NEZAMISLIVA TORTURA

Kakve to ljude Putin šalje na frontu? Ročnike čeka mučna ‘dedovščina‘, praksa koju je nemoguće iskorijeniti

Ritual je u ruskim vojskama poznat još iz doba Petra Velikog iz 17. stoljeća, a unatoč pokušajima iskorjenjivanja još je prisutan

Parada ruskih vojnika 

 Evgeny Biyatov/Sputnik Via Afp

Suočen s još zlostavljanja, ruski ročnik Artjom Pahotin radije je izabrao smrt. Kap koja je prelila čašu bilo je urezivanje uvredljive riječi na čelo za kaznu jer su ga uhvatili s cigaretom u WC-u vojne barake.

Pahotin je 2018. godine došao služiti obvezni vojni rok u vojarnu u Sverdlovskoj oblasti.

"Ne vjeruj im, majko, ništa što ti budu govorili", napisao je u posljednjoj poruci obitelji. "Ovdje me zlostavljaju, iscrpljuju me psihički i traže od mene novac... Ne znam kako mogu dalje. Žao mi je što se ovako završilo", napisao je u poruci koju je njegova obitelj objavila na lokalnoj televiziji. Dva tjedna nakon incidenta u kojem mu je čelo rezano britvicom, 19. travnja 2018. godine, Pahotin je tijekom treninga okrenuo kalašnjikov prema sebi i okončao agoniju.

Ruski naziv za tu vojničku inicijaciju, u kojoj, kako kažu pristaše "običaja", "dječaci postaju muškarci", a koja je donedavno bila standardni izvannastavni dio obuke ruskih ročnika, jest "dedovščina". Ta je praksa bila uobičajena, a još se događa u mnogim vojskama diljem svijeta. No, prema tvrdnjama nekih, u Rusiji je naročito brutalna.

Postoji od 17. stoljeća kada je Petar Veliki uveo obveznu vojnu službu, a ako je suditi prema riječima voditelja ruskih udruga, vjerojatno neće zaobići mnoge od onih koji su ovih dana u Rusiji primili poziv za vojsku.

Reforma radi iskorjenjivanja "dedovščine" uvedena je 2008. godine, piše Moscow Times, neovisni ruski portal na engleskom jeziku kojemu je od ove godine sjedište u Amsterdamu. Tada je, piše portal, obvezni vojni rok srezan s dvije godine na jednu, a to je izmijenilo upravljačku strukturu i obrazovni sustav unutar vojske.

Stravične brojke

Međutim, ekstremni oblici inicijacije, koju su provodili stariji nad mlađim ročnicima i neki časnici, nastavili su se do otprilike 2012. godine. Tada su učinci reformi postali vidljivi. Međutim, praksa se sporadično nastavila sve do danas i zlostavljanje u obliku silovanja, premlaćivanja i poniženja je dio vojnog treninga.

Ta zlostavljanja često rezultiraju i smrću, pogotovo samoubojstvom dijela mladih muškaraca.

Jedan od ekstremnijih primjera maltretiranja u ruskoj vojsci je slučaj iz 2019. godine. Tada je na ruskom Dalekom istoku 20-godišnji ročnik ubio osam kolega u gradu Gorniju. Rekao je da je to učinio zbog dugotrajnog zlostavljanja.

"Žao mi je što se nisam uspio suzdržati i što sam pribjegao ovom posljednjem, ekstremnom koraku, ali nisam imao drugog izlaza. Nisam mogao izdržati imalo više nasilja", napisao je u pismu koje je javno objavio njegov odvjetnik.

Službenih statistika o inicijacijskim zlostavljanjima ročnika nema, ali neki su mediji objavili podatke da je 2018. godine najmanje 1100 pripadnika oružanih snaga osuđeno zbog zloporabe položaja, a 372 za nasilje.

Aleksander Latinjin, bivši vojnik i odvjetnik, na čelu nevladine udruge Udruženje majki ruskih vojnika, smatra da je to samo vrh ledene sante. "Svaki dan imamo 300 telefonskih poziva, a deset posto su prijave inicijacijskog, grupnog zlostavljanja. Od 20 e-mailova koliko ih svakodnevno primimo, jedan ili dva se odnose na takve prekršaje", objasnio je za Moscow Times.

Među ostalim prigovorima su oni o verbalnom zlostavljanju nadređenih, neadekvatnom liječenju i uniformama.

U Rusiji svi vojno sposobni muškarci moraju odslužiti obvezni vojni rok u trajanju od jedne godine prije nego što navrše 27 godina. U praksi, tisuće ih se uspije izvući podmićivanjem komisije i liječnika.

Prema službenoj statistici, od 1,9 milijuna pripadnika ruske vojske, 80 posto su novaci.

Prema podacima Majčina prava, druge nevladine udruge, u samo četiri posto slučajeva smrti tijekom odsluženja vojnog roka dogodile su se na dužnosti. Čak 44 posto su samoubojstva.

"Ročnici se suočavaju s iznudama, maltretiranjem, pozivima na samoubojstvo i slično", istaknula je glasnogovornica udruge Ana Kaširceva.

Zabranjeni mobiteli

Ruska medijska kuća RBC objavila je podatke prema kojima su se slučajevi zloporabe moći u ruskoj vojsci u proteklih desetak godina prepolovili. Međutim, od 2008. godine, prema istom izvoru, broj osuđujućih presuda se smanjio za pet puta.

Arsenij Levinson, odvjetnik i aktivist za ljudska prava, rekao je za Moscow Times, da je reforma iz 2008. godine, režući dvije obvezne godine u vojsci na jednu, dramatično smanjila zlostavljanja ročnika.

Naime, sustav zlostavljanja bio je hijerarhijski postavljen, prema kriteriju duljine služenja.

Pomogla je i tehnologija jer su pametni telefoni i njihove kamere s jedne strane te internet i društvene mreže s druge učinili svoje. Međutim, prošle godine je korištenje takvih mobitela i drugih uređaja s pristupom internetu u vojsci zabranjeno.

Timur Alijasov, ročnik koji je vojni rok odradio na sjeverozapadu Rusije od 2018. do 2019. godine, rekao je za portal da iskustvo iz vojske ovisi o crtama osobnosti.

"Ako dopustite da vas zlostavljaju, oni će to i napraviti", iznio je svoje viđenje. "To je u potpunosti muško okruženje, interakcija stotinu muškaraca u zatvorenom prostoru", objasnio je. U njegovoj jedinici su trzavice i svađe bile česte, govori, iako su časnici sve jako nadzirali.

U središtu je novac

"Svake večeri su provjeravali imate li modrice na tijelu. Ako su ih našli, i vi i nadređeni dobivali ste kaznu", rekao je i dodao da su zbog toga zlostavljači počeli mlatiti novake dlanom kako bi izbjegli modrice.

Neki izvori Moscow Timesa tvrde da se "dedovščina" promijenila u smislu da je sada u središtu svega novac, odnosno iznuda. Prema Latinjinovim riječima, "dedovščina" je odraz krize u ruskom društvu.

Zlostavljanjem se rijetko bave obrazovani i disciplinirani vojnici.

Međutim, priroda vojnog sustava, izostanak vremena za opuštanje i zabavu ročnika te loša obuka časnika pogodno su tlo za takvo zlostavljanje. "Vojnici gotovo nemaju izlazak, zarobljeni su i izolirani", ističe Latinjin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 14:55