MEĐU NAJBOLJIMA SU

Kako su Srbi cijepili sedam puta veći udio građana od nas? Ključ je u kineskom cjepivu

‘Ovo će cjepivo do kraja veljače Srbiji osigurati prvu ili drugu poziciju u cijeloj Europi po udjelu građana cijepljenih protiv covida‘
Cijepljenje Ane Brnabić
 Afp/Afp/Profimedia

U susjednoj Srbiji, u kojoj je barem jednu dozu cjepiva primilo oko 14 posto stanovništva (u Hrvatskoj je, prema istom izvoru, takvih manje od dva posto), većina je, prema dostupnim informacijama, primila kinesko cjepivo Sinopharm, koje nije prošlo postupak pred Europskom agencijom za lijekove (EMA).

Sinopharm je cjepivo protiv covida-19 koje su razvili kineska biotehnološka kompanija Sinopharm, Institut za cjepiva u Pekingu te Wuhanski institut. Cjepivo se zasniva na inaktiviranom koronavirusu tako da više ne može izazvati bolest, što je već poznata i iskušana metoda stvaranja cjepiva.

Treća faza kliničkih ispitivanja provedena je u deset zemalja svijeta, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, Peru, Argentinu, Jordan i Pakistan. Sinopharm je 29. prosinca prošle godine priopćio da cjepivo ima učinkovitost od 79 posto, a dan poslije kineske su vlasti izdale dozvolu za korištenje. Emirati, gdje je studija pokazala da je cjepivo učinkovito 86 posto, odobrili su njegovo korištenje još početkom prosinca.

Početkom ove godine dozvolu za korištenje tog cjepiva izdala je i Srbija u koju je dosad stiglo 1,5 milijuna doza. Cijena cjepiva Sinopharm nije poznata, osim što je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da je "najskuplje" u odnosu na ostale. Prema nekim informacijama koje su objavili mediji na Zapadu, cijena tog cjepiva kreće se oko 40 dolara po dozi. Također, neki izvori navode da je cjepivo Sinopharm dosad primilo više od 16 milijuna ljudi diljem svijeta.

Kao i u slučaju ruskog cjepiva Sputnjik V, Mađarska je postala prva zemlja koja je odobrila cjepivo Sinopharm bez prethodnog zelenog svjetla EMA-e. Mađarska je naručila pet milijuna doza tog cjepiva koje bi trebalo biti isporučeno tijekom iduća četiri mjeseca.

Prvih 550.000 doza cjepiva Sinopharm stiglo je prekjučer u Budimpeštu. Vlada premijera Viktora Orbána nastoji ubrzati program cijepljenja dok kasne isporuke cjepiva zapadnih proizvođača. Dosad je u Mađarskoj cijepljeno tri posto stanovništva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. travanj 2024 03:38