraljevski institut ujedinjenih službi (Royal United Services InstituteI), kaže kako su Rusi preorijentirali svoje operacije prema 'ostvarivanju skromnijeg cilja', što im dopušta zauzimanje manjih sela poput Popasne i Rubižnje, iako, kako kaže, ruske snage i dalje 'ne briljiraju na terenu' te se oslanjaju na artiljeriju.

Nervoza u Kijevu

No, drugi u to nisu uvjereni. Nervozni Kijev i dalje apelira na Zapad da pošalje još moćnije oružje. Prošli put su tražili dalekometni višeraketni sustav M270. No, nakon nekoliko tjedana natezanja, čini se da je SAD spreman poslati oružje, nakon što su to neko vrijeme odbijali.

M270 dolazi u nekoliko verzija i može lansirati rakete dometa većeg od 165 km, dok britanska verzija istog sustava ima domet od 80 km. No, oba sustava su daleko bolja i moćnija od onoga čime Kijev trenutno raspolaže i to bi bio značajan dodatak arsenalu Ukrajine.

Na pitanje što je Ukrajini u ovom trenutku najpotrebnije, zastupnica u ukrajinskom parlamentu Kira Rudik kazala je da im je najviše potrebno oružje te dodala kako njezina zemlja i Zapad nikako ne smiju podcijeniti Rusiju samo zato što sve do ovog tjedna nisu ostvarili neki značajan napredak u Donbasu.

Rudik kaže kako svaki dan razgovara s ukrajinskim vojnicima na prvoj crti bojišnice. No najveći je problem, kazala je, to što će biti potrebno barem dva mjeseca, ako ne i više, da obećano oružje Zapada stigne, što Rusiji sada daje određenu taktičku prednost.

Glavni problem Ukrajine je taj što, iako su u prvoj fazi tromjesečnog rata odbili napade na Kijev i Harkiv, ipak nisu uspjeli vratiti teritorij koji su Rusi osvojili na jugu i istoku.

Ekonomski slom

To znači da je pretrpjela ljudske i ekonomske gubitke daleko veće od Rusije. Zbog borbi je raseljeno skoro 13 milijuna ljudi, prema procjenama UN-a. Smatra se da će ekonomija doživjeti pad od 45 posto ove godine, kazala je Svjetska banka, a zemlja ima i problema s likvidnošću. Strateški važne žitarice - od čega se 99 posto prevozi preko sada blokiranih luka na Crnom moru - leže u silosima gdje im prijeti opasnost od truljenja.

U međuvremenu, iako su Rusima trebala tri mjeseca da zauzmu Mariupolj, pri čemu su grad potpuno uništili i protjerali dobar dio stanovništva, ovaj su tjedan gradske plaže i luke čistili od mina jer se Moskva nada da će ponovno otvoriti grad te preko njega provoziti zalihe na okupirani jug zemlje.

Prijetnja za Ukrajinu je i zamor Zapada ili gubitak jedinstva, osobito ako se rat oduži i na iduću godinu. Zemlje koje su tradicionalno manje neprijateljske prema Rusiji mogle bi prihvatiti prijedlog veterana diplomacije Henryja Kissingera, koji je na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu ovog tjedna rekao da bi trebalo razmotriti teritorijalne ustupke Rusiji kako bi se okončale borbe.

Postoje znakovi da je Rusija zadovoljna trenutnim tempom. Ministar obrane Sergej Šojgu ustvrdio je u utorak da se ofenziva usporava 'namjerno kako bi se izbjegle civilne žrtve', a iako postoji mnogo dokaza o stradanjima civila uslijed ruskog granatiranja, to također sugerira da je Rusija spremna za duži rat.

Phil Osborn, bivši šef britanske obrambene obavještajne službe, rekao je da je vojna situacija takva da Ukrajini treba pomoći koliko god se može.

'Zapad mora stalno biti usredotočen na Ukrajinu i biti spreman na bol. Putin računa da će na Zapadu biti sve više ometanja (pogledajte samo kako se vijesti mijenjaju i kako 'razumni' glasovi sugeriraju Zelenskom da pristane na teritorijalne ustupke), te da ima više strpljenja od Zapada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 04:32