LANČANA MIGRACIJA

Kakva ironija sudbine: Melania je radila upravo ono što je Trump silno želio zabraniti milijunima drugih

Useljenička evidencija po prvi put otkriva put majke Melanije Trump do američkog državljanstva

Amalija i Viktor Knavs bili su česti gosti u Mar-a-lagu kod Donalda, Melanije i Barrona Trumpa

 Smg/Zuma Press/Profimedia

U trenucima u kojima je tadašnja predsjednička administracija Donalda Trumpa provodila oštru migracijsku politiku nastojeći prekinuti putove dobivanja zelene karte ili državljanstva putem drugih članova obitelji, Melania Trump provodila je operaciju ishođenja američkog državljanstva za svoju majku Amaliju Knavs. Drugim riječima, Melania je radila upravo ono što je Trump silno želio zabraniti milijunima drugih. Savezna useljenička evidencija objavljena u ponedjeljak, koju je analizirao Washington post, detaljno prenosi njen put do državljanstva.

Tijekom svog predsjedničkog mandata, Donald Trump je podržavao zakonodavne mjere poput RAISE Acta, čiji je cilj bio ograničiti sponzorske prioritete - dakle mogućnost dobivanja državljanstva na konto člana obitelji koji već jest američki državljanin - na supružnike i malodobnu djecu. Evidencija o useljeništvu pokazuje da je Melania Trump 2008. godine podnijela zahtjev za sponzoriranje svoje majke za legalni stalni boravak, poznat kao zelena karta, i položila je izjavu pod prisegom da će financijski podupirati svoju majku.

image

Sretna obitelj vraća se s golfa u Bijelu kuću predsjedničkim helikopterom - Trump, Melania, Barron, Viktor i Amalija Knavs

Tasos Katopodis - Pool Via Cnp/Mega/The Mega Agency/Profimedia

Knavs, koja je preminula u siječnju u 78. godini, u svojoj je prijavi za useljeničku vizu navela kako je završila srednju školu 1964., pohađala Visoku školu za modni dizajn do 1966. u Sloveniji. Podaci pokazuju da je u trenutku kada je podnijela zahtjev za vizu tečno govorila slovenski te da je "učila engleski". U zahtjevu za državljanstvo stoji da je otišla u mirovinu 1998. godine.

Knavs je redovito posjećivala SAD nakon što se Melania preselila i postala državljanka. Melania Trump stigla je u SAD iz Slovenije 1996. radi manekenske karijere i dobila zelenu kartu oko 2001. godine. Za Trumpa se udala 2005. godine i sljedeće godine dobila sina. Državljanka je postala 2006. godine.

image

Ne, ovo nisu državni velikodostojnici, nego punac i punica tada friškog predsjednika SAD-a

Alex Wong/Getty Images/Profimedia

Evidencija useljenika otkriva da je Knavs postala legalni stalni stanovnik 16. ožujka 2010. Nositelji zelene karte mogu podnijeti zahtjev za državljanstvo SAD-a nakon pet godina. No zapisi pokazuju da je Knavs čekala dulje.

Zahtjev za američko državljanstvo podnijela je u kolovozu 2017., nekoliko mjeseci nakon što je Trump preuzeo dužnost i dok je na sva zvona kritizirao "lančanu migraciju", misleći pod time na proces legaliziranja migrantskog statusa obiteljskim putem.

image

Nakon četiri godine mira, Melania Trump opet je morala izaći iz sjene da podrži kandidaturu svog muža

Giorgio Viera/Afp

U vrijeme kada je trebala položiti test za američko državljanstvo u svibnju 2018., Knavs je živjela u Trump Toweru u New Yorku. Ona nije imala poseban tretman dok je ispunjavala pitanja poput "je li bila povezana s Komunističkom strankom (ne) i bi li nosila oružje za obranu SAD-a (da). Točno je odgovorila na pitanje koji je naziv američke himne. Na pitanje "Što je vladavina prava?" nije imala odgovor.

Knavs je slavila uspješno polaganje prisege državljanstva sa svojim suprugom Viktorom - čija imigracijska evidencija nije javna - 9. kolovoza 2018. u New Yorku, i to - ironijom sudbine - nakon jednog od najgorih debakla Trumpova predsjedničkog mandata. Naime, njegova administracija u to je doba odvajala roditelje migrante od njihove djece na južnoj granici bez plana za njihovo ponovno spajanje. Trumpova administracija tada je priznala da su iz naručja roditelja uzeli više od 2500 djece, neke toliko malene da su ih majke još dojile - i smjestile u prilično neadekvatne kampove u teksaškoj pustinji.

A u to vrijeme, uz pomoć Melanie Trump u SAD je uz Viktora i Amaliju Knavs sasvim legalno ušla i njihova druga kći Ines.

image

Amalija Knavs preminula je u siječnju

Giorgio Viera/Afp/Profimedia
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 09:12