INS ARIHANT

KAKVA NEVJEROJATNA POGREŠKA Neki genij zaboravio je zatvoriti otvor na nuklearnoj podmornici pa izazvao neviđenu štetu zbog prodora vode

 
Ilustracija, INS Chakra
 Indian Navy / Wikimedia / Creative Commons

Indijska prva nuklearna balistička podmornica INS Arihant bila je gotovo deset mjeseci izvan operativne službe zbog prilično nevjerojatne pogreške - netko je zaboravio do kraja zatvoriti otvor, piše Kyle Mizokami za Popular Mechanics.

Zbog propusta anonimnog mornara INS Arihant bio je poplavljen morskom vodom koja je uzrokova toliko štete na opremi podmornice da se morala popravljati gotovo godinu dana. Prilično nezgodno za podmornicu čiji bi arsenal balističkih projektila s nuklearnim bojnim glavama trebao služiti kao jedna grana nuklearne trijade.

Kako piše The Hindu, izvor iz Mornarice Indije tvrdi da je nezatvorenim ostavljen otvor na stražnjoj lijevoj strani podmornice, zbog čega je voda ušla u pogonski dio Arihanta. Ispumpavanje vode te rezanje i zamjena cijevi potom su trajale deset mjeseci. Naime, prema procjeni službenika mornarice neispravne cijevi na tom dijelu broda mogle bi ugroziti ne samo posadu i cijelu podmornicu, nego i njezin nuklearni arsenal.

INS Arihant gradio se u sklopu 2,9 milijardi dolara vrijednog programa, a njegova konstrukcija počela je 2009 .godine. Sedam godina kasnije, u listopadu 2016. podmornica je ušla u redovnu službu Indijske mornarice. Zapravo je riječ o modificiranom dizajnu ruske klase Akula-1, čiji je trup produžen kako bi se napravilo mjesta za projektile K-15 kratkog dometa (do 700 km) i K-4 srednjeg dometa (do 3500 km), koji imaju mogućnost nošenja nuklearnih bojnih glava.

Druga indijska nuklearna balistička podmornica, INS Arighant, zaplovila je prošlog mjeseca, a u planu je izgradnja još tri podmornice u toj klasi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. travanj 2024 16:38