POVIJESNI SUDSKI PROCES

KAKO SU ŠEFOVI UBIJALI RADNIKE Jedan se zaposlenik zapalio pred tvrtkom, drugi se ubo u trbuh u dvorani za sastanke, treća se bacila kroz prozor...

 
Didier Lombard
 Eric Gaillard / REUTERS

U rujnu 2009. godine Stephanie Morson (32) bacila se kroz prozor upravne zgrade u Parizu. Radnik od 57 godina ubio se 2011. kad je došao na posao pokraj Bordeauxa. Jedan njegov kolega zapalio se na parkiralištu tvrtke. Žena u Metzu ubila se kad je doznala da su je treći put te godine preselili na novo radno mjesto. Kad su mu rekli da će ga ponovno preraspodijeliti, Yonnel Dervin ubo se u trbuh nasred konferencijske dvorane.

Bivši direktor France Télécoma Didier Lombard je s dva svoja suradnika nedavno osuđen na po godinu dana zatvora. Petorica drugih direktora su oslobođena krivnje. Sedmorici menadžera sudilo se zbog toga što su svojim metodama reorganizacije tvrtke, kojom su htjeli za 22.000 smanjiti broj radnih mjesta, natjerali 35 zaposlenih 2008. i 2009. na samoubojstvo, javlja France24. Optuženi su za moralno, odnosno psihološko zlostavljanje povezano sa samoubojstvima. Prema francuskom zakonu, moralno zlostavljanje čine “često ponavljani postupci čija je namjera ili cilj degradacija radnih uvjeta”, piše biznis magazin Fortune.

Didier Lombard, former CEO of France Telecom, arrives to attend the trial of French group France Telecom, which became Orange in 2013, and its former bosses for
Charles Platiau / REUTERS
Didier Lombard

Suđenje je počelo u svibnju u Palači pravde u Parizu, nakon četiri godine istrage i više od milijun stranica spisa. To je dosad najveći takav slučaj u Francuskoj. Obiteljima žrtava morat će isplatiti tisuće eura odštete (Lombard 15.000 eura), dok će tvrtka, sadašnji Orange, morati isplatiti 75.000 eura.

France Télécom bio je većinski državna kompanija, a onda je privatiziran. Imali su oko 100.000 zaposlenih širom zemlje. Novi vlasnici htjeli su smanjiti broj zaposlenika. Većina radnika imala je ugovore o radu na neodređeno. “Izbacit ću ih ovako ili onako, kroz prozor ili kroz vrata”, rekao je glavni direktor Didier Lombard višim menadžerima 2007., stoji u zapisniku tog sastanka koji je objavio Le Parisien.

Glavna metoda restrukturiranja bila je premještanje zaposlenika na druge poslove, nerijetko u druge gradove. Bivši direktori Télécoma optuženi su da su namjerno stvorili kulturu straha među zaposlenicima i da su ljude izoliranjem, degradiranjem, zastrašivanjem ili premještanjem na radna mjesta u druge gradove i udaljavanjem od obitelji tjerali da daju otkaz.

Direktor Louis-Pierre Wenès dobio je otkaz nakon 24. samoubojstva radnika, 6. listopada 2009. godine. Taj je dan Jean-Paul Rouanet (51), otac dvoje djece, skočio s nadvožnjaka. U oproštajnom pismu optužio je tvrtku. Radio je u uredu pa su ga prebacili u Službu za korisnike da se javlja na telefon. Didier Lombard je smijenjen 2011., a France Télécom se 2013. preimenovao u Orange.

Sud je istraživao jesu li mjere restrukturiranja bile primjerene i jesu li potaknule samoubojstva. Prema optužnici, nije riječ o pojedinačnim postupcima mobbinga, nego namjernom, sustavnom zlostavljanju zaposlenika, osmišljenom na vrhu hijerarhijske ljestvice i dosljedno provođenom. Na suđenju su svi negirali svoju odgovornost: Lombard prihvaća da je restrukturiranje uznemirilo zaposlene, ali odbija ideju da ih je to navelo da se ubiju. Neki od žrtava u svojim su oproštajnim pismima prozvali direktora i druge šefove. Govori se o 60 samoubojstava u tri godine, piše BBC, no konkretno im se sudi za samoubojstvo 19 zaposlenih u 2008. godini, kad je još 12 radnika pokušalo samoubojstvo, a osam ih je dobilo dijagnozu teške depresije.

S Didierom Lombardom sudilo se njegovoj desnoj ruci Louis-Pierreu Wenèsu i šefu Kadrovske službe Olivieru Barberotu: njih su trojica optuženi za psihološko zlostavljanje zaposlenih, a četvorica drugih direktora za sudjelovanje u tome. Pariški tužitelj mu je sudio da je 2007. počeo s provedbom politike koja je uznemirila zaposlene i proizvela raspoloženje u kompaniji koje je izazivalo anksioznost.

Lombard je 2006. objavio plan o ukidanju 22.000 radnih mjesta i premještanju 14.000 radnika, s ciljem povećanja produktivnosti nakon što je tvrtka 2004. privatizirana tako da je udio države pao ispod 50 posto. Od početka privatizacije 1998. France Télécom se riješio 40.000 zaposlenih, u golemoj preobrazbi javne tvrtke kao servisa građana do privatne kompanije koncentrirane na skupljanje profita. France Télécom je 2000. kupio Orange na vrhu booma telekomunikacijskih tvrtki pa je dug tvrtke od 70 milijardi eura zahtijevao dodatne drastične rezove.

Francuska ima jako zakonodavstvo koje štiti stalno zaposlene, i visoku stopu samoubojstava. Imaju jednu od najviših stopa samoubojstava povezanih s poslom, oko 400 godišnje. Od velikih kompanija, Renault je također bio pod istragom nakon što su si tri radnika oduzela život.

Istražni sudac rekao je da nisu pod sumnjom poslovne odluke bivše uprave, nego način na koji je kompanija provodila restrukturiranje, prenosi The Guardian. Sindikati su prosvjedovali zbog “nevjerojatnog nasilja” tijekom reorganizacije France Télécoma.

“Svjedočili smo uspostavi sustava institucionalnog zlostavljanja”, izjavio je šef jednog od sindikata Patrick Ackermann. To je dolazilo od vrha tvrtke, ustvrdio je, i spuštalo se do prve razine šefova, s nasiljem koje je vodilo do teških situacija, među ostalim do samoubojstava. Transformacija kroz koju tvrtke moraju proći nije ugodna, branio se Lombard na sudu, to mora biti tako.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:52